Na nože s Martinom Novákom: Čo ho najviac prekvapilo? A skúste tieto jeho placky!
23. 3. 2025, 8:03

Zdroj: TV Markíza
Šéfkuchár Martin Novák, známy z relácie Na nože, sa dokáže niekedy poriadne vytočiť. No rozdáva aj dobré recepty na počkanie. Jeho placky sú eňo ňuňo!
Zdroj: TV Markríza
Zdroj: TV Markíza
Zdroj: TV Markíza
Galéria k článku

Martin Novák sa so svojím tímom opäť pustil do náročných výziev, aby pomohol reštauráciám prekonať problémy, zlepšiť menu, servis i celkový dojem. Je známy svojim otvoreným, miestami poriadne ostrým prístupom a občas lietajú hromy - blesky! Čo ho vie v gastronómii najviac nahnevať? Dozvete sa v krátkom rozhovore. Ako "bonus", sme od neho dostali recept na vynikajúce jarné placky! Môže byť vynikajúcim tipom aj na vylepšenie jedálneho lístka v reštaurácii...
Toto ma vytočí!
Podľa akých kritérií si vyberáte reštaurácie, ktoré chcete v relácii Na nože navštíviť?
M.N. : Výber reštaurácií prechádza cez tím ľudí z produkcie. Viem však, že záujem je stále vysoký a to ma veľmi teší.
V čom naše reštaurácie potrebujú najviac pomôcť?
M.N.: Každá reštaurácia čelí iným výzvam. Niekde bojujú s personálnymi otázkami, či už ide o nedostatok kvalifikovaných zamestnancov, ich motiváciu, alebo nastavenie efektívnej tímovej spolupráce. Inde sú to nesprávne nastavené procesy v kuchyni. No a, samozrejme, oblasť hygieny je v gastronómii kľúčová. Ak nie sú dodržiavané prísne hygienické štandardy, môže to mať vážne následky pre chod podniku aj zdravie hostí.
Anketa
Pozeráte reláciu s Martinom Novákom?
Aké boli vaše najväčšie pozitívne či negatívne prekvapenia, ktoré vo vás zanechali dojem?
M.N.: Medzi najväčšie pozitívne prekvapenia patrila energia, odhodlanie a chuť bojovať, ktorú som videl u niektorých ľudí. Na druhej strane, negatívne ma opäť prekvapili veci, ktoré sa v gastronómii, bohužiaľ, stále opakujú – nedostatočná hygiena a používanie polotovarov namiesto čerstvých surovín.
Aké sú vaše základné rady, aby reštaurácia dobre fungovala?
M.N.: Základom úspechu každej reštaurácie je varenie srdcom – jedlo musí byť pripravené poctivo a s vášňou. K tomu patrí aj výber kvalitných surovín a poctivá práca v kuchyni. Okrem toho je veľmi dôležitý prístup k hosťom – úsmev, profesionalita a úprimná snaha urobiť ľuďom radosť. Ak sa spojí dobré jedlo, príjemná atmosféra a skvelý servis, hostia sa budú vždy radi vracať.
Ako ste sa pri nakrúcaní tejto relácie posunuli vy sám?
M.N.: Určite som sa veľa naučil, hlavne čo sa týka moderovania. (Smiech.) To bola pre mňa úplne nová skúsenosť. Keď som začínal, nevedel som si predstaviť, že budem raz stáť pred kamerou a prirodzene viesť rozhovory, dávať spätnú väzbu či udržiavať dynamiku relácie. Ale ako v kuchyni, aj tu platí, že prax robí majstra! Je to však už štvrtá séria, na kamery som si zvykol, už ich ani nevnímam. Sme skvelý tím a to je radosť pracovať!
Na ďalšej strane nájdete recept na mrkvové placky >>>