Reklama

12 najikonickejších jedál sveta: Ktoré z nich ste už ochutnali?

Najikonickejšie jedlá sveta: Çökertme kebabı.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Výnimočné kulinárske pochúťky z rôznych častí sveta. Ingrediencie, jedinečné recepty, spôsob prípravy či konzumovania z nich robí ikonické jedlá.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najobľúbenejšie TALIANSKE JEDLÁ: Vyskladajte si z nich tradičný obed!

    Renomovaný kulinársky portál Taste Atlas pravidelne zverejňuje rebríčky najlepších jedál z celého sveta. Pre roky 2024/2025 na prvých 12-tich miestach bodujú skvosty, z ktorých sú viaceré pre našinca prípravou na míle vzdialené, podobne, ako krajiny, ktoré sú na tieto svoje tradičné skvosty hrdé. No ak sa vám vyskytne príležitotosť, určite ochutnajte!

    Vyberte si zo stovky uverejnených jedál, ktoré portál ponúka, alebo aspoň z topiek, ktoré sme pre vás vybrali. To naj, nájdete na konci článku.

    Zdroj: Shuttertock

    Najikonickejšie jedlá sveta: mexická cochinita.

    12. Cochinita pibil

    Tradičné mexické jedlo pochádza z regiónu Yucatán. Je to pomaly pečené bravčové mäso, zvyčajne z pleca alebo brucha, ktoré sa marinuje v zmesi semien annatto (oranžovo-červené korenie a potravinárske farbivo získané zo semien stromu achiote), citrusovej šťavy (napríklad pomarančovej alebo limetkovej) a rôznych korenín, ako je cesnak, cibuľa, koriander a oregano.

    Mäso sa potom obvykle balí do banánových listov a pečie sa na pomalom ohni alebo v peci, čo spôsobí, že je mäso neuveriteľne jemné a plné chuti.

    Cochinita pibil sa často podáva s cibuľou nakladanou v octe, a niekedy aj s tortillami, ryžou alebo fazuľami. Je to jedno z najpopulárnejších jedál v mexickej kuchyni, ktoré sa často pripravuje na špeciálne príležitosti alebo rodinné oslavy.

    Zdroj: Shutterstock

    Najikonickejšie jedlá sveta: rezance Biang biang.

    11. Rezance Biang Biang

    Tradičné čínske ručne ťahané rezance pochádzajúce z provincie Šen-si. Sú známe svojou šírkou a hrúbkou – pripomínajú dlhé pásy cesta, takmer ako opasky.

    Ich názov „Biang Biang“ pochádza zo zvuku, ktorý vydáva cesto pri naťahovaní a udieraní o dosku. Ich textúra je pevná, ale mäkká, často sa podávajú s kúskami hovädzieho alebo jahňacieho mäsa, s pikantnými, aromatickými omáčkami na báze octu, s cesnakom, zázvorom, cibuľkou, čili olejom.

    Zdroj: Shutterstock

    Najikonickejšie jedlá sveta: restované mäso tibs.

    10. Tibs

    Tradičné etiópske jedlo z opečeného alebo restovaného mäsa (hovädzie, jahňacie, kozľacie či kuracie) s cesnakom, cibuľou, zelenými alebo červenými papričkami, rozmarínom a etiópskymi koreninami ako berbere (pikantná zmes čili, korenia a bylín).

    Môže byť pripravené na sucho (derek tibs) alebo so šťavnatou omáčkou (wet tibs). Často sa podáva s injera - etiópskou plackou z teffovej múky, a je sa rukami.

    Zdroj: Shutterstock

    Najikonickejšie jedlá sveta: Cağ kebabı

    9. Cağ kebabı

    Čítaj "džá kebab" je tradičný turecký špízový kebab pochádzajúci z oblasti Erzurum vo východnom Turecku. Je považovaný za predchodcu döner kebabu, ale na rozdiel od neho sa mäso neodrezáva z vertikálneho ražňa, ale z horizontálne otáčaného špízu.

    Je menej známy ako döner, ale v Turecku je považovaný za jednu z najlepších foriem grilovaného jahňacieho mäsa, ktoré sa marinuje s cibuľou, soľou a korením asi 12 hodín. Mäso sa potom umiestni na veľký vodorovný špíz a opečie sa na dreve.

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!