JABLKOVÉ „LÍZANKY“
Jablkové lízanky.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
10 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, CHLADENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
Na karamelovú omáčku:
- 150 g krupicového cukru
- 60 ml šľahačkovej smotany
- pol lyžice masla
Na lízanky:
- 2 jablká
- 100 g tmavej čokolády
- 100 g bielej čokolády
- za hrsť vlašských orechov
POSTUP
- V hrnci s hrubším dnom začnite roztápať cukor na karamel. Cukor nemiešajte, iba jemne krúžte hrncom, aby sa cukor odlepil od strán hrnca. Keď je cukor skaramelizovaný a má zlatú farbu, odstavte ho a prilejte horúcu smotanu. Pozor, zmes bude silno bublať. Nakoniec zamiešajte maslo a nechajte vychladnúť.
- Nad vodnou parou roztopte tmavú aj bielu čokoládu. Čokolády preneste do cukrárskeho vrecka a nechajte chvíľku chladnúť.
- Jablká nakrájajte na plátky hrubé približne 1 cm a do spodnej strany každého kúska vtlačte paličku. Poukladajte ich na papier na pečenie. Zoberte vrecko s tmavou čokoládou, odstrihnite rožtek a nastriekajte čokoládu na jablká. To isté urobte aj s bielou čokoládou a karamelom. Postup môžete niekoľkokrát opakovať a vytvoriť tak pekné vzory. Nakoniec posypte ozdobené „lízanky“ nasekanými orechmi a vložte na 15 minút do chladničky. No a potom už len maškrťte.
Jablkové recepty pokračujú na ďalšej strane >>>