Reklama

Miňo Macuľa je už oficiálne cukrár: Upečte jeho profi ŠTAFETKY!

Miňo Macuľa so štafetkami pre Dobré jedlo

Zdroj: archív Miroslav Miňo Macuľa

Reklama

Obľúbený cukrár, víťaz 1. série televíznej šou v pečení, nemá problém upiecť akýkoľvek koláč, zákusok či tortu. Svoje sladké umenie predviedol aj počas dvojročného štúdia na strednej odbornej škole, kde koncom školského roka získal výučný list vo svojom odbore.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Cukrár Miňo Macuľa upiekol sviatočné rezy: Skúste ich podľa neho!
    Miroslav Miňo Macuľa so svojimi štafetkami.

    Zdroj: Miroslav Miňo Macuľa

    Miroslav Miňo Macuľa so svojimi štafetkami.

    Konečne som cukrár!

    "Súčasťou záverečných skúšok na Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu v Bratislave, boli aj praktické skúšky, kde si každý vytiahol jeden koláč, ktorý mal upiecť. Ja som mal šťastie na štafetky, ku ktorým som musel napísať vlastný recept a všetko, čo s ich prípravou súvisí," povedal nám usilovný študent Miňo. A keďže čitateľov Dobrého jedla má naozaj rád, o svoj recept na skvelý retro zákusok sa rád podelil. Vôbec nie je taký zložitý, akoby sa mohlo zdať.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Hviezdy na panvici s Miňom Macuľom, upečieme si kávový koláč

      Miňove štafetky

      20 kusov,  príprava 45 minút + tuhnutie, pečenie 8 minút

       

      POTREBUJETE: 

      Na cesto: 

      • 180 g krupicového cukru

      • 25 g práškového cukru

      • 80 g hladkej múky

      • 270 g vaječných bielok

      • 85 g mletých vlašských orechov

      Na krém: 

      • 120 g krupicového cukru

      • 150 g mlieka

      • 20 g čerstvých žĺtkov

      • 6 g instantnej kávy

      • 4 g vanilkového cukru

      • 20 g  Zlatého klasu

      • 250 g masla

      Na polevu:

      • 100 g 54% čokolády

      • 30 g kakaového masla

       

      POSTUP: 

      1. Rúru si vyhrejte na 200 °C, vrch+spodok
      2. Do misy od robota dajte bielky a  postupne pridávajte krupicový cukor. Bielky vyšľahajte na sneh (na slabú špičku).
      3. Do vyšľahaného snehu zľahka primiešajte preosiatu múku a mleté orechy.
      4. Cesto rozdeľte na dva plechy (30 x 40 cm) vystlané papierom na pečenie a rovnomerne rozotrite.  Pred  pečením ho  posypte práškovým cukrom a pečte 6-8 minút. Cesto je akurát upečené keď je pružné, ale nie tmavé. Má mať jemne zlatistú farbu a ľahko sa oddeľuje od papiera.
      5.  Po upečení pláty ihneď vyberte aj s papierom na pracovnú dosku.
      6.  Pripravte krém: Dve tretiny mlieka dajte do hrnca, pridajte cukor, vanilkový cukor, instantnú kávu a premiešajte. V jednej tretine mlieka rozmiešajte žĺtok so Zlatým klasom a pridajte ku kávovej zmesi.
      7. Priveďte k varu a pár minút varte za stáleho miešania. Uvarený krém dajte do misky a prikryte potravinovou fóliu, aby sa ho dotýkala a nechajte vychladnúť.  Potom zašľahajte zmäknuté maslo.
      8. Každý korpus rozdeľte pozdĺžne na polovicu, potrite kávovým krémom a širšou časťou zrolujte. Takto urobíte 4 roládky. Dajte ich ztuhnúť do chladničky a potom krájjte na 7cm roládky.
      9. Čokoládu s kakaovým maslom roztopte nad vodným kúpeľom. Do takto pripravenej polevy namáčajte konce štafetiek a nechajte stuhnúť.