Reklama

Pikantné jedlo z jedného hrnca: Vyskúšajte hrejivé kuracie karí!

Hrejivé kuracie karí.

Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Indická či thajská pochúťka, ktorá sa vám votrie do nosa, aj keby ste nechceli. Ozaj, viete čo bolo skôr - karí zmes korenín alebo jedlo?

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Linda varí do 10 eur: Už ste si doma robili cícerové karí? Mňam!

    Čo je karí?

    Koreninová zmes – "karí korenie" je kombinácia rôznych korenín, ako kurkuma, koriander, rímska rasca, zázvor, škorica, kardamóm či čili. V Indii sa však tradične používajú čerstvé a mleté koreniny, nie univerzálna zmes.

    Jedlo – karí je hustá, aromatická omáčka s mäsom, rybou, zeleninou alebo strukovinami. Pripravuje sa na rôzne spôsoby (indické, thajské, japonské, britské karí...). Bežne sa podáva s ryžou alebo plackami (napríklad naan, roti).

    Najskôr existovalo jedlo "karí" (omáčka s mäsom alebo zeleninou) a až neskôr vznikla univerzálna sušená zmes korenia nazývaná „curry powder“. Tú vytvorili Briti počas kolonizácie Indie v 18. storočí.

    Ako sa pripravuje?

    Karí nie je jedno konkrétne jedlo, ale spôsob jeho prípravy. Môžeme tak nazvať akékoľvek jedlo s hustou, výrazne korenenou omáčkou, ktoré je inšpirované indickou, thajskou, japonskou alebo inou ázijskou kuchyňou. Typicky obsahuje:

    • Bielkovinu – mäso (kuracie, jahňacie, hovädzie, ryby), tofu alebo strukoviny (šošovica, cícer).
    • Základ omáčky – môže byť paradajkový, kokosový, jogurtový alebo cibuľovo-koreninový.
    • Koreniny – v indickom karí sú bežné kurkuma, koriander, rímska rasca, garam masala. V thajskom sa používajú pasty zo zázvoru, citrónovej trávy a čili.
    • Karibské karí - obsahuje aj exotické ovocie a kokosové mlieko.

    Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš

    Hrejivé kuracie karí.

    Hrejivé kuracie karí

    4 porcie, príprava 45 minút

    POTREBUJETE:

    •  3 lyžice rastlinného oleja

    •  1 cibuľa

    • 2 strúčiky cesnaku

    • soľ

    • 2 cm čerstvého zázvoru

    • 2 cm čerstvej kurkumy

    • 2 lyžičky mletého karí

    • 200 ml sterilizovaných paradajok

    • 400 ml kokosového mlieka

    • trochu vody podľa potreby

    • 1 lyžica rybacej omáčky

    • 2 lyžičky trstinového cukru

    • 2 kuracie prsia

    • 2 hrste čerstvého špenátu alebo mangoldu

    • za hrsť čerstvého koriandra

    • ryža basmati na podávanie

     

    POSTUP:

    1. V hrnci s hrubým dnom rozpáľte lyžicu oleja. Vsypte nasekanú cibuľu a cesnak, osoľte (vďaka tomu pustia šťavu) a opekajte, kým nezačnú jemne zlatnúť. Potom pridajte najemno nastrúhaný zázvor, kurkumu, karí a premiešajte. Prilejte paradajky, nechajte chvíľku restovať a potom vlejte kokosové mlieko. Pridajte aj trochu vody (ideálne vypláchnite plechovku), dochuťte rybacou omáčkou, cukrom a pomaly priveďte k varu.

    2.  Kuracie mäso očistite, nakrájajte na kocky a osoľte. V panvici rozpáľte zvyšný olej a mäso sprudka opečte dozlatista. Nemusí byť úplne prepečené, ešte sa dovarí v omáčke. Prípadne môžete zužitkovať zvyšné časti kuraťa z iného jedla. Aj keď to nemusí vyzerať tak elegantne, pokojne použite obraté mäso z pečeného kuraťa.

    3.  Hotové mäso dajte do hrnca a na miernom ohni miešajte, kým omáčka nezhustne a chute sa neprepoja. Posledných 5 minút vmiešajte umytý špenát, nechajte ho zavädnúť. Podávajte s ryžou, ozdobené čerstvým koriandrom.

     

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!