Najlepšie fašírky: Zabudnite na klasiku, našli sme pre ne NOVÉ chute
6. 3. 2024, 18:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Reklama
Skvelé, šťavnaté a s novými chuťami. Vyskúšajte tentoraz tie naše.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Gurmet/ Alena Hrbková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
28 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Zdravšie PEČIVO: S našimi receptami si ho doma upečiete hravoBylinkové fašírky po ázijsky
4 porcie, príprava 10 minút, pečenie 35 minút
POTREBUJETE:
- 400 g mletého kuracieho mäsa
- za hrsť byliniek (petržlen, rozmarín, tymian a koriander)
- 3 lyžice strúhanky
- 2 vajcia
- 1 lyžicu mletej sladkej papriky
- 1 lyžičku mletého čili
- 1 lyžičku karí korenia
- 1 lyžičku mletej škorice
- 1 lyžičku mletých feniklových semienok
- 5 strúčikov cesnaku";i:10;s:30:"2 lyžice paradajkového pyré";i:11;s:27:"2 lyžice sójovej omáčky";i:12;s:35:"1 lyžička nastrúhaného zázvoru";i:13;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
Na servírovanie:
- pečené zemiaky
- citrón
- šalát
- jogurt
- sladkú čili omáčka
POSTUP
- Mleté mäso, bylinky, strúhanku, vajcia, všetky koreniny, prelisovaný cesnak, paradajkové pyré, sójovú omáčku a nastrúhaný zázvor vypracujte na hladšiu zmes. Dochuťte soľou a korením.
- Rúru predhrejte na 160 °C. Z mäsovej hmoty tvorte menšie guľky a po dve ich napichajte na špajdle.

Video Player is loading.
CÍCEROVÉ variácie: Chutné RECEPTY zo zdravej strukovinyFašírky z ovsených vločiek
8 porcií, príprava 15 minút + odležanie, varenie 25 minút
POTREBUJETE:
- 400 g ovsených vločiek
- 2 lyžičky domácej vegety
- 200 g údeného syra• 2 až 3 vajcia
- 2 strúčiky cesnaku• petržlenová vňať
- 200 g mletého bravčového mäsa
- 1 cibuľu
- 1 uvarenú mrkvu
- strúhanku (podľa potreby)
- soľ, mleté čierne korenie• olej
POSTUP:
- Do pol litra vody dajte dve lyžičky vegety, krátko povarte a vypnite. Nasypte ovsené vločky a nechajte vychladnúť.
- Do vzniknutej hmoty dajte nastrúhaný údený syr, vajíčka, prelisované strúčiky cesnaku, nasekanú petržlenovú vňať, mleté mäso, nadrobno nakrájanú cibuľu, nahrubo nastrúhanú mrkvu, soľ a mleté čierne korenie.
- Všetko dobre premiešajte a nechajte do druhého dňa v chladničke odležať.
- Na druhý deň urobte fašírky (ak je zmes riedka, pridajte strúhanku na zahustenie), obaľte v strúhanke a vypražte v oleji. Podávajte so zemiakovou kašou a zeleninou.

Video Player is loading.
ŽEMLIČKY ako obláčik! Sú z tvarohu a úplne bez múky! TEASERSekaná so slaninkou a syrom
4 porcie, príprava 20 minút, pečenie 60 minút
POTREBUJETE:
- 400 g mletého morčacieho mäsa
- 2 vajcia
- 2 žemle z predchádzajúceho dňa
- mlieko (podľa potreby)
- 1 cibuľu
- 6 šampiňónov
- petržlenovú vňať
- strúhanku
- 50 g oravskej slaniny
- 3 až 4 plátky syra";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:4:"olej
POSTUP:
- Mleté mäso premiešajte s vajcami a na malé kocky nakrájanými žemľami, predtým namočenými v mlieku. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a na malé kúsky nakrájané a podusené šampiňóny na oleji.
- Zmes osoľte, okoreňte a pridajte nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať. Ak treba, zahustite strúhankou a dobre premiešajte.
- Slaninku nakrájajte nadrobno a opražte. Nasypte ju na dno formy na srnčí chrbát, boky vymastite tukom zo slaninky a formu naplňte zmesou mletého mäsa.
- Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 60 minút. Krátko pred dopečením dajte na vrch plátky syra a zapekajte, kým sa neroztopí. Ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte so zemiakovým pyré.

Video Player is loading.
Oplachujete pred varením ryžu alebo nie? Poradia odborníciHovädzie zelerové fašírky s jogurtovým dipom
4 až 6 porcií, príprava 15 minút, pečenie 60 minút
POTREBUJETE:
- 700 g mletého hovädzieho mäsa
- pol menšieho zeleru
- 30 g čerstvého zázvoru
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 vajcia
- kurkumu
- 50 ml olivového oleja + na opekanie
- soľ, mleté čierne korenie
Na dip:
- 200 ml bieleho jogurtu
- 100 ml olivového oleja
- 1 limetu
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- K mletému hovädziemu mäsu pridajte nahrubo nastrúhaný zeler. Primiešajte zázvor nastrúhaný najemno, prelisované cesnaky, vajcia, kurkumu, olej, soľ a korenie. Zmes dobre premiešajte.
- Vytvarujte fašírky a opečte ich na rozpálenom oleji z každej strany do zlatista.
- Pripravte dip: Zmiešajte jogurt, olivový olej, limetovú šťavu a nastrúhanú kôru. Dochuťte soľou a korením. Fašírky podávajte s dipom, a ak chcete, aj s listovým šalátom.

Video Player is loading.
Chuťovky z hermelínu: Pripravte z neho zaujímavé jedláZdroj: Dobré jedlo
Mäsové guľôčky s mozzarellou a s paradajkovou omáčkou
6 porcií, príprava 15 minút + chladenie, varenie 35 minút, pečenie 15 minút
POTREBUJETE:
- 300 g mletého bravčového mäsa
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- pol lyžičky feniklových semienok
- štvrť lyžičky čili vločiek
- 2 lyžičky sušeného oregana
- 200 g mozzarelly
- 1 veľkú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky paradajkového pretlaku
- 50 ml červeného vína";i:10;s:43:"2 x 400 g plechovky nakrájaných paradajok";i:11;s:31:"500 ml pasírovaných paradajok";i:12;s:16:"3 bobkové listy";i:13;s:31:"2 lyžice kryštálového cukru";i:14;s:49:"400 g cestovín linguine (alebo iných cestovín)";i:15;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:16;s:4:"olej
POSTUP:
- Rúru zohrejte na 180 °C. Vo veľkej mise zmiešajte bravčové a hovädzie mäso s feniklovými semienkami, čili, jednou lyžičkou oregana, soľou a trochou mletého čierneho korenia. Zo zmesi vytvarujte asi 18 guľôčok, do ich stredu vložte kúsok mozzarelly. Guľôčky dajte do chladu na 10 minút.
- V hrnci zohrejte lyžicu oleja. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, štipku soli a opekajte asi 8 minút, kým nezmäkne. Primiešajte prelisované cesnaky a ešte minútu opekajte. Pridajte paradajkový pretlak, víno, nakrájané a pasírované paradajky, bobkové listy, cukor, zvyšné oregano a mleté čierne korenie. Prikryte pokrievkou a varte 20 minút. Medzitým poukladajte fašírky na plech vystlaný alobalom, pokvapkajte olejom a pečte asi 15 minút.
- Cestoviny uvarte vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale, potom sceďte, trochu vody odložte. Cestoviny vmiešajte do omáčky spolu s výpekom z mäsových guľôčok a trochou vody z cestovín, ak potrebujete omáčku zriediť. Ešte krátko povarte. Podávajte s mäsovými guľkami.
V Dobrom jedle vždy nájdete chutné recepty: