Navarte veľký hrniec HUSTEJ POLIEVKY, každý si pridá dupľu
29. 2. 2024, 18:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Husté polievky vás zachránia pred dlhým vystávaním pri sporáku. Sú chutné, sýte, každý si rád pridá a na druhé jedlo si ani nespomenie...
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Šošovicová polievka so slaninou
5 porcií, príprava 20 minút + namáčanie, varenie 60 minút
Potrebujete:
- 300 g hnedej alebo zelenej šošovice
- 120 g údenej oravskej slaninys kožou
- 2 stredne veľké cibule
- za 2 hrste očistenej a nakrájanej koreňovej zeleniny
- 4 strúčiky cesnaku
- 5 stredne veľkých zemiakov
- 1 lyžičku sušeného tymianu
- kôpor
- 1 väčší bobkový list
- zeleninový vývar alebo voda ";i:10;s:39:"5 frankfurtských alebo iných párkov ";i:11;s:5:"ocot ";i:12;s:29:"soľ, mleté čierne korenie ";i:13;s:4:"olej
POSTUP
- Šošovicu cez noc namočte do studenenej osolenej vody. Na druhý deň ju sceďte a prepláchnite.
- V hrnci bez tuku vytopte kúsky slaniny na strednom plameni, ku koncu nechajte slaninu skaramelizovať. Slaninu vyberte, tuk ponechajte.
- Ak treba, pridajte olej. Očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno a nakrájanú koreňovú zeleninu orestujte na tuku. Pridajte pretlačený cesnak, nakrájané zemiaky a po pár minútach restovania aj sušený tymian, stonky kôpru, kožu zo slaniny a bobkový list.
- Všetko premiešajte, do hrnca vysypte scedenú šošovicu a zalejte vývarom alebo vodou. Ak treba, tekutinu osoľte a okoreňte. Varte prikryté na miernom plameni, prípadne prilejte tekutinu.
- Medzitým v panvici s trochou tuku sprudka a krátko orestujte párky nakrájané na kolieska. Pridajte ich spolu s výpekom z panvice a restovanou slaninou do uvarenej polievky. Tú ešte minútu povarte a odstavte.
- Polievku môžete zahustiť rozmixovaním časti uvarenej šošovice. Dochuťte ju podľa potreby soľou, mletým korením, pretlačeným cesnakom, čerstvým kôprom a octom.

Bohatá fazuľová polievka
6 porcií, príprava 45 minút + namáčanie, varenie 90 minút
Potrebujete:
- 150 g veľkej červenej fazule
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžicu mletej sladkej červenej papriky
- pol lyžičky mletého čili (nemusí byť)
- 3 mrkvy
- 2 petržleny
- 2 bobkové listy
- 600 g údeného mäsa
- vývar alebo voda ";i:10;s:11:"3 klobásy ";i:11;s:21:"petržlenovú vňať ";i:12;s:15:"kyslú smotanu ";i:13;s:29:"soľ, mleté čierne korenie ";i:14;s:4:"olej
Na halušky:
- 1 vajce
- 100 g hladkej múky
- soľ
- vodu
POSTUP
- 1. Fazuľu deň vopred namočte do osolenej studenej vody.
- Nakrájané cibule orestujte na oleji do sklovita, pridajte pretlačené cesnaky a po chvíli zasypte mletou paprikou, a ak chcete, aj mletým čili. Chvíľu restujte, pridajte nakrájanú zeleninu a pokračujte v restovaní ďalších pár minút.
- K zelenine pridajte scedenú fazuľu, bobkové listy, údené mäso nakrájané na veľké kusy a všetko zalejte neosoleným vývarom.
- Hrniec prikryte a varte na slabom plameni do uvarenia fazule a údeného mäsa. Ku koncu pridajte celé klobásy a nechajte ešte zľahka variť asi 5 minút.
- Polievku odstavte, nechajte aspoň sčasti vychladnúť napríklad v studenom vodnom kúpeli. Údené mäso a klobásy vyberte a nakrájajte na menšie kúsky.
- Časť zeleniny a fazule rozmixujte na zahustenie polievky alebo použite tradičnú zápražku z tuku a múky. Mäso a klobásy vráťte do polievky, ak treba, dochuťte ju pretlačeným cesnakom, čili, soľou a mletým čiernym korením.
- Medzitým pripravte halušky: Rozmiešajte spolu vajce s hladkou múkou, pridajte trochu soli a studenej vody na zriedenie. Cesto nechajte chvíľu oddýchnuť a cez haluškovač prepasírujte halušky do vriacej osolenej vody. Počkajte, kým vyplávajú, a varte ich ešte ďalšie 3 minúty. Halušky sceďte a prepláchnite studenou vodou.
- Polievku podávajte s haluškami, čerstvým čili, petržlenovou vňaťou a kyslou smotanou.

