Reklama

Zázračný MEDVEDÍ CESNAK: Chutí s bryndzou, krúpami i cestovinami

Lístky medvedieho cesnaku pridať do zelených smoothie, šalátov či nátierok.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Je super zdravý, jemnejší ako hlávkový a v sezóne ho môžete pridať takmer všade: Do polievok, prívarkov, nátierok, placiek, slaných plniek a koláčov, šalátov i k pečenému mäsu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    BRYNDZOVÁ NÁTIERKA z májovej bryndze je proste TOP! TEASER

    Jarná nátierka s medvedím cesnakom a bryndzou

    4 porcie, príprava 15 minút

    POTREBUJETE:

    • 10 natvrdo uvarených prepeličích vajíčok (alebo 2 slepačie)
    • 1 viazanička medvedieho cesnaku
    • za hrsť špenátových listov
    • 1 jarná cibuľka
    • 1 lyžica bryndze
    • soľ

    POSTUP:

    1. Vajíčka ošúpte a nakrájajte nadrobno. Opláchnutý cesnak, špenát, cibuľku - bielu časť tiež nakrájajte .
    2. Vidličkou v miske všetko zmiešajte a trocha roztlačte. Jemne osoľte (nemusíte) a zľahka vmiešajte rozmrvenú bryndzu.
    3. Nátierku podávajte na čerstvom celozrnnom chlebe alebo na hrianke.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      NAJLEPŠIE CESTOVINY: Prelejte ich zeleninovou pečenou omáčkou!

      Fusilly s pestom z medvedieho cesnaku, cuketou a ricottou

      4 porcie, príprava 15 minút, varenie 15 minút

      Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina

      Fusilli s medvedím cesnakom pripravil pre Dobré jedlo šéfkuchár Martin Záhumenský.

      POTREBUJETE:

      • 500 g cestovín fusilli
      • pesto z medvedieho cesnaku
      • 1 cuketa
      • 1 téglik ricotty
      • soľ
      • olivový olej
      • lístky bazalky na ozdobu

      POSTUP:

      1. Cestoviny uvarte v osolenej vode al dente. Sceďte ich, no trochu vody odložte.
      2. Cestoviny dajte do panvice s olivovým olejom, pridajte pesto a cuketu nakrájanú na kocky. Prilejte trochu odloženej vody. Dobre premiešajte, prehrejte a môžete rozdeliť do tanierov. Na naservírované cestoviny rozdrobte ricottu a ozdobte lístkami bazalky.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Zdravé a svieže AVOKÁDOVÉ PESTO: nahraďte ním majonézu!
        Zdroj: Veronika Kollarova

        Pesto z medvedieho cesnaku

        2 menšie zaváraninové poháre, príprava 10 minút

        Zdroj: Shutterstock

        Domáce pesto máte hotové raz dva. Recept máme od šéfkuchára Daniela Mareka.

        POTREBUJETE:

        • 200 g medvedieho cesnaku (opláchnutý a osušený)
        • 50 g píniových orechov
        • 100 g parmezánu
        • 300 ml olivového oleja
        • soľ, mleté čierne korenie

        POSTUP:

        1. Všetky ingrediencie dajte do kuchynského robota a rozmixujte na pesto.
        2. Po vymiešaní osoľte a okoreňte podľa chuti. Preložte do čistých a suchých pohárov, dobre uzatvorte a dajte do chladničky, kde vydrží niekoľko týždňov.
        3. Pesto pridávajte do cestovín, ochuťte ním rôzne mäsá, rizoto alebo omáčky.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Nadýchané CESNAKOVÉ UZLÍKY od cukrárky Lucie Gyenesovej!

          Bryndzové krúpy s medvedím cesnakom

          5 porcií, príprava 20 minút + namáčanie cez noc, varenie 30 minút

          POTREBUJETE:

          • 300 – 500 g stredných jačmenných krúp
          • koža zo slaniny (nemusí byť)
          • 1 bobkový list
          • 2 ošúpané strúčiky cesnaku
          • čerstvá koreňová alebo iná zelenina
          • 2 menšie červené cibule, ošúpané a nakrájané na plátky
          • za hrsť mladých listov špenátu
          • 300 g bryndze
          • čerstvý alebo spracovaný medvedí cesnak
          • soľ, mleté čierne korenie";i:10;s:4:"olej

          POSTUP:

          1. Jačmenné krúpy namočte cez noc do studenej osolenej vody. Na druhý deň ich prepláchnite a uvarte v osolenej vode spolu s kožou zo slaniny, bobkovým listom a so strúčikmi cesnaku.
          2. Zatiaľ očistite koreňovú zeleninu a uvarte ju v osolenej vriacej vode. Začnite najväčšími kusmi, postupne prihadzujte menšie kúsky a jemnejšiu zeleninu. Ak používate napríklad brokolicu, karfiol alebo cuketu, vhadzujte ju úplne ku koncu a varte iba 1-3 minúty. Zeleninu sceďte.
          3. Tesne pred podávaním rozohrejte panvicu s olejom a opečte v nej plátky červenej cibule. Uvarenú zeleninu pri občasnom premiešaní krátko opražte, pridajte listy mladého špenátu a uvarené a scedené krúpy. Dochuťte soľou a korením, ak chcete, zrieďte vodou z varenia krúp.
          4. Krúpy podávajte posypané bryndzou a čerstvým alebo spracovaným medvedím cesnakom.

          Obohaťte si jedálny lístok aj týmito jedlami: