Bleskový KOLÁČIK Kamily Magálovej: Fantastický JABLČNÍK milujú jej vnuci a už aj my! (RECEPT)
16. 3. 2022, 5:38 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: Archív
„Jednoduchý mrežovník pečiem asi od desiatich rokov. Netreba doň žiaden tvaroh a domáceho lekváru bolo v dome, chvalabohu, vždy habadej.“ Stavíme sa, že ho máte takisto vždy poruke. Aj koláčik tety Palušky sme s fotografom zhltli ako nič! Rovnako to u vás doma dopadne s fantastickým jablčníkom Kamily Magálovej alebo s našou hrnčekovou rýchlovkou...
Zdroj: Ladislav Prikler
Zdroj: Peter Šimončík
Zdroj: archív Dobré jedlo
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Mrežovník so slivkovým lekvárom
Zdroj: Dorbé jedlo/Peter Šimončík
Paluškin rozprávkový mrežovník sme zošrotili ešte teplý.
ZA PLECH, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 200 g hladkej múky
- 200 g polohrubej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 70 g práškového cukru (plus trochu na ozdobu)
- 250 g masla
- 2 vajcia
- štipka soli
- 400 g slivkového lekváru (môže byť aj z iného ovocia, ale poctivý)
Postup je na ďalšej strane >>>
- V mise zmiešajte všetky suroviny okrem lekváru a vymieste hladké cesto. Rozdeľte ho na tri rovnaké časti. Dve z nich opäť spojte a na doske vyvaľkajte na hrúbku asi 0,4 mm. Cesto preneste na vymastený plech a štedro ho potrite lekvárom.
- Z druhej časti cesta vyrobte mriežku: Najprv ho nakrájajte na niekoľko častí, ušúľajte šúľky a tie potom klaďte diagonálne na lekvárovú vrstvu – najprv z jednej strany, potom zdruhej. Keď vytvoríte peknú mriežku, koláč dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 30 minút.
- Upečený a vychladnutý mrežovník posypte práškovým cukrom a podávajte. Dobrú chuť!
RECEPT na fantastický JABLČNÍK Kamily Magálovej je na ďalšej strane >>>
"Tento nenáročný koláč pečiem svojim vnukom veľmi často a rada. Je raz-dva hotový a vynikajúci," povedala Dobrému jedlu Kamila Magálová. Páči sa, darovala vám svoj osvedčený recept:
Kamilin obrátený jablčník
Zdroj: Archív
Obrátený jablčník Kamily Magálovej.
ZA PLECH, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
- 8 jabĺk
- 1 balíček škoricového cukru
- 4 vajcia
- 250 g trstinového cukru
- 100 ml vody
- 100 ml oleja
- 250 g polohrubej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
POSTUP:
- Jablká nastrúhajte na hrubo, uložte na dno plechu s papierom na pečenie a posypte škoricovým cukrom. Vajcia vyšľahajte s cukrom, postupne primiešajte vodu a olej.
- Nakoniec zapracujte múku s kypriacim práškom. Cesto vylejte na jablká a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 20 minút.
- Upečený koláč prevráťte a polejte čokoládovou polevou alebo posypte práškovým cukrom. Dobrú chuť!
RECEPT NA LACNÝ, no výnimočný HRNČEKOVÝ koláč je na ďalšej strane >>>
Hrnčekový koláč s posýpkou
Zdroj: Shutterstock
Slivkový koláč na víkend
ZA PLECH PRÍPRAVA 15 MINÚT PEČENIE 30 MINÚT
- 2 hrnčeky polohrubej múky (1 hrnček 250 ml)
- 1 hrnček práškového cukru
- pol hrnčeka rozpusteného vychladnutého masla
- 2 vajcia
- 1 hrnček mlieka
- 1 kypriaci prášok
- 3 hrnčeky zaváraných sliviek
- 1 hrnček posýpky (maslo, krupicový cukor, hrubá múka)
POSTUP je na ďalšej strane >>>
- Múku, práškový cukor, maslo, vajcia, mlieko a kypriaci prášok spolu vymiešajte.
- Vyšší plech s rozmermi 40 x 60 cm potrite maslom, vysypte múkou a rozotrite doň cesto.
- Na cesto poukladajte pokrájané slivky a posypte posýpkou. Hrnčekový koláč pečte pri 180 stupňov Celzia asi 30 minút. Dobrú chuť!