MALINOVÉ KOLÁČE ako sen: Urobte si radosť, ovocím do nich nešetrite!
22. 6. 2024, 9:33 (aktualizované: 22. 6. 2024, 9:34)
Malinová sezóna je krásne voňavá a šťavnatá. Doprajte si červených bobuliek dosýtosti aj v týchto dobrotách.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Malinový piškótový koláč s krémom
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
POTREBUJETE:
Na cesto:
-
3 vajcia
-
75 g krupicového cukru
-
1 lyžička vanilkovej pasty
-
2 lyžice horúcej vody
-
štipka soli
-
50 g mandľovej múky
-
25 g ryžovej múky
-
25 g kukuričného škrobu
-
pol lyžičky kypriaceho prášku
-
400 g čerstvých malín na ozdobenie
Na krém:
-
250 g mascarpone
-
150 ml šľahačkovej smotany
-
pol lyžičky vanilkovej pasty
-
2 lyžice práškového cukru + na posypanie
-
kôra z polovice biocitróna
POSTUP:
- Žĺtky s cukrom, vanilkovou pastou a dvoma lyžicami horúcej vody vyšľahajte na svetlú penu. Bielky so štipkou soli vyšľahajte na pevný sneh. K žĺtkovej pene striedavo primiešavajte preosiate múky so škrobom, s kypriacim práškom a sneh.
- Dno formy s priemerom 24 cm vyložte papierom na pečenie. Hmotu nalejte do formy a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 20 minút. Urobte test špajľou. Upečený korpus nechajte vychladnúť.
- Všetky suroviny na krém vyšľahajte a následne rovnomerne rozotrite na povrch korpusu. Ozdobte čerstvými malinami. Nakoniec jemne posypte práškovým cukrom.
Anketa
Pripravujete radšej pečené či nepečené koláče?
- Pečené50%
- Nepečené50%
Hlasovanie bolo ukončené
Malinové lazane s bielou čokoládou
10 porcií, PRÍPRAVA 40 minút, CHLADENIE 5 hodín
POTREBUJETE:
- 2 plátky želatíny
- 200 g + 50 g bielej čokolády
- 300 g smotany na šľahanie
- 300 g malín – môžu byť aj mrazené
- 2 lyžice malinového džemu
- 8 až 10 dlhých piškót
POSTUP:
-
Želatínu namočte do studenej vody, 200 g čokolády nasekajte nahrubo. Polovicu smotany rozhorúčte a stiahnite z ohňa. Vsypte čokoládu a vymiešajte dohladka. Želatínu vyžmýkajte a rozpustite v ešte teplej čokoládovej smotane. Nechajte asi 5 minút chladnúť. Zvyšnú smotanu vyšľahajte a zapracujte do čokoládovej zmesi.
-
Maliny premiešajte s malinovým džemom. Formu na chlebík dlhú asi 25 cm vyložte potravinárskou fóliou a na dno nasypte maliny s džemom. Potrite časťou krému a obložte piškótami. Prekryte zvyškom krému, povrch uhlaďte a zabaľte do fólie. Dajte aspoň na 5 hodín do chladničky.
-
Zvyšok čokolády nastrúhajte na väčšie hoblinky. Lazane pred podávaním vyberte z chladničky, preklopte na tanier a fóliu odstráňte. Posypte strúhanou čokoládou a ihneď podávajte.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Tvarohovo - maková torta s malinovou polevou. Neobsahuje lepok.
Tvarohovo-maková torta s malinovou polevou
10 porcií, príprava 40 minút + chladenie, pečenie 35 minút
POTREBUJETE:
Na korpus:
- 30 g práškového cukru
- 250 g masla
- 1 lyžica mletej vanilky
- kôra z jedného citróna
- štipka soli
- 4 vajcia
- 50 g krupicového cukru
- 160 g mletého maku
- 60 g mletých lieskových orieškov
Na krém:
- 250 g jemného tučného tvarohu
- 100 g práškového cukru
- kôra z jedného citróna
- 4-5 lyžíc citrónovej šťavy
- 500 ml smotany na šľahanie
- pol lyžičky vanilkového extraktu
- 1 balíček práškovej želatíny
- 150 ml vody
Na polevu:
- 500 g mrazených malín
- 100 g krupicového cukru
- 1 lyžica škrobu
POSTUP:
- Najprv pripravte korpus: Do jednej misy dajte zmäknuté maslo, 30 g práškového cukru, vanilku, kôru z citróna a štipku soli. Vyšľahajte do peny. Postupne pridávajte po jednom žĺtku a vždy dobre prešľahajte. Do bielkov vsypte 50 g krupicového cukru a vyšľahajte do tuhšieho snehu. Potom do žĺtkovej zmesi už iba ručne pridávajte mak s orieškami a sneh. Prelejte do formy (24 cm), ktorej dno ste vyložili papierom na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C 30-35 minút. Urobte test špajdľou.
- Korpus nechajte vychladnúť a potom ho vyberte z formy. Umyte ju a korpus vložte naspäť.
- Pripravte tvarohovú plnku: V mise dobre rozmiešajte tvaroh, cukor, citrónovú kôru aj šťavu a vanilkový extrakt. Do 150 ml vody vsypte práškovú želatínu a nechajte ju napučať. Trvá to asi 10 minút. Potom želatínu prelejte do hrnčeka a zahrievajte, aby sa celkom rozpustila (pozor, nesmie vrieť!). Nechajte ju chvíľku vychladnúť. Potom ju vmiešajte do tvarohovej zmesi.
- Smotanu vyšľahajte dotuha a opatrne zamiešajte do tvarohovej zmesi. Hotovú plnku rovnomerne rozotrite na pripravený makový korpus. Poklepte formou, aby sa koláč usadil, a dajte do chladničky na 3 hodiny, najlepšie na noc.
- Pripravte malinovú polevu: Maliny s cukrom dajte do hrnca a priveďte do varu. Potom odstavte a maliny prepasírujte cez jemné sitko. Ak treba, oslaďte. Pyré vráťte do hrnca, pridajte lyžičku škrobu, rozmiešajte a nechajte zovrieť. Polevu nechajte vychladnúť.
- Tortu vyberte z formy, polejte ju malinovou polevou a ozdobte čerstvými malinami.