Jemne kyslá polievka z kelu a horskej šošovice
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
6 porcií, príprava 25 minút, varenie 45 minút
Potrebujete:
- 400 g hnedej horskej šošovice
- 2 stredne veľké cibule
- za 2 hrste nakrájanej koreňovej zeleniny
- 4 stonky zeleru
- 2 strúčiky cesnaku
- pol lyžičky sušeného tymianu
- pol lyžičky drvenej rasce
- zeleninový vývar
- 2 bobkové listy
- 1 menší kel
- 6 teľacích párkov (alebo vegánskych alternatív)
- ocot alebo citrónová šťava na dochutenie
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
POSTUP
- Šošovicu dajte cez noc namočiť do studenej osolenej vody.
- Na tuku osmažte nakrájané cibule spolu s očistenou koreňovou zeleninou a stonkovým zelerom.
- Pridajte pretlačené cesnaky spolu so sušeným tymianom a s drvenou rascou. Všetko spolu orestujte, primiešajte scedenú a opláchnutú šošovicu a po chvíli prilejte vývar alebo vodu.
- Tekutinu priveďte do varu, vložte bobkové listy, pridajte soľ a mleté čierne korenie. Hrniec prikryte a šošovicu uvarte domäkka na slabom plameni. Ak treba, prilejte ďalšiu tekutinu.
- Kel nakrájajte na menšie kúsky. V panvici rozpáľte olej a postupne sprudka opečte kelové kúsky. Počas opekania ich osoľte, okoreňte a vzápätí, ako kúsky skaramelizujú (nie však spália), ich podlejte pár lyžicami vody. Kel sa tak rýchlo sparí a jemne zmäkne. Preložte ho z panvice do misky a udržujte v teple. Dokončite opekanie zvyšku kelu.
- Teľacie párky nakrájajte na plátky a ku koncu varenia polievky ich do nej vložte a narýchlo prehrejte. Polievku už nevarte.
- Polievku podávajte premiešanú s chrumkavým kelom a dochutenú soľou a octom alebo citrónovou šťavou.
Na karamelizovnom kele so slaninkou si pochutíte. Recept je TU >>>