Reklama

ŠÚĽANCE zo zemiakového alebo z tvarohového cesta? Výborné sú oboje! Vyskúšajte naše RECEPTY

Makové šúľance.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

A ešte si vyberte, či ich obalíte makom alebo opečenou strúhankou... Máme skvelé recepty na obe verzie!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:32
Remaining Time 0:32
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    SLIVKÁČE na víkend: Úplne obyčajné koláče s obľúbeným ovocím

    Nasladko aj naslano

    Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

    Opečené zemiakové šúľance so slaninou a kapustou.

    Pripraviť zemiakové cesto na šúľance či ovocné guľky je trocha zložitejšie, pretože zemiaky v šupke treba uvariť vopred a nechať ich dobre vychladnúť. A potom ešte ošúpať a nastrúhať. Tiež treba vedieť odhadnúť správny pomer múky a zemiakov, aby sa cesto nelepilo, ale nebolo ani príliš tvrdé... Nič pre veľmi lenivé gazdinky!

    Našťastie zrejme niektorá z nich vymyslela časovo menej náročnú verziu cesta s tvarohom namiesto zemiakov. Obe chutia nasladko s rôznymi posýpkami, ale aj naslano napríklad s opečenou slaninkou a vajíčkom. Ktoré patrili k vášmu jedlu detstva?

    Anketa

    Z akého cesta robievate šúľance?

    • Klasicky zo zemiakového90%
    • Radšej z tvarohového10%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:15
    Remaining Time 0:15
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Bleskové MARHUĽOVÉ GULE: RECEPT známeho šéfkuchára si zamilujete!
      Zdroj: NMH

      Mamine šúľance s makom

      5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 4 MINÚTY

      Potrebujete:

      • 500 g zemiakov (uvarených v šupe)
      • 2 štipky soli
      • 1 vajce
      • 140 g hrubej múky (alebo čo najmenej)
      • mletý modrý mak, práškový cukor a maslo na podávanie

      POSTUP:

      1. Vychladnuté zemiaky ošúpte, pomeľte na mäsovom mlynčeku alebo najemno nastrúhajte. Pridajte soľ, vajce, múku a vypracujte hladké cesto.
      2. Z cesta vytvarujte hrubší šúľok a nakrájajte ho na tenké plátky. V dlaniach z nich formujte šúľance a ukladajte ich na utierku alebo trochu pomúčenú dosku. Potom ich dajte variť do mierne osolenej vriacej vody, kým nevyplávajú.
      3. Uvarené šúľance vyberte dierkovanou naberačkou alebo cedidlom a nechajte odkvapkať. Ešte teplé ich posypte makom zmiešaným s cukrom a polejte rozpusteným maslom. Dobrú chuť!
      ×
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        VIDEO: Obľúbené jedlo z detstva herca Dušana Cinkotu

        Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

        Tvarohové šúľance s praženou strúhankou.

        Tvarohové šúľance s praženou strúhankou

        4 porcie, príprava 30 minút, varenie 5 až 6 minút

         

        POTREBUJETE: 

        • 250 g hrudkového tvarohu
        • 200 g polohrubej múky
        • 1 vajce 
        • soľ 
        • strúhanka 
        • maslo 
        • vanilkový cukor

         

        POSTUP: 

        1. Z tvarohu, múky, vajíčka a trošky soli vypracujte rukami cesto. Na pomúčenej doske ho rozdeľte na kúsky a jemne ušúľajte jedným ťahom dlane na hrúbku maximálne jedného centimetra a dĺžku tri centimetre. Každý kúsok ešte prešúľajte. Hotové šúľance vložte do mierne osolenej vriacej vody a varte 5 až 6 minút. Keď plávajú na hladine, potrebujú už len pár sekúnd. Potom ich sceďte.

        2.  Na panvici za stáleho miešania opražte strúhanku dohneda, potom pridajte maslo, množstvo si zvoľte podľa svojej chuti. Dobré je, ak strúhanka v masle pláva. Počas praženia pridajte štipku soli a vanilkový cukor. Touto pochúťkou už len zalejte šúľance.

        Autor článku

        Mária Abrahámová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!