Čokoholici si chrumkavú PISCHINGEROVU TORTU obľúbia od prvého hryzu
4. 7. 2024, 15:00

Zdroj: Dobré jedlo/Michaela Smolová
Reklama
Torta z chrumkavých oblátok, čokolády a lieskovcov Wiener torte Pischinger, je nekomplikovaná a máte ju hotovú raz-dva.
Zdroj: Dobré jedlo/Iveta Peterská
Zdroj: Dobré jedlo/Viktória Poprendová
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
30 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Recept na šťavnatý obrátený koláč musíte vyskúšať: TART TATIN S BROSKYŇAMI nemá chybu!Pišingerova torta vznikla v roku 1880 a vymyslel ju Oskar Pischinger, syn majiteľa viedenskej továrne na sladké pečivo. Vďaka nej zažila táto sladká továreň obrovský hospodársky úspech. Pripravte ju podľa foodblogerky Michaely Smolovej @michaelasistersbakerysk, autorky kuchárskych knižiek 𝙏𝙖𝙠𝙢𝙚𝙧 𝙯𝙖𝙗𝙪𝙙𝙣𝙪𝙩é 𝙧𝙚𝙘𝙚𝙥𝙩𝙮 a 𝙏𝙖𝙠𝙢𝙚𝙧 𝙯𝙖𝙗𝙪𝙙𝙣𝙪𝙩é 𝙧𝙚𝙘𝙚𝙥𝙩𝙮 2.
PISCHINGEROVA TORTA
8-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT + CHLADENIE
Potrebujete:
- 10 tortových oblátok (veľkosť tak, aby sa dal vykrojiť kruh s priemerom 18 cm)
NA PLNKU:
- 170 g horkej čokolády (použite dobrú čokoládu, ktorú radi jete, nie várovú)
- 3 lyžice horúcej vody
- 120 g masla
- 100 g práškového cukru
- 100 g opražených lieskovcov
- pol vanilkového struku
NA POLEVU:
- 150 g horkej čokolády
- 30 g stuženého tuku na polevu
- 1 lyžicu oleja
- opražené lieskovce na ozdobenie
POSTUP
- Tortové oblátky podľa okrúhlej formy vyrežte do tvaru kruhu s priemerom 18 cm.
- Pripravte plnku: Čokoládu nechajte zmäknúť v antikorovej miske nad parou. Pridajte do nej prevarenú vodu a vareškou miešajte, kým nevznikne hladká a lesklá krémová hmota.
- Maslo spolu s práškovým cukrom vyšľahajte do krémovej hmoty a po lyžiciach vmiešavajte čokoládu. Napokon pridajte opražené a pomleté lieskovce a vanilku z polovice vanilkového struku. Dobre premiešajte.
- Oblátky striedavo plňte tenkou vrstvou krému a vrstvite ich na seba. Posledná vrstva je z oblátky. Naplnenú tortu zaťažte a nechajte cez noc odstáť.
- Na druhý deň tortu polejte polevou z čokolády, tuku a oleja, rozpustenými vo vodnom kúpeli.
- Tortu môžete ozdobiť nasekanými opraženými lieskovcami. Nechajte ju stuhnúť a môžete servírovať. Krájajte ju ostrým nožom.