Zdroj: NMH
Polievka s údeným mäsom a krúpami
5 porcií, príprava 25 minút, varenie 2 hodiny
Potrebujete:
- 200 g stredných jačmenných krúp
- 500 g údeného mäsa (krkovička, plece, stehno)
- 1 bobkový list
- 3 guľôčky nového korenia
- 6 guľôčok celého čierneho korenia
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžicu celej rasce
- 3 až 4 mrkvy
- 1 až 2 petržleny ";i:10;s:6:"cukor ";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
Na servírovanie:
- cmar
- pažítku
- nakladané uhorky
POSTUP
- Krúpy cez noc namočte do studenej osolenej vody. Údené mäso uvarte domäkka spolu s bobkovým listom, novým a celým čiernym korením v hrnci na naparovacom sitku s vodou siahajúcou maximálne do polovice výšky mäsa. Mäso chutne a úsporne uvaríte aj v tlakovom hrnci.
- Cibuľu nakrájanú nadrobno orestujte na tuku, po chvíli pridajte prelisovaný cesnak a rascu. Primiešajte očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu a ešte spolu opekajte.
- K zelenine prisypte prepláchnuté krúpy a scedený vývar z varenia údeného. Ak treba, prilejte ešte vodu. Krúpy uvarte domäkka.
- Polievku nechajte prevrieť, dochuťte ju cukrom, soľou a korením. Podávajte s údeným mäsom, pažítkou a preliatu cmarom. Ak chcete, pridajte nakrájaný chlieb a kúsky nakladaných uhoriek.

Zdroj: NMH
Krémová kalerábová polievka
5 porcií, príprava 20 minút, varenie 25 minút
Potrebujete:
- 80 g údenej slaniny
- 3 šalotky
- 2 strúčiky cesnaku
- štvrť lyžičky muškátového orieška
- petržlenovú vňať
- sušený majorán
- 4 stredne veľké kaleráby
- 5 väčších zemiakov
- mäsový, zeleninový vývar alebo voda
- 150 ml smotany na varenie (nemusí byť) ";i:10;s:17:"čerstvý chlieb ";i:11;s:29:"soľ, mleté čierne korenie ";i:12;s:4:"olej
POSTUP
- Slaninu nakrájanú nadrobno opekajte pri strednej teplote na rozohriatej panvici s trochou oleja, aby uvoľnila tuk. Pridajte šalotky nakrájané nahrubo a po pár minútach restovania aj pretlačené cesnaky, čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok, stonky petržlenovej vňate a sušený majorán.
- Po chvíli pridajte rovnomerne (napríklad pomocou krájača) nakrájané kúsky kalerábu a zemiakov. Orestujte ich na tuku a šalotkách, osoľte, okoreňte a zalejte vývarom alebo vodou.
- Zeleninu varte do zmäknutia. Polievku odstavte, mierne schlaďte a časť uvarenej zeleniny odložte. Zvyšok rozmixujte dokrémova, dochuťte soľou, mletým korením, mletým muškátovým orieškom, a ak chcete, polievku zjemnite smotanou na varenie a prevarte.
- Podávajte s čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou a dobrým chlebom.

Krémová hubová polievka s posúchom
4 až 5 porcií, príprava 25 minút + namáčanie, varenie 90 minút
Potrebujete:
- za hrsť sušených húb
- 4 šalotky
- 3 strúčiky cesnaku
- za 4 hrste zmesi očistených húb
- 150 ml bieleho vína
- 500 g zemiakov
- vývar alebo voda
- 1 bobkový list
- stonky kôpru
- pol lyžičky celého korenia ";i:10;s:29:"2 guľôčky nového korenia ";i:11;s:5:"ocot ";i:12;s:6:"cukor ";i:13;s:29:"soľ, mleté čierne korenie ";i:14;s:16:"olej alebo maslo
Na posúch:
- 500 g múky na kysnutie
- 300 ml vlažného mlieka
- 1 lyžicu cukru
- droždie na 500 g múky (7 g sušeného)
- 1 vajce
- 10 g soli
- 60 g roztopeného masla
- 200 až 350 g kyslej smotany
- 200 g údenej slaniny
- mletú červenú papriku ";i:10;s:29:"čerstvý kôpor na posypanie
POSTUP
- Pripravte cesto na posúch: Z malého množstva múky, trochy vlažného mlieka, cukru a droždia pripravte kvások. Premiešajte ho so všetkými ďalšími surovinami (okrem smotany, slaniny, mletej papriky a kôpru) a vypracujte nelepivé a jemné cesto. Nechajte ho nakysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem.
- Sušené huby zalejte vriacou vodou a nechajte zmäknúť.
- Na tuku orestujte nakrájanú šalotku, pridajte prelisované cesnaky a po chvíli aj nakrájané huby a scedené huby (tekutinu odložte). Huby restujte, kým nezačnú karamelizovať, zalejte ich vínom a nechajte ho takmer celé odpariť.
- Pridajte očistené zemiaky nakrájané na kocky, všetko zalejte vývarom alebo vodou a tekutinou zo sušených húb. Pridajte bobkový list, stonky kôpru, soľ, celé a nové korenie. Priveďte do varu a varte do zmäknutia zemiakov.
- Stonky kôpru a bobkový list vyberte. Časť húb a zemiakov rozmixujte na zahustenie polievky.
- Cesto na posúch premieste, roztiahnite na veľký vymastený plech a nechajte aspoň 15 minút nakysnúť. Potrite kyslou smotanou, nakrájanou slaninou, posypte mletou červenou paprikou a upečte v rúre vyhriatej na 180 °C. Pred podávaním nechajte mierne vychladnúť a posypte čerstvým kôprom.
- Polievku dochuťte octom, kôprom, cukrom alebo soľou a podávajte s kúskami posúcha.Krémová
V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: