Na obed DOLKY alebo PALACINKY: Už ste ich robili takto?
28. 10. 2022, 6:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Shutterstock
Reklama
Obyčajná dobrota v trocha neobyčajnom prevedení na množstvo spôsobov. Skúste, neoľutujete!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Gurmet
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
35 fotografiíPrejsť do galérie
Kysnuté mini dolky
5 porcií
Potrebujete:
- 300 g polohrubej múky
- 100 g špaldovej múky
- štipka soli
- 20 g droždia
- 2 lyžice krupicového cukru
- 2 lyžice masla
- pol lyžice práškového cukru
- 2 vajcia
- 400- 500 ml mlieka
- olej na opekanie";i:10;s:46:"drobné ovocie a nasekané orechy na posypanie";i:11;s:27:"javorový sirup na poliatie
POSTUP:
- Zo 100 ml vlažného mlieka, droždia a práškového cukru nechajte vykysnúť kvások.
- Do misy dajte preosiatu múku, žĺtky, štipku soli, nakysnutý kvások, mlieko (podľa potreby) rozpustené maslo a vymiešajte cesto.
- Z bielkov a krupicového cukru ušľahajte tuhý sneh a vmiešajte do cesta. Cesto má byť polotekuté, ak je husté, prilejte ešte trochu teplého mlieka. Nechajte ho 10-15 minút vykysnúť. Potom z neho v panvici s otvormi na lievance, potretými olejom, pečte malé dolky. Podávajte ich vlažné s drobným ovocím, posypané orechmi. Môžete poliať javorovým sirupom.
Bešamelové palacinky
4 porcie
Potrebujete:
- 50 g masla
- 500 ml mlieka
- 80 g hladkej múky
- 3-4 vajcia
- 2 lyžičky krupicového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 50 g hrubej múky
- 200-300 ml minerálnej vody
- olej na opekanie
- práškový cukor na posypanie
POSTUP:
- Maslo rozpustite, pridajte hladkú múku, orestujte, zalejte mliekom a za stáleho miešania uvarte bešamel.
- Odstavte, po vychladnutí pridajte rozšľahané vajcia, cukor, hrubú múku a toľko minerálnej vody, aby ste mali cesto polotekuté.
- Z cesta na panvici upečte hrubšie palacinky. Uložte mandarínkový kompót, prípadne iné ovocie , zviňte a posypte práškovým cukrom. Môžete ozdobiť šľahačkou astrúhanou čokoládou.
Špirálové palacinky
2 porcie
Potrebujete:
- 180 ml mlieka
- 100 g hladkej múky
- 1 lyžica kakaového prášku
- 20 g hnedého kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 15 g rozpusteného masla
- olej na opekanie
POSTUP:
- V mlieku rozšľahajte múku, kryštálový cukor, vajíčka a vychladnuté maslo.
- Tretinu cesta odoberte a vmiešajte kakaový prášok. Nechajte 5 minút odstáť. Ak je cesto veľmi husté, prilejte trocha mlieka alebo perlivej minerálky.
- Rozohriatou panvicu potrite olejom a lyžicou do stredu krúživým pohybom nalejte trocha bieleho cesta. Druhou lyžicou nalejte okolo tenký pás tmavého cesta a rýchlo opakujte až po okraj panvice. Keď sa cestá spoja a mierne zo spodu opečú, prevráťte palacinku na druhú stranu. Potrite nutelou alebo obľúbeným džemom a zrolujte.
Palacinky Gundel
5 porcií
Je s nimi viac prípravy, ale stojí to zato!
Palacinky ,,Poézia večera"
Pre 3-4 osoby
Potrebujete:
- 200 ml mlieka
- 100 ml smotany
- 150 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- soľ
- 2 lyžice masla na smaženie
Na plnku:
- 3 lyžice marhuľového džemu
- 2 banány
- 2 lyžice kompótového ananásu
- 1 lyžica práškového cukru
Na posypanie:
- 1 balíček vanilínového cukru
- 2 lyžice posekaných pistácií
POSTUP:
- Do mlieka pridáme smotanu, múku, vajcia, soľ a vypracujeme hladké cesto bez hrudiek, ktoré necháme pár minút odstáť.
- Zatiaľ pripravíme plnku z marhuľového džemu, do ktorého pridáme roztlačený banán a najemno nasekaný ananás.
- Na rozpálenom masle vysmažíme z pripraveného cesta tenké palacinky, ktoré naplníme ovocnou plnkou. Palacinky zložíme do šatôčky, posypeme zmiešaným práškovým a vanilínovým cukrom a ozdobíme pistáciami.
Prečítajte si tiež: