objednať časopis
všetky kategórie

Tento druh nesmierne zdravej zeleniny dokáže byť v kuchyni veľmi zaujímavým hráčom. Presvedčte sa na vlastné jazyky.

Jemne kyslá polievka z kelu a horskej šošovice

Šošovicová polievka s kelom.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

6 porcií, príprava 25 minút, varenie 45 minút

Potrebujete:

  • 400 g hnedej horskej šošovice
  • 2 stredne veľké cibule
  • za 2 hrste nakrájanej koreňovej zeleniny
  • 4 stonky zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • pol lyžičky sušeného tymianu
  • pol lyžičky drvenej rasce
  • zeleninový vývar
  • 2 bobkové listy
  • 1 menší kel
  • 6 teľacích párkov (alebo vegánskych alternatív)
  • ocot alebo citrónová šťava na dochutenie
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej
Čítajte viac
Rýchle a zdravé jedlo: Uvarte si ŠOŠOVICOVÝ ŠALÁT s jablkom a kuskusom

POSTUP

  1. Šošovicu dajte cez noc namočiť do studenej osolenej vody.
  2. Na tuku osmažte nakrájané cibule spolu s očistenou koreňovou zeleninou a stonkovým zelerom.
  3. Pridajte pretlačené cesnaky spolu so sušeným tymianom a s drvenou rascou. Všetko spolu orestujte, primiešajte scedenú a opláchnutú šošovicu a po chvíli prilejte vývar alebo vodu.
  4. Tekutinu priveďte do varu, vložte bobkové listy, pridajte soľ a mleté čierne korenie. Hrniec prikryte a šošovicu uvarte domäkka na slabom plameni. Ak treba, prilejte ďalšiu tekutinu.
  5. Kel nakrájajte na menšie kúsky. V panvici rozpáľte olej a postupne sprudka opečte kelové kúsky. Počas opekania ich osoľte, okoreňte a vzápätí, ako kúsky skaramelizujú (nie však spália), ich podlejte pár lyžicami vody. Kel sa tak rýchlo sparí a jemne zmäkne. Preložte ho z panvice do misky a udržujte v teple. Dokončite opekanie zvyšku kelu.
  6. Teľacie párky nakrájajte na plátky a ku koncu varenia polievky ich do nej vložte a narýchlo prehrejte. Polievku už nevarte.
  7. Polievku podávajte premiešanú s chrumkavým kelom a dochutenú soľou a octom alebo citrónovou šťavou.

Na karamelizovnom kele so slaninkou si pochutíte. Recept je TU >>>

Kategórie