Egrešový koláč: Recept s lahodnou plnkou je výborný
30. 6. 2024, 9:45 (aktualizované: 30. 6. 2024, 9:46)

Zdroj: ALENA HRBKOVÁ
Reklama
Egreše sú akurát súce na jedenie! Hoci najlepšie chutia z kríčka rovno do úst, tento fantastický koláč s egrešmi rozhodne stojí za vyskúšanie. Z lahodnej plnky budete paf!
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Dušan Křístek
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Galéria k článku
15 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Recept na šťavnatý obrátený koláč musíte vyskúšať: TART TATIN S BROSKYŇAMI nemá chybu!
Zdroj: ALENA HRBKOVÁ
Egrešový koláč.
EGREŠOVÝ KOLÁČ
10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 1 HODINA, PEČENIE 45 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 350 g hladkej múky
- 1 lyžica cukru
- 110 g studeného masla
- 220 g studenej masti
- 60-120 ml studenej vody
Na egrešovú vrstvu:
- 150 ml vody
- 100 g cukru
- 350 g egrešov
Na krémovú náplň:
- 4 žĺtky
- 100 g cukru
- 150 ml šľahačkovej smotany
- kôra z 1 citróna
POSTUP:
- Múku zmiešajte s cukrom, pridajte na kocky nakrájané maslo a masť. Prstami premiešavajte, kým nezískate zmes podobnú mrveničke. Teraz postupne pridávajte vodu a vypracujte hladké, pevné cesto. Pracujte rýchlo, aby cesto ostalo studené. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a odložte na hodinu do chladničky.
- Pripravte egreše: Do hrnca dajte vodu s cukrom a priveďte do varu. Občas premiešajte, aby sa cukor rozpustil. Keď začne tekutina vrieť, nechajte ju variť 5 minút, potom vsypte očistené egreše a varte ďalšie 3 minúty. Egreše sceďte a nechajte vychladnúť.
- Cesto vyberte z chladničky, rozvaľkajte ho a vyložte ním formu s priemerom 27 cm. Pretŕčajúce okraje orežte. Na cesto položte papier na pečenie, naň vysypte fazule a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C približne 15 minút, aby cesto spevnelo. Vyberte z rúry. Odstráňte papier aj s fazuľami a nechajte vychladnúť.
- Na náplň dajte do misky žĺtky, cukor, smotanu, citrónovú kôru a dobre premiešajte. Na predpečený korpus vysypte vychladnuté egreše a zalejte ich žĺtkovým krémom. Opatrne vložte späť do rúry a pečte ešte 30-40 minút, aby krém na okrajoch získal zlatistú farbu, spevnel, no uprostred sa ešte jemne chvel. Koláč vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť. Pred podávaním ho môžete ešte posypať práškovým cukrom.