Takú štrúdľu ste ešte nejedli: Z tvarohového cesta bude extra lahodná!
16. 10. 2024, 13:01

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
Vyskúšajte si pripraviť orechovú štrúdľu z tvarohového cesta. Lahodný a jednoduchý recept od cukrárky Dobrého jedla si obľúbite.
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
24 fotografiíPrejsť do galérie
Dobrý tip: Namiesto jabĺčok môžete dať aj hrušky. Ak sú príliš šťavnaté, po nastrúhaní ich vyžmýkajte a na cesto nasypte za hrsť rozmixovaných detských piškót, ktoré pohltia vlhkosť z hrušiek.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Oriešková štrúdľa z tvarohového cesta.
ORIEŠKOVÁ ŠTRÚDĽA Z TVAROHOVÉHO CESTA
10 AŽ 12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 270 g hladkej špaldovej múky
- štipka soli
- 150 g tučného jemného tvarohu
- 125 g masla izbovej teploty
- práškový cukor na posypanie
- 1 žĺtok na potretie
Na náplň:
- 650 g nastrúhaných jabĺk
- 1 lyžička mletej škorice
- 2 lyžice kokosového cukru
- 200 g mletých lieskových orechov
Na vanilkovú omáčku:
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- 3 žĺtky
- 1 lyžica krupicového cukru
POSTUP:
- Preosiatu múku zmiešajte so soľou, s tvarohom a maslom. Vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte 30 minút oddýchnuť v chladničke.
- Jablká očistite a nahrubo nastrúhajte.
- Cesto vyvaľkajte na tenký plát. Na cesto rovnomerne na dve tretiny rozložte jablká, posypte ich škoricou, cukrom a mletými orechmi. Potom opatrne zaviňte a štrúdľu preložte na plech vyložený papierom na pečenie. Povrch potrite žĺtkom, popichajte vidličkou, vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30 minút.
- Kým sa štrúdľa pečie, pripravte si vanilkovú omáčku. Do hrnca vlejte šľahačkovú smotanu s vanilkovou pastou. V miske vymiešajte žĺtky s cukrom a za stáleho miešania prilejte časť zohriatej smotany, aby sa vyrovnali teploty. Potom žĺtkovú zmes vlejte späť do hrnca a na slabom ohni uvarte hladkú omáčku.
- Upečenú štrúdľu nechajte trochu vychladnúť, potom ju nakrájajte a podávajte preliatu vanilkovou omáčkou.