BROKOLICA je chutná superpotravina: Zužitkujte ju aj takto!
31. 7. 2024, 18:03 (aktualizované: 31. 7. 2024, 18:04)

Zdroj: Shutterstock
Reklama
Jedlá s ňou sú zdravé, krásne svieže, lahodné i chrumkavé. Vyskúšajte naše recepty a tipy, veríme že všade vám bude chutiť. Napríklad hustý brokolicový krém môžete podávať ako sýtu polievku, alebo ako omáčku k cestovinám.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
30 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
TOPKY Z RYŽE: Drobným zrniečkam príde takto na chuť každý!BROKOLICOVÝ KRÉM
4 porcie, príprava 10 minút, varenie 20 minút
Zdroj: Shutterstock
Brokolicový krém využite na cestoviny.
POTREBUJETE:
- 1 väčšia brokolica
- 2 lyžice masla
- 1 šalotka
- 2 strúčiky cesnaku (môže byť lyžička pesta z medvedieho cesnaku)
- 300 - 500 ml zeleninového vývaru
- 2 - 3 lyžice ryžových vločiek
- štipka muškátového orieška
- 150 ml smotany
- 2 lyžice strúhaného syra (gouda, parmezán, čedar)
- soľ, mleté farebné korenie
POSTUP:
- Brokolicu uvarte, aby ostala chrumkavá. Schlaďte ju v studenej vode a rozoberte na ružičky.
- Na masle opečte nakrájanú šalotku. Po 5 minútach pridajte pretlačený cesnak a po chvíli brokolicu. Premiešajte a zalejte trochou vývaru, osoľte a okoreňte.
- Ochuťte mletým orieškom a po 5 minútach varenia primiešajte ryžové vločky (najskôr 2 lyžice a potom podľa hustoty ďalšiu). Varte za občasného miešania, kým hmota nezhustne. Potom pretlačte alebo rozmixujte na hrubo.
- Prilejte smotanu a vmiešajte nastrúhaný syr. Krém podávajte samotný, posypaný vňaťou, alebo ako omáčku k cestovinám.

Video Player is loading.
Milujete bazalku? Voňavé pesto doma urobíte raz-dva!OMELETA S BROKOLICOU
2 PORCIE, PRÍPRAVA A OPEČENIE 10 MINÚT
POTREBUJETE:
- pol hlavičky brokolice krátko uvarenej
- 3 vajcia
- 50 ml mlieka
- 2 lyžice strúhaného eidamu
- strúhaný muškátový oriešok
- za hrsť mrazeného hrášku
- za dve hrste špenátu
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
POSTUP:
- Uvarenú brokolicu rozoberte na menšie ružičky a dajte na rozohriaty olej vo väčšej panvici. Opekajte zo všetkých strán asi 2 minúty.
- Vajcia rozšľahajte vidličkou, prilejte mlieko, ochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Pridajte syr.
- Vaječnú zmes vylejte do panvice, pridajte hrášok a špenát. Na miernom ohni opekajte. Keď zmes začne tuhnúť, nadvihujte ju podberačkou, aby stuhla aj v strede.
- Omeletu odstavte, rozdeľte na polovice a servírujte. Môžete posypať bylinkami.

Video Player is loading.
POTRAVINY pre ZDRAVÝ MOZOG: Proti depresii, na lepšiu pamäť...Zdroj: NMH
BROKOLICOVÝ KOLÁČ SO SYROM
6 porcií, príprava 20 minút, pečenie 30 minút
Zdroj: Shutterstock
Brokolicový koláč s paradajkami.
POTREBUJETE:
- 240 g lístkového cesta
- 200 g brokolice
- 6 -10 cherry paradajok
- 3 vajcia
- 400 g hustého bieleho jogurtu
- 100 g údeného tvrdého syra
- 60 g šunky (nemusí byť)
- soľ, mleté čierne korenie
- čerstvé lístky šalvie
- 2 lyžice cesnakového oleja
POSTUP:
- Brokolicu rozoberte na ružičky, povarte 5 minút v posolenej vode a nechajte vychladnúť.
- Vajcia rozšľahajte, pridajte jogurt, nahrubo postrúhaný syr, posoľte, okoreňte, vmiešajte pár lístkov šalvie a spolu premiešajte.
- Lístkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a preložte hodo hlbšieho plechu s rozmermi 23x23 cm vymasteného olejom. Cestom vyložte dno i boky plechu.
- Na cesto vylejte vaječnú zmes, zatlačte ružičky brokolice paradajky a pokrájané širšie pásiky šunky. Povrch koláča pokvapkajte cesnakovým olejom, vložte do vyhriatej rúry a pri teplote 180°C zapekajte asi 30 minút.

Video Player is loading.
Grilované PARADAJKY: Musíte vyskúšať, oblížete si prsty!Zdroj: NMH
BROKOLICOVÉ FAŠÍRKY S OŠTIEPKOM
5 porcií, príprava a opekanie 35 minút
POTREBUJETE:
- 1 brokolica (asi 500 g)
- 300 g oštiepka alebo údeného syra
- 300 g jemnej salámy
- 2 vajcia
- strúhaný muškátový oriešok
- strúhanka
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
POSTUP:
- Brokolicu uvate v osolenej vode do polomäkka. Nechajte vychladnúť a rozoberte na ružičky.
- Predvarenú brokolicu zľahka popučte a zmiešajte s postrúhaným syrom, nahrubo postrúhanou salámou a vajcami. Ochuťte muškátovým orieškom, soľou a korením. Podľa potreby pridávajte strúhanku, aby sa zo zmesi dali vytvarovať fašírky. Tie potom obaľujte v strúhanke a vyprážajte v oleji. Podávajte s varenými zemiakmi.