Reklama

MALINOVÉ KOLÁČE ako sen: Urobte si radosť, ovocím do nich nešetrite!

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Malinová sezóna je krásne voňavá a šťavnatá. Doprajte si červených bobuliek dosýtosti aj v týchto dobrotách.

Malinový piškótový koláč s krémom

10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

 

POTREBUJETE:

Na cesto:

  • 3 vajcia

  • 75 g krupicového cukru

  • 1 lyžička vanilkovej pasty

  • 2 lyžice horúcej vody

  • štipka soli

  • 50 g mandľovej múky

  • 25 g ryžovej múky

  • 25 g kukuričného škrobu

  • pol lyžičky kypriaceho prášku

  • 400 g čerstvých malín na ozdobenie

Na krém:

  • 250 g mascarpone

  • 150 ml šľahačkovej smotany

  • pol lyžičky vanilkovej pasty

  • 2 lyžice práškového cukru + na posypanie

  • kôra z polovice biocitróna

 

POSTUP:

  1. Žĺtky s cukrom, vanilkovou pastou a dvoma lyžicami horúcej vody vyšľahajte na svetlú penu. Bielky so štipkou soli vyšľahajte na pevný sneh. K žĺtkovej pene striedavo primiešavajte preosiate múky so škrobom, s kypriacim práškom a sneh.
  2.  Dno formy s priemerom 24 cm vyložte papierom na pečenie. Hmotu nalejte do formy a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 20 minút. Urobte test špajľou. Upečený korpus nechajte vychladnúť.
  3.  Všetky suroviny na krém vyšľahajte a následne rovnomerne rozotrite na povrch korpusu. Ozdobte čerstvými malinami. Nakoniec jemne posypte práškovým cukrom.

 

Anketa

Pripravujete radšej pečené či nepečené koláče?

  • Pečené50%
  • Nepečené50%

Hlasovanie bolo ukončené

Malinové lazane s bielou čokoládou

10 porcií, PRÍPRAVA 40 minút, CHLADENIE 5 hodín

 

POTREBUJETE: 

  • 2 plátky želatíny 
  • 200 g + 50 g bielej čokolády
  • 300 g smotany na šľahanie
  • 300 g malín – môžu byť aj mrazené
  • 2 lyžice malinového džemu
  • 8 až 10 dlhých piškót

 

POSTUP: 

  1. Želatínu namočte do studenej vody, 200 g čokolády nasekajte nahrubo. Polovicu smotany rozhorúčte a stiahnite z ohňa. Vsypte čokoládu a vymiešajte dohladka. Želatínu vyžmýkajte a rozpustite v ešte teplej čokoládovej smotane. Nechajte asi 5 minút chladnúť. Zvyšnú smotanu vyšľahajte a zapracujte do čokoládovej zmesi.

  2.  Maliny premiešajte s malinovým džemom. Formu na chlebík dlhú asi 25 cm vyložte potravinárskou fóliou a na dno nasypte maliny s džemom. Potrite časťou krému a obložte piškótami. Prekryte zvyš­kom krému, povrch uhlaďte a zabaľte do fólie. Dajte aspoň na 5 hodín do chladničky.

  3. Zvyšok čokolády nastrúhajte na väčšie hoblinky. Lazane pred podávaním vyberte z chladničky, preklopte na tanier a fóliu odstráňte. Posypte strúhanou čokoládou a ihneď podávajte.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Tvarohovo - maková torta s malinovou polevou. Neobsahuje lepok.

Tvarohovo-maková torta s malinovou polevou

10 porcií, príprava 40 minút + chladenie, pečenie 35 minút

 

POTREBUJETE: 

Na korpus: 

  • 30 g práškového cukru
  • 250 g masla
  • 1 lyžica mletej vanilky
  • kôra z jedného citróna
  • štipka soli
  • 4 vajcia
  • 50 g krupicového cukru
  • 160 g mletého maku
  • 60 g mletých lieskových orieškov

Na krém:

  • 250 g jemného tučného tvarohu
  • 100 g práškového cukru
  • kôra z jedného citróna
  • 4-5 lyžíc citrónovej šťavy
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • pol lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 balíček práškovej želatíny
  • 150 ml vody

Na polevu:

  • 500 g mrazených malín
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lyžica škrobu

 

POSTUP: 

  1. Najprv pripravte korpus: Do jednej misy dajte zmäknuté maslo, 30 g práškového cukru, vanilku, kôru z citróna a štipku soli. Vyšľahajte do peny. Postupne pridávajte po jednom žĺtku a vždy dobre prešľahajte. Do bielkov vsypte 50 g krupicového cukru a vyšľahajte do tuhšieho snehu. Potom do žĺtkovej zmesi už iba ručne pridávajte mak s orieškami a sneh. Prelejte do formy (24 cm), ktorej dno ste vyložili papierom na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C 30-35 minút. Urobte test špajdľou.
  2. Korpus nechajte vychladnúť a potom ho vyberte z formy. Umyte ju a korpus vložte naspäť.
  3. Pripravte tvarohovú plnku: V mise dobre rozmiešajte tvaroh, cukor, citrónovú kôru aj šťavu a vanilkový extrakt. Do 150 ml vody vsypte práškovú želatínu a nechajte ju napučať. Trvá to asi 10 minút. Potom želatínu prelejte do hrnčeka a zahrievajte, aby sa celkom rozpustila (pozor, nesmie vrieť!). Nechajte ju chvíľku vychladnúť. Potom ju vmiešajte do tvarohovej zmesi.
  4. Smotanu vyšľahajte dotuha a opatrne zamiešajte do tvarohovej zmesi. Hotovú plnku rovnomerne rozotrite na pripravený makový korpus. Poklepte formou, aby sa koláč usadil, a dajte do chladničky na 3 hodiny, najlepšie na noc.
  5. Pripravte malinovú polevu: Maliny s cukrom dajte do hrnca a priveďte do varu. Potom odstavte a maliny prepasírujte cez jemné sitko. Ak treba, oslaďte. Pyré vráťte do hrnca, pridajte lyžičku škrobu, rozmiešajte a nechajte zovrieť. Polevu nechajte vychladnúť.
  6. Tortu vyberte z formy, polejte ju malinovou polevou a ozdobte čerstvými malinami.

Autor článku

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!