ŠÚĽANCE zo zemiakového alebo z tvarohového cesta? Výborné sú oboje! Vyskúšajte naše RECEPTY
24. 8. 2024, 9:03 (aktualizované: 24. 8. 2024, 9:04)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
A ešte si vyberte, či ich obalíte makom alebo opečenou strúhankou... Máme skvelé recepty na obe verzie!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Nasladko aj naslano
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Opečené zemiakové šúľance so slaninou a kapustou.
Pripraviť zemiakové cesto na šúľance či ovocné guľky je trocha zložitejšie, pretože zemiaky v šupke treba uvariť vopred a nechať ich dobre vychladnúť. A potom ešte ošúpať a nastrúhať. Tiež treba vedieť odhadnúť správny pomer múky a zemiakov, aby sa cesto nelepilo, ale nebolo ani príliš tvrdé... Nič pre veľmi lenivé gazdinky!
Našťastie zrejme niektorá z nich vymyslela časovo menej náročnú verziu cesta s tvarohom namiesto zemiakov. Obe chutia nasladko s rôznymi posýpkami, ale aj naslano napríklad s opečenou slaninkou a vajíčkom. Ktoré patrili k vášmu jedlu detstva?
Anketa
Z akého cesta robievate šúľance?
- Klasicky zo zemiakového90%
- Radšej z tvarohového10%
Hlasovanie bolo ukončené

Zdroj: NMH
Mamine šúľance s makom
5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 4 MINÚTY
Potrebujete:
- 500 g zemiakov (uvarených v šupe)
- 2 štipky soli
- 1 vajce
- 140 g hrubej múky (alebo čo najmenej)
- mletý modrý mak, práškový cukor a maslo na podávanie
POSTUP:
- Vychladnuté zemiaky ošúpte, pomeľte na mäsovom mlynčeku alebo najemno nastrúhajte. Pridajte soľ, vajce, múku a vypracujte hladké cesto.
- Z cesta vytvarujte hrubší šúľok a nakrájajte ho na tenké plátky. V dlaniach z nich formujte šúľance a ukladajte ich na utierku alebo trochu pomúčenú dosku. Potom ich dajte variť do mierne osolenej vriacej vody, kým nevyplávajú.
- Uvarené šúľance vyberte dierkovanou naberačkou alebo cedidlom a nechajte odkvapkať. Ešte teplé ich posypte makom zmiešaným s cukrom a polejte rozpusteným maslom. Dobrú chuť!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Tvarohové šúľance s praženou strúhankou.
Tvarohové šúľance s praženou strúhankou
4 porcie, príprava 30 minút, varenie 5 až 6 minút
POTREBUJETE:
- 250 g hrudkového tvarohu
- 200 g polohrubej múky
- 1 vajce
- soľ
- strúhanka
- maslo
- vanilkový cukor
POSTUP:
-
Z tvarohu, múky, vajíčka a trošky soli vypracujte rukami cesto. Na pomúčenej doske ho rozdeľte na kúsky a jemne ušúľajte jedným ťahom dlane na hrúbku maximálne jedného centimetra a dĺžku tri centimetre. Každý kúsok ešte prešúľajte. Hotové šúľance vložte do mierne osolenej vriacej vody a varte 5 až 6 minút. Keď plávajú na hladine, potrebujú už len pár sekúnd. Potom ich sceďte.
-
Na panvici za stáleho miešania opražte strúhanku dohneda, potom pridajte maslo, množstvo si zvoľte podľa svojej chuti. Dobré je, ak strúhanka v masle pláva. Počas praženia pridajte štipku soli a vanilkový cukor. Touto pochúťkou už len zalejte šúľance.