Monikine TVAROHOVÉ GUĽKY s malinovou omáčkou: Mňam, SUPER RECEPT!
30. 6. 2024, 13:02

Zdroj: Monika Kóňová
Nastal čas minúť mrazené, lebo už dozrievajú čerstvé! Máte doma maliny? Tak potom si určite urobte tieto fantastické guľky s geniálnou omáčkou podľa receptu foodblogerky Moniky Kóňovej.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Najlepšia slovenská foodblogerka roka s romantickým kulinárskym blogom, ktorý patrí medzi najčítanejšie na Slovensku, foodstylistka a autorka vydarenej knižky Spolu pri stole je náš človek! Dobré jedlo varí a pečie s láskou pre svojich najbližších, z čerstvých lokálnych surovín a veľakrát menej ako hodinu.
Už párkrát vás nadchla aj v našej Sladkej výzve – jej medovníková torta patrí medzi nezabudnuteľné, rovnako ako najlepšie grilážky, ktoré robíme každé Vianoce.
„A na aké jedlo nezabudnem ja? Pred pár rokmi sme s mužom intenzívne cestovali, hlavne ako gastroturisti, takže toho bolo veľa. Ale často spomíname na pepián, pripomína náš guláš. Pri jazere Atitlán v Guatemale nás ho učila variť slobodná mamička Anita. Vďaka miestnemu združeniu sa dokázala postaviť na vlastné nohy a otvoriť si školu varenia," prezradila Dobrému jedlu Monika.
Určite vyskúšajte tieto jej parádne guľky, my sme po nich vylízali tanier!

Zdroj: NMH
"Všetku čokoládu sveta by som vymenila za jahody, maliny, ríbezle, marhule! Ovocie chodím okukávať do našej záhrady aj dvakrát denne. A keďže maliny sa už pomaly začínajú červenať, bolo načase zbaviťsa starých, mrazených zásob. Táto omáčka je geniálna," hovorí Monika.
Zdroj: Monika Kóňová
Tvarohové guľky podľa LaPetit chutia ako sen!
Tvarohové guľky s malinovou omáčkou
10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 180 g hrudkovitého tvarohu
- 250 g ricotty
- 125 g kukuričnej múky
- 50 g polohrubej múky
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 vajce
- 300 g mrazených malín
- 2 lyžice medu
- voda
- soľ
- čerstvé maliny a jahody na ozdobu
POSTUP:
- V miske zmiešajte tvaroh, ricottu, obe múky, cukor a štipku soli. Pridajte vajce a dobre premiešajte. Z hmoty tvarujte guľky – ak treba, pridajte trocha múky, ale neprežeňte to. Inak budú guľky zbytočne tuhé.
- Guľky varte v osolenej vriacej vode približne 10-12 minút na strednom plameni. Občas premiešajte, aby sa neprilepili na dno. Uvarené guľky vyberte, nechajte odkvapkať a vychladnúť (chutia tak lepšie ako úplne
horúce). - Zatiaľ pripravte omáčku: Maliny, med a vodu (125 ml) dajte variť na mierny plameň. Potom zmes prepasírujte cez sitko. Vráťte do kastróla a varte na miernom plameni – omáčku tak zredukujete na polovicu. Trvá to
asi 10 minút - Guľky na tanieri ozdobte čerstvými malinami, jahodami a polejte trochu vychladnutou omáčkou.
Recept pripravila food blogerka Monika Kóňová