Zázračný MEDVEDÍ CESNAK: Chutí s bryndzou, krúpami i cestovinami
1. 3. 2024, 17:08 (aktualizované: 24. 3. 2025, 12:50)

Zdroj: Shutterstock
Je super zdravý, jemnejší ako hlávkový a v sezóne ho môžete pridať takmer všade: Do polievok, prívarkov, nátierok, placiek, slaných plniek a koláčov, šalátov i k pečenému mäsu.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Natália Jablonková/Dobré jedlo
Galéria k článku

Jarná nátierka s medvedím cesnakom a bryndzou
4 porcie, príprava 15 minút
POTREBUJETE:
- 10 natvrdo uvarených prepeličích vajíčok (alebo 2 slepačie)
- 1 viazanička medvedieho cesnaku
- za hrsť špenátových listov
- 1 jarná cibuľka
- 1 lyžica bryndze
- soľ
POSTUP:
- Vajíčka ošúpte a nakrájajte nadrobno. Opláchnutý cesnak, špenát, cibuľku - bielu časť tiež nakrájajte .
- Vidličkou v miske všetko zmiešajte a trocha roztlačte. Jemne osoľte (nemusíte) a zľahka vmiešajte rozmrvenú bryndzu.
- Nátierku podávajte na čerstvom celozrnnom chlebe alebo na hrianke.

Fusilly s pestom z medvedieho cesnaku, cuketou a ricottou
4 porcie, príprava 15 minút, varenie 15 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Fusilli s medvedím cesnakom pripravil pre Dobré jedlo šéfkuchár Martin Záhumenský.
POTREBUJETE:
- 500 g cestovín fusilli
- pesto z medvedieho cesnaku
- 1 cuketa
- 1 téglik ricotty
- soľ
- olivový olej
- lístky bazalky na ozdobu
POSTUP:
- Cestoviny uvarte v osolenej vode al dente. Sceďte ich, no trochu vody odložte.
- Cestoviny dajte do panvice s olivovým olejom, pridajte pesto a cuketu nakrájanú na kocky. Prilejte trochu odloženej vody. Dobre premiešajte, prehrejte a môžete rozdeliť do tanierov. Na naservírované cestoviny rozdrobte ricottu a ozdobte lístkami bazalky.

Zdroj: Veronika Kollarova
Pesto z medvedieho cesnaku
2 menšie zaváraninové poháre, príprava 10 minút
Zdroj: Shutterstock
Domáce pesto máte hotové raz dva. Recept máme od šéfkuchára Daniela Mareka.
POTREBUJETE:
- 200 g medvedieho cesnaku (opláchnutý a osušený)
- 50 g píniových orechov
- 100 g parmezánu
- 300 ml olivového oleja
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Všetky ingrediencie dajte do kuchynského robota a rozmixujte na pesto.
- Po vymiešaní osoľte a okoreňte podľa chuti. Preložte do čistých a suchých pohárov, dobre uzatvorte a dajte do chladničky, kde vydrží niekoľko týždňov.
- Pesto pridávajte do cestovín, ochuťte ním rôzne mäsá, rizoto alebo omáčky.

Bryndzové krúpy s medvedím cesnakom
5 porcií, príprava 20 minút + namáčanie cez noc, varenie 30 minút
POTREBUJETE:
- 300 – 500 g stredných jačmenných krúp
- koža zo slaniny (nemusí byť)
- 1 bobkový list
- 2 ošúpané strúčiky cesnaku
- čerstvá koreňová alebo iná zelenina
- 2 menšie červené cibule, ošúpané a nakrájané na plátky
- za hrsť mladých listov špenátu
- 300 g bryndze
- čerstvý alebo spracovaný medvedí cesnak
- soľ, mleté čierne korenie";i:10;s:4:"olej
POSTUP:
- Jačmenné krúpy namočte cez noc do studenej osolenej vody. Na druhý deň ich prepláchnite a uvarte v osolenej vode spolu s kožou zo slaniny, bobkovým listom a so strúčikmi cesnaku.
- Zatiaľ očistite koreňovú zeleninu a uvarte ju v osolenej vriacej vode. Začnite najväčšími kusmi, postupne prihadzujte menšie kúsky a jemnejšiu zeleninu. Ak používate napríklad brokolicu, karfiol alebo cuketu, vhadzujte ju úplne ku koncu a varte iba 1-3 minúty. Zeleninu sceďte.
- Tesne pred podávaním rozohrejte panvicu s olejom a opečte v nej plátky červenej cibule. Uvarenú zeleninu pri občasnom premiešaní krátko opražte, pridajte listy mladého špenátu a uvarené a scedené krúpy. Dochuťte soľou a korením, ak chcete, zrieďte vodou z varenia krúp.
- Krúpy podávajte posypané bryndzou a čerstvým alebo spracovaným medvedím cesnakom.
Obohaťte si jedálny lístok aj týmito jedlami: