Výnimočné KRÉMOVÉ POLIEVKY na obed i na večeru: Bez štipky múky!
5. 3. 2024, 12:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Zahustíte ich rozmixovanou zeleninou a ak chcete, pridajte trocha ryžových vločiek, syra, smotany alebo bryndze. Krémové polievočky sú nádherne jemné.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
20 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Kuchárske triky, aby POLIEVKA lepšie chutila: Skúste!Krémová kalerábová polievka
4 porcie, príprava 15 minút, varenie 20 minút
POTREBUJETE:
- 150 g prerastenej slaniny
- trocha oleja (ak treba)
- 1 šalotka
- 2 kaleráby
- kúsok zeleru
- 2 zemiaky
- 1 a pol litra zeleninového vývaru
- pol črievka topeného syra
- mleté nové korenie
- soľ, mleté čierne korenie";i:10;s:40:"za hrsť nasekanej petržlenovej vňate.
POSTUP:
- Nadrobno nakrájanú slaninu opečte v hrnci. Ak pustí menej masti, prilejte trocha oleja a opečte nadrobno nakrájanú šalotku.
- Po pár minútach pridajte nahrubo nastrúhané kaleráby (za hrsť odložte), nastrúhaný zeler a nadrobno nakrájané zemiaky. Osoľte a varte asi 10 minút do mäkka.
- Rozmixujte, pridajte syr, soľ, korenie a prevarte ešte 5 minút. Pred dokončením dajte do polievky odložený nastrúhaný kaleráb a nasekanú vňať.

Video Player is loading.
NAJLEPŠIE CESTOVINY: Prelejte ich zeleninovou pečenou omáčkou!Brokolicovo-špenátová polievka s medvedím cesnakom
4 porcie, príprava 15 minút, varenie 20 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Špenátovo - brokolicová polievka s krutónmi.
POTREBUJETE:
- 1 veľká cibuľa
- 1 lyžica masla alebo olivového oleja
- 500 g brokolice
- 1 veľký zemiak
- 1 až 1 a pol litra vody
- 1 vetvička materinej dúšky
- za hrsť medvedieho cesnaku
- 100 g čerstvého špenátu
- 50 ml smotany na varenie
- soľ, korenie podľa chuti";i:10;s:46:"4 lyžičky hustého jogurtu na podávanie";i:11;s:49:"krutóny na posypanie (opečené chlebové kocky)
POSTUP:
- Nadrobno nakrájanú cibuľu opečte na oleji alebo na masle. Pridajte nakrájané zemiaky a ružičky brokolice. Po 5 minútach opekania zalejte teplou vodou. Pridajte vetvičku materinej dúšky, nasekaný medvedí cesnak, osoľte a okoreňte.
- Po 15 minútach varenia rozmixujte ( materinu dúšku pred tým vyberte) a prilejte smotanu. Prevarte pár minút a podávajte. Na tanieroch ozdobte jogurtom a krutónmi.

Video Player is loading.
Super BRYNDZOVÁ POLIEVKA: Tento recept si zamilujete!Zdroj: NMH
Čili polievka z červenej šošovice
4 porcie, príprava 10 minút + namáčanie šošovice, varenie 25 minút
POTREBUJETE:
- 1 čili paprička
- pol menšieho póru
- olej z nakladaných sušených paradajok (môže byť aj olivový)
- 3-4 sušené paradajky v oleji
- 1 a pol pohára červenej šošovice ( pred tým namočenej aspoň 2 hodiny)
- 1 a pol litra zeleninového vývaru
- 2 lyžice ryžových vločiek
- štipka kurkumy a muškátového orieška
- 25 g strúhaného parmezánu
- soľ, mleté čierne korenie";i:10;s:32:"koriandrová vňať na ozdobenie
POSTUP:
- Na oleji opečte nadrobno nakrájanú papričku bez jadierok. Pridajte nakrájaný pór a po chvíli nakrájané paradajky.
- Vložte opláchnutú šošovicu a zalejte teplým vývarom. Priveďte do varu a primiešajte ryžové vločky. Za občasného premiešania varte na strednom ohni asi 20 minút. Ochuťte kurkumou, soľou, mletým korením a muškátovým orieškom.
- Primiešajte strúhaný parmezán a podávajte s koriandrovou vňaťou.
Uvarte dobrý obed z Dobrého jedla: