Reklama

Malý, ale extrémne výživný! Ružičkový kel v kuchyni

Ružičkový kel je zdroj vitamínu B1, ktorý je veľmi dôležitý pre našu mentálnu sviežosť, sústredenie sa, má taktiež antistresové účinky a napomáha k lepšej fyzickej kondícii.

Zdroj: shutterstock

Reklama
Nina Smiešna

Nina Smiešna

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Táto malá, ale výživná zelenina je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré podporujú zdravie a vitalitu. Naučte sa používať ružičkový kel!

Ružičkový kel patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny a vďaka svojej jemne orieškovej chuti je skvelým doplnkom rôznych jedál. Je skutočný zázrak v kuchyni – zdravý, chutný a všestranný! Neviete ho zaradiť do jedálnička? Poradíme vám!

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Ružičkový kel je ideálny do pečených zeleninových zmesí – skvele chutí s batátmi, zemiakmi a tekvicou.

Vysoký obsah vlákniny

Ružičkový kel patrí medzi najvýživnejšie druhy zeleniny, ktoré by rozhodne nemali chýbať v zdravej strave. Je skutočnou vitamínovou bombou, pretože obsahuje vysoké množstvo vitamínov C, K a A, ktoré posilňujú imunitu, podporujú zdravie kostí a prispievajú k lepšiemu zraku.

Okrem toho je silným antioxidantom, ktorý pomáha bojovať proti zápalom v tele a môže znižovať riziko chronických ochorení. Vďaka vysokému obsahu vlákniny prospieva tráveniu a udržiava črevnú mikroflóru v rovnováhe.

Zdroj: shutterstock

Ružičková kapusta vytvára malé púčiky na dlhom hlúbe a môže na záhonoch zostať aj počas zimných mrazov.

Skutočný poklad v kuchyni

Ak sa snažíte schudnúť, ružičkový kel je skvelou voľbou, pretože má nízky obsah kalórií, no zároveň zasýti na dlhší čas. Jeho veľkou výhodou je aj to, že podporuje detoxikáciu organizmu, keďže obsahuje sírne zlúčeniny, ktoré prirodzene pomáhajú čistiť pečeň a zbavovať telo toxínov.

Vďaka svojej chuti a výživovým hodnotám je ružičkový kel skutočným pokladom v kuchyni, ktorý sa oplatí zaradiť do jedálnička!

Ako pripraviť ružičkový kel?

  • Očistenie – odstráň vrchné poškodené listy, umývajte pod tečúcou vodou.
  • Blanšírovanie – krátke povarenie (2 – 3 minúty) v osolenej vode odstráni horkosť.
  • Pečenie – nakrájaný kel polejte olivovým olejom, pridajte soľ, korenie a pečte na 200 °C asi 20 minút.
  • Restovanie – krátko ho opečte na panvici s maslom, cesnakom a slaninou.
  • Dusenie – na jemnejšiu chuť ho poduste s vývarom alebo smotanou.

Zdroj: shutterstock

Pomerne krátky čas môžete ružičky uchovávať v chladničke. Balením do polyetylénových fólií môžete predĺžiť ich trvanlivosť na dvojnásobok. Konzervovať ich môžete mrazením, pričom sa dobre uchová aj ich nutričná hodnota.

K čomu sa ružičkový kel najviac hodí?

  • S opečenou slaninou a cesnakom – klasická a chutná kombinácia.
  • K mäsu a rybám – perfektne dopĺňa steak, kuracie mäso alebo lososa.
  • Do pečených zeleninových zmesí – skvele chutí s batátmi, zemiakmi a tekvicou.
  • Do šalátov – pridáva chrumkavú textúru a výraznú chuť.
  • K cestovinám a rizotu – výborne sa kombinuje s parmezánom a smotanovými omáčkami.
Anketa

Patríte k milovníkom ružičkového kelu?

  • Áno.100%
  • Vyhýbam sa mu.0%

Hlasovanie bolo ukončené

Dobrý tip: Ak chcete docieliť ešte výraznejšiu chuť, posypte ho parmezánom alebo orechmi a pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy na zvýraznenie chuti. Dobrú chuť!

Autor článku

Nina Smiešna

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo miluje odmalička a prácu v Dobrom jedle si vysnívala už dávno. Lásku k jedlu a písaniu spojila do jedného a teší sa na všetky chuťovky, ktoré si vďaka nej prečítate. Rada skúša nové recepty, nebojí sa netradičných kombinácií a nikdy nepohrdne šálkou kvalitnej kávy. Gastronómia ju vždy priťahovala, niekoľko rokov sa venovala pečeniu v pekárni a v kuchyni trávi i dnes najviac času.