Reklama

BROKOLICA je chutná superpotravina: Zužitkujte ju aj takto!

Brokolicový krém na cestoviny.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Jedlá s ňou sú zdravé, krásne svieže, lahodné i chrumkavé. Vyskúšajte naše recepty a tipy, veríme že všade vám bude chutiť. Napríklad hustý brokolicový krém môžete podávať ako sýtu polievku, alebo ako omáčku k cestovinám.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TOPKY Z RYŽE: Drobným zrniečkam príde takto na chuť každý!

    BROKOLICOVÝ KRÉM

    4 porcie, príprava 10 minút, varenie 20 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Brokolicový krém využite na cestoviny.

    POTREBUJETE:

    • 1 väčšia brokolica
    • 2 lyžice masla
    • 1 šalotka
    • 2 strúčiky cesnaku (môže byť lyžička pesta z medvedieho cesnaku)
    • 300 - 500 ml zeleninového vývaru
    • 2 - 3 lyžice ryžových vločiek
    • štipka muškátového orieška
    • 150 ml smotany
    • 2 lyžice strúhaného syra (gouda, parmezán, čedar)
    • soľ, mleté farebné korenie

    POSTUP:

    1. Brokolicu uvarte, aby ostala chrumkavá. Schlaďte ju v studenej vode a rozoberte na ružičky.
    2. Na masle opečte nakrájanú šalotku. Po 5 minútach pridajte pretlačený cesnak a po chvíli brokolicu. Premiešajte a zalejte trochou vývaru, osoľte a okoreňte.
    3. Ochuťte mletým orieškom a po 5 minútach varenia primiešajte ryžové vločky (najskôr 2 lyžice a potom podľa hustoty ďalšiu). Varte za občasného miešania, kým hmota nezhustne. Potom pretlačte alebo rozmixujte na hrubo.
    4. Prilejte smotanu a vmiešajte nastrúhaný syr. Krém podávajte samotný, posypaný vňaťou, alebo ako omáčku k cestovinám.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Milujete bazalku? Voňavé pesto doma urobíte raz-dva!

      OMELETA S BROKOLICOU

      2 PORCIE, PRÍPRAVA A OPEČENIE 10 MINÚT

      POTREBUJETE:

      • pol hlavičky brokolice krátko uvarenej
      • 3 vajcia
      • 50 ml mlieka
      • 2 lyžice strúhaného eidamu
      • strúhaný muškátový oriešok
      • za hrsť mrazeného hrášku
      • za dve hrste špenátu
      • soľ, mleté čierne korenie
      • olej

      POSTUP:

      1. Uvarenú brokolicu rozoberte na menšie ružičky a dajte na rozohriaty olej vo väčšej panvici. Opekajte zo všetkých strán asi 2 minúty.
      2. Vajcia rozšľahajte vidličkou, prilejte mlieko, ochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Pridajte syr.
      3. Vaječnú zmes vylejte do panvice, pridajte hrášok a špenát. Na miernom ohni opekajte. Keď zmes začne tuhnúť, nadvihujte ju podberačkou, aby stuhla aj v strede.
      4. Omeletu odstavte, rozdeľte na polovice a servírujte. Môžete posypať bylinkami.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        POTRAVINY pre ZDRAVÝ MOZOG: Proti depresii, na lepšiu pamäť...
        Zdroj: NMH

        BROKOLICOVÝ KOLÁČ SO SYROM

        6 porcií, príprava 20 minút, pečenie 30 minút

        Zdroj: Shutterstock

        Brokolicový koláč s paradajkami.

        POTREBUJETE:

        •  240 g lístkového cesta
        •  200 g brokolice
        •  6 -10 cherry paradajok
        • 3 vajcia
        • 400 g hustého bieleho jogurtu
        • 100 g údeného tvrdého syra
        • 60 g šunky (nemusí byť)
        • soľ, mleté čierne korenie 
        • čerstvé lístky šalvie
        • 2 lyžice cesnakového oleja

        POSTUP:

        1. Brokolicu rozoberte na ružičky, povarte 5 minút v posolenej vode a nechajte vychladnúť.
        2. Vajcia rozšľahajte, pridajte jogurt, nahrubo postrúhaný syr, posoľte, okoreňte, vmiešajte pár lístkov šalvie  a spolu premiešajte.
        3. Lístkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a preložte hodo hlbšieho plechu s rozmermi 23x23 cm vymasteného olejom. Cestom vyložte dno i boky plechu. 
        4. Na cesto vylejte vaječnú zmes,  zatlačte ružičky brokolice paradajky a  pokrájané  širšie pásiky šunky. Povrch  koláča pokvapkajte cesnakovým olejom, vložte do vyhriatej rúry a pri teplote 180°C zapekajte asi 30 minút.          
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Grilované PARADAJKY: Musíte vyskúšať, oblížete si prsty!
          Zdroj: NMH

          BROKOLICOVÉ FAŠÍRKY S OŠTIEPKOM

          5 porcií, príprava a opekanie 35 minút

          POTREBUJETE:

          • 1 brokolica (asi 500 g)
          • 300 g oštiepka alebo údeného syra
          • 300 g jemnej salámy
          • 2 vajcia
          • strúhaný muškátový oriešok
          • strúhanka
          • soľ, mleté čierne korenie
          • olej

          POSTUP:

          1. Brokolicu uvate v osolenej vode do polomäkka. Nechajte vychladnúť a rozoberte na ružičky.
          2. Predvarenú brokolicu zľahka popučte a zmiešajte s postrúhaným syrom, nahrubo postrúhanou salámou a vajcami. Ochuťte  muškátovým orieškom, soľou a korením. Podľa potreby pridávajte strúhanku, aby sa zo zmesi dali vytvarovať fašírky. Tie potom obaľujte v strúhanke a vyprážajte v oleji. Podávajte s varenými zemiakmi.

          Autor článku

          Mária Abrahámová

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!