Reklama

Egrešový koláč: Recept s lahodnou plnkou je výborný

Egrešový koláč.

Zdroj: ALENA HRBKOVÁ

Reklama

Egreše sú akurát súce na jedenie! Hoci najlepšie chutia z kríčka rovno do úst, tento fantastický koláč s egrešmi rozhodne stojí za vyskúšanie. Z lahodnej plnky budete paf!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Recept na šťavnatý obrátený koláč musíte vyskúšať: TART TATIN S BROSKYŇAMI nemá chybu!
    Egrešový koláč.

    Zdroj: ALENA HRBKOVÁ

    Egrešový koláč.

    EGREŠOVÝ KOLÁČ

    10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 1 HODINA, PEČENIE 45 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 350 g hladkej múky
    • 1 lyžica cukru
    • 110 g studeného masla
    • 220 g studenej masti
    • 60-120 ml studenej vody

    Na egrešovú vrstvu:

    • 150 ml vody
    • 100 g cukru
    • 350 g egrešov

    Na krémovú náplň:

    • 4 žĺtky
    • 100 g cukru
    • 150 ml šľahačkovej smotany
    • kôra z 1 citróna

    POSTUP:

    1. Múku zmiešajte s cukrom, pridajte na kocky nakrájané maslo a masť. Prstami premiešavajte, kým nezískate zmes podobnú mrveničke. Teraz postupne pridávajte vodu a vypracujte hladké, pevné cesto. Pracujte rýchlo, aby cesto ostalo studené. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a odložte na hodinu do chladničky.
    2. Pripravte egreše: Do hrnca dajte vodu s cukrom a priveďte do varu. Občas premiešajte, aby sa cukor rozpustil. Keď začne tekutina vrieť, nechajte ju variť 5 minút, potom vsypte očistené egreše a varte ďalšie 3 minúty. Egreše sceďte a nechajte vychladnúť.
    3. Cesto vyberte z chladničky, rozvaľkajte ho a vyložte ním formu s priemerom 27 cm. Pretŕčajúce okraje orežte. Na cesto položte papier na pečenie, naň vysypte fazule a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C približne 15 minút, aby cesto spevnelo. Vyberte z rúry. Odstráňte papier aj s fazuľami a nechajte vychladnúť.
    4. Na náplň dajte do misky žĺtky, cukor, smotanu, citrónovú kôru a dobre premiešajte. Na predpečený korpus vysypte vychladnuté egreše a zalejte ich žĺtkovým krémom. Opatrne vložte späť do rúry a pečte ešte 30-40 minút, aby krém na okrajoch získal zlatistú farbu, spevnel, no uprostred sa ešte jemne chvel. Koláč vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť. Pred podávaním ho môžete ešte posypať práškovým cukrom.