Brokolica či brokolicový karfiol? Skvelá večera s cestovinami!
12. 3. 2025, 12:07

Zdroj: Shutterstock
Brokolica má viac odrôd, ktoré sa líšia tvarom, farbou i chuťou. Poznáte ich? Vyskúšajte ju v tomto rýchlom recepte s cestovinami a šampiňónmi.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Brokolica je obľúbená zelenina do krémových polievok.
Varená či surová?
O jej zdravotných účinkoch sa už popísalo veľa a možno čas a nové objavy ukážu, či sa o tejto zelenine, ktorá nesie aj názov kapusta obyčajná špargľová alebo karfiolová, dozvieme ešte niečo viac. S kapustou, karfiolom, kelom i kalerábom má spoločného predka – divokú kapustu.
Aj keď brokolica svojou popularitou na kapustu, najmä v našich končinách, už zrejme nedosiahne, nestojí celkom v úzadí kulinárskeho rebríčka. Jej príprava síce neponúka nekonečné možnosti, ale je jednoduchá. Prirodzenú zemitú, mierne orieškovú chuť brokolice vylepší smotana, syry, bylinky i cesnak
Anketa
Patrí brokolica k vašej obľúbenej zelenine?
Surová obsahuje najviac vitamínu C aj kyseliny listovej. Tiež má vyššie protirakovinové účinky. Surové ružičky najlepšie vyniknú v šalátoch, smoothie, prípadne marinované v oleji, citrónovej šťave a bylinkách.
Dlho varená brokolica je ochudobnená aj o sviežu zelenú farbu a príjemnú chrumkavosť. No krátke blanšírovanie, parenie, dusenie či restovanie na olivovom oleji v nej zvyšuje biologickú dostupnosť karotenoidov a ďalších dôležitých antioxidantov. Varením alebo dusením sa brokolica stáva ľahšie stráviteľnou, čo je výhodné pre ľudí s citlivým trávením. Tak si vyberte!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Kalábrijska brokolica.
Druhy brokolice
Kalábrijska brokolica
V obchodoch sa s ňou stretneme najčastejšie. Má typické tmavozelené husté ružičky na hrubej stonke a má jemne zemitú chuť. Hodí sa najmä do krémových polievok alebo na zapekanie.
Zdroj: Shutterstock
Romanesco brokolica.
Romanesco brokolica
Alebo rímsky karfiol má špirálovitú štruktúru, žltozelenú farbu a jej jemnejšia chuť pripomína mix karfiolu a brokolice. Skvelá je na pečenie, do studených šalátov, mierne dusená či upravená v pare sa hodí ako príloha.
Zdroj: Shutterstock
Brokolicový karfiol.
Brokolicový karfiol
Hybrid brokolice a karfiolu s bledozelenou farbou svojou hustou, tvrdou a kompaktnou hlávkou z ružíc pripomína viac karfiol. Má jemnú, mierne orieškovú chuť a chrumkavú textúru. Obsahuje viac vitamínu C ako klasický karfiol, veľa vlákniny a antioxidantov, čo z neho robí skvelú alternatívu k obom zeleninám! Výborný je krátko varený s maslom ako príloha, do krémových polievok, pečený s olivovým olejom a bylinkami alebo blanšírovaný do šalátov.
Na ďalšej strane nájdete recept na brokolicové cestoviny >>>