Reklama

Na obed DOLKY alebo PALACINKY: Už ste ich robili takto?

lievančeky s ovocím

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Obyčajná dobrota v trocha neobyčajnom prevedení na množstvo spôsobov. Skúste, neoľutujete!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:16
Remaining Time 0:16
Loaded: 71.57%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Nela Pocisková listuje v Dobrom jedle: Náš časopis miluje!

    Kysnuté mini dolky

    5 porcií

    Potrebujete:

    • 300 g polohrubej múky
    • 100 g špaldovej múky
    • štipka soli
    • 20 g droždia
    • 2 lyžice krupicového cukru
    • 2 lyžice masla
    • pol lyžice práškového cukru
    • 2 vajcia
    • 400- 500 ml mlieka
    • olej na opekanie";i:10;s:46:"drobné ovocie a nasekané orechy na posypanie";i:11;s:27:"javorový sirup na poliatie

    POSTUP:

    1. Zo 100 ml vlažného mlieka, droždia a práškového cukru nechajte vykysnúť kvások.
    2. Do misy dajte preosiatu múku, žĺtky, štipku soli, nakysnutý kvások, mlieko (podľa potreby) rozpustené maslo a  vymiešajte cesto.
    3. Z bielkov a krupicového cukru ušľahajte tuhý sneh a vmiešajte do cesta. Cesto má byť polotekuté, ak je husté, prilejte ešte trochu teplého mlieka. Nechajte ho 10-15 minút vykysnúť. Potom z neho  v panvici  s otvormi na lievance,  potretými olejom,  pečte malé dolky. Podávajte ich vlažné s drobným ovocím, posypané orechmi. Môžete poliať javorovým sirupom.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:18
    Remaining Time 0:18
    Loaded: 40.92%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Najlepšie palacinky: S našimi radami sa vám určite vydaria!

      Bešamelové palacinky

      4 porcie

      Potrebujete:

      • 50 g masla
      • 500 ml mlieka
      • 80 g hladkej múky
      • 3-4 vajcia
      • 2 lyžičky krupicového cukru
      • 1 balíček vanilínového cukru
      • 50 g hrubej múky
      • 200-300 ml minerálnej vody
      • olej na opekanie
      • práškový cukor na posypanie

      POSTUP:

      1. Maslo rozpustite, pridajte hladkú múku, orestujte, zalejte mliekom a za stáleho miešania uvarte bešamel.
      2. Odstavte, po vychladnutí pridajte rozšľahané vajcia, cukor, hrubú múku a toľko minerálnej vody, aby ste mali cesto polotekuté.
      3. Z cesta na panvici upečte hrubšie palacinky. Uložte mandarínkový kompót, prípadne iné ovocie , zviňte a posypte práškovým cukrom. Môžete ozdobiť šľahačkou astrúhanou čokoládou.

      Špirálové palacinky

      2 porcie

      Potrebujete:

      • 180 ml mlieka
      • 100 g hladkej múky
      • 1 lyžica kakaového prášku
      • 20 g hnedého kryštálového cukru
      • 2 vajcia
      • 15 g rozpusteného masla
      • olej na opekanie

      POSTUP:

      1.  V mlieku rozšľahajte múku,  kryštálový cukor, vajíčka a vychladnuté maslo.
      2. Tretinu cesta odoberte a vmiešajte kakaový prášok.  Nechajte 5 minút odstáť. Ak je cesto veľmi husté, prilejte trocha mlieka alebo perlivej minerálky. 
      3. Rozohriatou panvicu potrite olejom a lyžicou do stredu krúživým pohybom nalejte trocha bieleho cesta. Druhou lyžicou nalejte okolo tenký pás tmavého cesta a rýchlo opakujte až po okraj panvice. Keď sa cestá spoja a mierne zo spodu opečú, prevráťte palacinku na druhú stranu. Potrite nutelou alebo obľúbeným džemom a zrolujte.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:15
      Remaining Time 0:15
      Loaded: 100.00%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Zuzana Vačková varí zdravo a rýchlo: Súste jej šalát s quinoou!

        Palacinky Gundel       

        5 porcií   

        Je s nimi viac prípravy, ale stojí to zato!

        Palacinky ,,Poézia večera"

        Pre 3-4 osoby

        Potrebujete:

        • 200 ml mlieka
        • 100 ml smotany
        • 150 g polohrubej múky
        • 2 vajcia
        • soľ
        • 2 lyžice masla na smaženie

        Na plnku:

        • 3 lyžice marhuľového džemu
        • 2 banány
        • 2 lyžice kompótového ananásu
        • 1 lyžica práškového cukru

        Na posypanie:

        • 1 balíček vanilínového cukru
        • 2 lyžice posekaných pistácií

        POSTUP:

        1. Do mlieka pridáme smotanu, múku, vajcia, soľ a vypracujeme hladké cesto bez hrudiek, ktoré necháme pár minút odstáť.
        2. Zatiaľ pripravíme plnku z marhuľového džemu, do ktorého pridáme roztlačený banán a najemno nasekaný ananás.
        3. Na rozpálenom masle vysmažíme z pripraveného cesta tenké palacinky, ktoré naplníme ovocnou plnkou. Palacinky zložíme do šatôčky, posypeme zmiešaným práškovým a vanilínovým cukrom a ozdobíme pistáciami.

        Prečítajte si tiež: