Fantastické ZEMIAKOVÉ PLACKY s domácou kyškou od šéfkuchára: Mňam, tak toto je dobrota!
1. 11. 2024, 6:02

Zdroj: Shutterstock
Oceňovaný šéfkuchár Peter Ďurčo zo žilinskej TOP RESTAURANT má skvelý recept na zemiakové placky. A jeho kyšku si musíte urobiť tiež - nemá chybu!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Gurmet/Šárka Babická
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Oceňovaný šéfkuchár
Dobré jedlo pozdvihuje na vyššiu úroveň! Pochopíte, keď si rezervujete stôl v jeho vlastnej fine dinningovej reštaurácii TOP Restaurant v Žiline (inak sa tam nedostanete), ktorá u nás nemá obdobu. Mnohokrát ocenený šéfkuchár s dlhoročnými skúsenosťami z celého sveta vám naservíruje ZÁŽITOK. Aký?
Zdroj: Archív P.Ď.
Šéfkuchár Peter Ďurčo nám venoval recept na fantastické zemiakové placky s domácou kyškou.
To možno pochopíte už teraz: „Určite sa mi navždy vrylo do pamäti jedlo z detstva v kaštieli Klobušice. Objednal som si pstruha na rošte, hranolčeky a domácu tatársku omáčku. Doteraz mám v živej pamäti nielen chuť, ale aj obraz tohto jedla. No a dnes milujem pozorovať svojich hostí, keď im ponúknem produkty lesa, ktoré doplním intenzívnou vôňou ihličia. Alebo keď pri servírovaní ryby zaznie úryvok piesne od Johanna Straussa Na krásnom modrom Dunaji...“
A teraz sa pustite do Petrových zemiakových placiek s domácou kyškou, ktoré chutia ako SEN! Celý recept je na ďalšej strane >>>

Zdroj: Shutterstock
Zemiakové placky podávajte s domácou kyškou.
Zemiakové placky s kyškou
10 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT + ODSTÁTIE
Potrebujete:
- 750 g zemiakov
- 1 žĺtok
- hladká múka podľa potreby
- soľ
- 1 l mlieka a 1 téglik kyslej smotany na kyšku (fermentované mlieko)
POSTUP:
- Najprv urobte domácu kyšku: Mlieko zmiešajte so smotanou, prikryte utierkou a pri izbovej teplote nechajte odstáť niekoľko dní.
- Zemiaky ošúpte, postrúhajte najemno, osoľte. Pridajte žĺtok a veľmi málo hladkej múky. Dobre premiešajte, aby vznikla polohustá hmota. Naberačkou nalievajte na rozpálenú platňu sporáka (alebo panvicu) a pečte placky. Podávajte ich s vychladenou kyškou. Z kyslého mlieka môžete ešte predtým pozberať tuk, vymiešať z neho maslo a natierať ho na placky. Dobrú chuť!