Reklama

Brokolica či brokolicový karfiol? Skvelá večera s cestovinami!

Farfalle s opečenou brokolicou.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Brokolica má viac odrôd, ktoré sa líšia tvarom, farbou i chuťou. Poznáte ich? Vyskúšajte ju v tomto rýchlom recepte s cestovinami a šampiňónmi.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Diétny šalát z tofu a brokolice: Nabitý bielkovinami.

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Brokolica je obľúbená zelenina do krémových polievok.

    Varená či surová?

    O jej zdravotných účinkoch sa už popísalo veľa a možno čas a nové objavy ukážu, či sa o tejto zelenine, ktorá nesie aj názov kapusta obyčajná špargľová alebo karfiolová, dozvieme ešte niečo viac. S kapustou, karfiolom, kelom i kalerábom má spoločného predka – divokú kapustu.

    Aj keď brokolica svojou popularitou na kapustu, najmä v našich končinách, už zrejme nedosiahne, nestojí celkom v úzadí kulinárskeho rebríčka. Jej príprava síce neponúka nekonečné možnosti, ale je jednoduchá. Prirodzenú zemitú, mierne orieškovú chuť brokolice vylepší smotana, syry, bylinky i cesnak

    Anketa

    Patrí brokolica k vašej obľúbenej zelenine?

    Surová obsahuje najviac vitamínu C aj kyseliny listovej. Tiež má vyššie protirakovinové účinky. Surové ružičky najlepšie vyniknú v šalátoch, smoothie, prípadne marinované v oleji, citrónovej šťave a bylinkách.

    Dlho varená brokolica je ochudobnená aj o sviežu zelenú farbu a príjemnú chrumkavosť. No krátke blanšírovanie, parenie, dusenie či restovanie na olivovom oleji v nej zvyšuje biologickú dostupnosť karotenoidov a ďalších dôležitých antioxidantov. Varením alebo dusením sa brokolica stáva ľahšie stráviteľnou, čo je výhodné pre ľudí s citlivým trávením. Tak si vyberte!

    Druhy brokolice

    Kalábrijska brokolica

    V obchodoch sa s ňou stretneme najčastejšie. Má typické tmavozelené husté ružičky na hrubej stonke a má jemne zemitú chuť. Hodí sa najmä do krémových polievok alebo na zapekanie.

    Zdroj: Shutterstock

    Romanesco brokolica.

    Romanesco brokolica

    Alebo rímsky karfiol má špirálovitú štruktúru, žltozelenú farbu a jej jemnejšia chuť pripomína mix karfiolu a brokolice. Skvelá je na pečenie, do studených šalátov, mierne dusená či upravená v pare sa hodí ako príloha.

    Zdroj: Shutterstock

    Brokolicový karfiol.

    Brokolicový karfiol

    Hybrid brokolice a karfiolu s bledozelenou farbou svojou hustou, tvrdou a kompaktnou hlávkou z ružíc pripomína viac karfiol. Má jemnú, mierne orieškovú chuť a chrumkavú textúru. Obsahuje viac vitamínu C ako klasický karfiol, veľa vlákniny a antioxidantov, čo z neho robí skvelú alternatívu k obom zeleninám! Výborný je krátko varený s maslom ako príloha, do krémových polievok, pečený s olivovým olejom a bylinkami alebo blanšírovaný do šalátov.

    Na ďalšej strane nájdete recept na brokolicové cestoviny >>>

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!