Tvarohové guľky s kokosom: Rýchla a zdravá maškrta pre deti aj športovcov!
22. 3. 2025, 12:01

Zdroj: Shutterstock
Chutné tvarohové guľky máte hotové na večeru alebo ako dezert bez veľkej námahy. Sú plné bielkovín, dôležitých pre nás všetkých. Určite vyskúšajte!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Čo je tvaroh?
Čerstvý nezrejúci syr s krémovou konzistenciou patrí azda k „povinnej“ výbave takmer každej chladničky. Keď si maškrtníci zmyslia palacinky, je hneď poruke, nemusíte ho mlieť, sekať ani šľahať. Stačí ho dochutiť cukrom, medom, sirupom a už len premiešať, rozotrieť alebo rozmrviť.
V samotných dezertoch alebo plnkách do rôznych koláčov, zákuskov, buchiet jeho jemne kyslastá chuť krásne ladí s vanilkou, škoricou, kakaom, džemom, slivkovým lekvárom, sušeným, zaváraným i čerstvým ovocím, dokonca aj s makom. No chutí aj na slano s haluškami alebo v kišoch.
Tvaroh je skvelým zdrojom bielkovín, potrebných na podporu imunity, zdravé kosti i pokožku, dlhší pocit sýtosti i na rast a regeneráciu svalov. Vďaka tomu je dôležitou a obľúbenou potravinou pre športovcov.

Ako sa vyrába?
Mäkký aj hrudkový tvaroh sa vyrába zrážaním pasterizovaného kravského ale aj ovčieho a kozieho mlieka. Podľa tučnosti použitého mlieka sa odvíja aj jeho tučnosť od odtučneného až po plnotučný. Nízkotučný obsahuje viac bielkovín. Vedeli ste to? Odtučnený tvaroh je „koncentrovanejšia“ forma bielkovín bez tuku. Tučný tvaroh obsahuje viac tuku, a tým pádom v rovnakom množstve je trochu menej priestoru na bielkoviny.
Kyslé zrážanie: Do mlieka sa pridáva mliečna kultúra (baktérie), ktoré premenia laktózu na kyselinu mliečnu. Tá spôsobí zrazenie bielkovín (kazeínu). Tento spôsob sa používa pri tradičnom tvarohu. Chuť tvarohu je sviežo-kyselkavá, konzistencia jemne hrudkovitá, mäkká a drobivá.
Syridlové (enzýmové) zrážanie: Pridáva sa syridlo, ktoré urýchľuje proces zrážania mlieka s jemnejšou štruktúrou. Tento postup sa používa menej často pri tvarohu, skôr pri syroch. Jeho chuť je neutrálnejšia, menej kyslá, konzistencia pevnejšia, elastickejšia, menej drobivá.
Na ďalšej strane nájdete recept na tvarohové guľky >>>