Reklama

Čokoholici si chrumkavú PISCHINGEROVU TORTU obľúbia od prvého hryzu

Pischingerova torta.

Zdroj: Dobré jedlo/Michaela Smolová

Reklama

Torta z chrumkavých oblátok, čokolády a lieskovcov Wiener torte Pischinger, je nekomplikovaná a máte ju hotovú raz-dva.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:11
Remaining Time 0:11
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Recept na šťavnatý obrátený koláč musíte vyskúšať: TART TATIN S BROSKYŇAMI nemá chybu!

    Pišingerova torta vznikla v roku 1880 a vymyslel ju Oskar Pischinger, syn majiteľa viedenskej továrne na sladké pečivo. Vďaka nej zažila táto sladká továreň obrovský hospodársky úspech. Pripravte ju podľa foodblogerky Michaely Smolovej @michaelasistersbakerysk, autorky kuchárskych knižiek 𝙏𝙖𝙠𝙢𝙚𝙧 𝙯𝙖𝙗𝙪𝙙𝙣𝙪𝙩é 𝙧𝙚𝙘𝙚𝙥𝙩𝙮 a 𝙏𝙖𝙠𝙢𝙚𝙧 𝙯𝙖𝙗𝙪𝙙𝙣𝙪𝙩é 𝙧𝙚𝙘𝙚𝙥𝙩𝙮 2.

    PISCHINGEROVA TORTA

    8-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT + CHLADENIE
    Potrebujete:

    • 10 tortových oblátok (veľkosť tak, aby sa dal vykrojiť kruh s priemerom 18 cm)

    NA PLNKU:

    • 170 g horkej čokolády (použite dobrú čokoládu, ktorú radi jete, nie várovú)
    • 3 lyžice horúcej vody
    • 120 g masla
    • 100 g práškového cukru
    • 100 g opražených lieskovcov
    • pol vanilkového struku 

    NA POLEVU:

    • 150 g horkej čokolády
    • 30 g stuženého tuku na polevu
    • 1 lyžicu oleja
    • opražené lieskovce na ozdobenie

    POSTUP

    1. Tortové oblátky podľa okrúhlej formy vyrežte do tvaru kruhu s priemerom 18 cm.
    2. Pripravte plnku: Čokoládu nechajte zmäknúť v antikorovej miske nad parou. Pridajte do nej prevarenú vodu a vareškou miešajte, kým nevznikne hladká a lesklá krémová hmota.
    3. Maslo spolu s práškovým cukrom vyšľahajte do krémovej hmoty a po lyžiciach vmiešavajte čokoládu. Napokon pridajte opražené a pomleté lieskovce a vanilku z polovice vanilkového struku. Dobre premiešajte.
    4. Oblátky striedavo plňte tenkou vrstvou krému a vrstvite ich na seba. Posledná vrstva je z oblátky. Naplnenú tortu zaťažte a nechajte cez noc odstáť.
    5. Na druhý deň tortu polejte polevou z čokolády, tuku a oleja, rozpustenými vo vodnom kúpeli.
    6. Tortu môžete ozdobiť nasekanými opraženými lieskovcami. Nechajte ju stuhnúť a môžete servírovať. Krájajte ju ostrým nožom.