Reklama

Navarte veľký hrniec HUSTEJ POLIEVKY, každý si pridá dupľu

Fazuľová polievka s klobásou.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Husté polievky vás zachránia pred dlhým vystávaním pri sporáku. Sú chutné, sýte, každý si rád pridá a na druhé jedlo si ani nespomenie...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Kuchárske triky, aby POLIEVKA lepšie chutila: Skúste!

    Šošovicová polievka so slaninou

    5 porcií, príprava 20 minút + namáčanie, varenie 60 minút

    Potrebujete:

    • 300 g hnedej alebo zelenej šošovice
    • 120 g údenej oravskej slaninys kožou
    • 2 stredne veľké cibule
    • za 2 hrste očistenej a nakrájanej koreňovej zeleniny
    • 4 strúčiky cesnaku
    • 5 stredne veľkých zemiakov
    • 1 lyžičku sušeného tymianu
    • kôpor
    • 1 väčší bobkový list
    • zeleninový vývar alebo voda ";i:10;s:39:"5 frankfurtských alebo iných párkov ";i:11;s:5:"ocot ";i:12;s:29:"soľ, mleté čierne korenie ";i:13;s:4:"olej

    POSTUP

    1. Šošovicu cez noc namočte do studenenej osolenej vody. Na druhý deň ju sceďte a prepláchnite.
    2. V hrnci bez tuku vytopte kúsky slaniny na strednom plameni, ku koncu nechajte slaninu skaramelizovať. Slaninu vyberte, tuk ponechajte.
    3. Ak treba, pridajte olej. Očistenú cibuľu nakrájanú  nadrobno a nakrájanú koreňovú zeleninu orestujte na tuku. Pridajte pretlačený cesnak, nakrájané zemiaky a po pár minútach restovania aj sušený tymian, stonky kôpru, kožu zo slaniny a bobkový list.
    4. Všetko premiešajte, do hrnca vysypte scedenú šošovicu a zalejte vývarom alebo vodou. Ak treba, tekutinu osoľte a okoreňte. Varte prikryté na miernom plameni, prípadne prilejte tekutinu.
    5. Medzitým v panvici s trochou tuku sprudka a krátko orestujte párky nakrájané na kolieska. Pridajte ich spolu s výpekom z panvice a restovanou slaninou do uvarenej polievky. Tú ešte minútu povarte a odstavte.
    6. Polievku môžete zahustiť rozmixovaním časti uvarenej šošovice. Dochuťte ju podľa potreby soľou, mletým korením, pretlačeným cesnakom, čerstvým kôprom a octom.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Oplachujete pred varením ryžu alebo nie? Poradia odborníci

      Bohatá fazuľová polievka

      6 porcií, príprava 45 minút + namáčanie, varenie 90 minút

      Potrebujete:

      • 150 g veľkej červenej fazule
      • 2 cibule
      • 4 strúčiky cesnaku
      • 1 lyžicu mletej sladkej červenej papriky
      • pol lyžičky mletého čili (nemusí byť)
      • 3 mrkvy
      • 2 petržleny
      • 2 bobkové listy
      • 600 g údeného mäsa
      • vývar alebo voda ";i:10;s:11:"3 klobásy ";i:11;s:21:"petržlenovú vňať ";i:12;s:15:"kyslú smotanu ";i:13;s:29:"soľ, mleté čierne korenie ";i:14;s:4:"olej

      Na halušky:

      • 1 vajce
      • 100 g hladkej múky
      • soľ
      • vodu

      POSTUP

      1. 1. Fazuľu deň vopred namočte do osolenej studenej vody.
      2. Nakrájané cibule orestujte na oleji do sklovita, pridajte pretlačené cesnaky a po chvíli zasypte mletou paprikou, a ak chcete, aj mletým čili. Chvíľu restujte, pridajte nakrájanú zeleninu a pokračujte v restovaní ďalších pár minút.
      3. K zelenine pridajte scedenú fazuľu, bobkové listy, údené mäso nakrájané na veľké kusy a všetko zalejte neosoleným vývarom.
      4. Hrniec prikryte a varte na slabom plameni do uvarenia fazule a údeného mäsa. Ku koncu pridajte celé klobásy a nechajte ešte zľahka variť asi 5 minút.
      5. Polievku odstavte, nechajte aspoň sčasti vychladnúť napríklad v studenom vodnom kúpeli. Údené mäso a klobásy vyberte a nakrájajte na menšie kúsky.
      6. Časť zeleniny a fazule rozmixujte na zahustenie polievky alebo použite tradičnú zápražku z tuku a múky. Mäso a klobásy vráťte do polievky, ak treba, dochuťte ju pretlačeným cesnakom, čili, soľou a mletým čiernym korením.
      7. Medzitým pripravte halušky: Rozmiešajte spolu vajce s hladkou múkou, pridajte trochu soli a studenej vody na zriedenie. Cesto nechajte chvíľu oddýchnuť a cez haluškovač prepasírujte halušky do vriacej osolenej vody. Počkajte, kým vyplávajú, a varte ich ešte ďalšie 3 minúty. Halušky sceďte a prepláchnite studenou vodou.
      8. Polievku podávajte s haluškami, čerstvým čili, petržlenovou vňaťou a kyslou smotanou.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Super BRYNDZOVÁ POLIEVKA: Tento recept si zamilujete!
        Zdroj: NMH

        Polievka s údeným mäsom a krúpami

        5 porcií, príprava 25 minút, varenie 2 hodiny

        Potrebujete:

        • 200 g stredných jačmenných krúp
        • 500 g údeného mäsa (krkovička, plece, stehno)
        • 1 bobkový list
        • 3 guľôčky nového korenia
        • 6 guľôčok celého čierneho korenia
        • 2 cibule
        • 4 strúčiky cesnaku
        • 1 lyžicu celej rasce
        • 3 až 4 mrkvy
        • 1 až 2 petržleny ";i:10;s:6:"cukor ";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

        Na servírovanie:

        • cmar
        • pažítku
        • nakladané uhorky

        POSTUP

        1. Krúpy cez noc namočte do studenej osolenej vody. Údené mäso uvarte domäkka spolu s bobkovým listom, novým a celým čiernym korením v hrnci na naparovacom sitku s vodou siahajúcou maximálne do polovice výšky mäsa. Mäso chutne a úsporne uvaríte aj v tlakovom hrnci.
        2. Cibuľu nakrájanú nadrobno orestujte na tuku, po chvíli pridajte prelisovaný cesnak a rascu. Primiešajte očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu a ešte spolu opekajte.
        3. K zelenine prisypte prepláchnuté krúpy a scedený vývar z varenia údeného. Ak treba, prilejte ešte vodu. Krúpy uvarte domäkka.
        4. Polievku nechajte prevrieť, dochuťte ju cukrom, soľou a korením. Podávajte s údeným mäsom, pažítkou a preliatu cmarom. Ak chcete, pridajte nakrájaný chlieb a kúsky nakladaných uhoriek.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:12
        Remaining Time 0:12
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Polievka, z ktorej sa chudne: Recept od známej fitnesky Olgy si odložíte!
          Zdroj: NMH

          Krémová kalerábová polievka

          5 porcií, príprava 20 minút, varenie 25 minút

          Potrebujete:

          • 80 g údenej slaniny
          • 3 šalotky
          • 2 strúčiky cesnaku
          • štvrť lyžičky muškátového orieška
          • petržlenovú vňať
          • sušený majorán
          • 4 stredne veľké kaleráby
          • 5 väčších zemiakov
          • mäsový, zeleninový vývar alebo voda
          • 150 ml smotany na varenie (nemusí byť) ";i:10;s:17:"čerstvý chlieb ";i:11;s:29:"soľ, mleté čierne korenie ";i:12;s:4:"olej

          POSTUP

          1. Slaninu nakrájanú nadrobno opekajte pri strednej teplote na rozohriatej panvici s trochou oleja, aby uvoľnila tuk. Pridajte šalotky nakrájané nahrubo a po pár minútach restovania aj pretlačené cesnaky, čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok, stonky petržlenovej vňate a sušený majorán.
          2. Po chvíli pridajte rovnomerne (napríklad pomocou krájača) nakrájané kúsky kalerábu a zemiakov. Orestujte ich na tuku a šalotkách, osoľte, okoreňte a zalejte vývarom alebo vodou.
          3. Zeleninu varte do zmäknutia. Polievku odstavte, mierne schlaďte a časť uvarenej zeleniny odložte. Zvyšok rozmixujte dokrémova, dochuťte soľou, mletým korením, mletým muškátovým orieškom, a ak chcete, polievku zjemnite smotanou na varenie a prevarte.
          4. Podávajte s čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou a dobrým chlebom.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            POLIEVKA pre každé znamenie: Ktorá by vám mala chutiť najviac?

            Krémová hubová polievka s posúchom

            4 až 5 porcií, príprava 25 minút + namáčanie, varenie 90 minút

            Potrebujete:

            • za hrsť sušených húb
            • 4 šalotky
            • 3 strúčiky cesnaku
            • za 4 hrste zmesi očistených húb
            • 150 ml bieleho vína
            • 500 g zemiakov
            • vývar alebo voda
            • 1 bobkový list
            • stonky kôpru
            • pol lyžičky celého korenia ";i:10;s:29:"2 guľôčky nového korenia ";i:11;s:5:"ocot ";i:12;s:6:"cukor ";i:13;s:29:"soľ, mleté čierne korenie ";i:14;s:16:"olej alebo maslo

            Na posúch:

            • 500 g múky na kysnutie
            • 300 ml vlažného mlieka
            • 1 lyžicu cukru
            • droždie na 500 g múky (7 g sušeného)
            • 1 vajce
            • 10 g soli
            • 60 g roztopeného masla
            • 200 až 350 g kyslej smotany
            • 200 g údenej slaniny
            • mletú červenú papriku ";i:10;s:29:"čerstvý kôpor na posypanie

            POSTUP

            1. Pripravte cesto na posúch: Z malého množstva múky, trochy vlažného mlieka, cukru a droždia pripravte kvások. Premiešajte ho so všetkými ďalšími surovinami (okrem smotany, slaniny, mletej papriky a kôpru) a vypracujte nelepivé a jemné cesto. Nechajte ho nakysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem.
            2. Sušené huby zalejte vriacou vodou a nechajte zmäknúť.
            3. Na tuku orestujte nakrájanú šalotku, pridajte prelisované cesnaky a po chvíli aj nakrájané huby a scedené huby (tekutinu odložte). Huby restujte, kým nezačnú karamelizovať, zalejte ich vínom a nechajte ho takmer celé odpariť.
            4. Pridajte očistené zemiaky nakrájané na kocky, všetko zalejte vývarom alebo vodou a tekutinou zo sušených húb. Pridajte bobkový list, stonky kôpru, soľ, celé a nové korenie. Priveďte do varu a varte do zmäknutia zemiakov.
            5. Stonky kôpru a bobkový list vyberte. Časť húb a zemiakov rozmixujte na zahustenie polievky.
            6. Cesto na posúch premieste, roztiahnite na veľký vymastený plech a nechajte aspoň 15 minút nakysnúť. Potrite kyslou smotanou, nakrájanou slaninou, posypte mletou červenou paprikou a upečte v rúre vyhriatej na 180 °C. Pred podávaním nechajte mierne vychladnúť a posypte čerstvým kôprom.
            7. Polievku dochuťte octom, kôprom, cukrom alebo soľou a podávajte s kúskami posúcha.Krémová

            V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: