Reklama

Takú štrúdľu ste ešte nejedli: Z tvarohového cesta bude extra lahodná!

Oriešková štrúdľa z tvarohového cesta.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Vyskúšajte si pripraviť orechovú štrúdľu z tvarohového cesta. Lahodný a jednoduchý recept od cukrárky Dobrého jedla si obľúbite.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Tradičná štrúdľa je výborná, ale aj nové chute ohúria

    Dobrý tip: Namiesto jabĺčok môžete dať aj hrušky. Ak sú príliš šťavnaté, po nastrúhaní ich vyžmýkajte a na cesto nasypte za hrsť rozmixovaných detských piškót, ktoré pohltia vlhkosť z hrušiek.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Oriešková štrúdľa z tvarohového cesta.

    ORIEŠKOVÁ ŠTRÚDĽA Z TVAROHOVÉHO CESTA

    10 AŽ 12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 270 g hladkej špaldovej múky
    • štipka soli
    • 150 g tučného jemného tvarohu
    • 125 g masla izbovej teploty
    • práškový cukor na posypanie
    • 1 žĺtok na potretie

    Na náplň:

    • 650 g nastrúhaných jabĺk
    • 1 lyžička mletej škorice
    • 2 lyžice kokosového cukru
    • 200 g mletých lieskových orechov

    Na vanilkovú omáčku:

    • 250 ml šľahačkovej smotany
    • 1 lyžička vanilkovej pasty
    • 3 žĺtky
    • 1 lyžica krupicového cukru

    POSTUP:

    1. Preosiatu múku zmiešajte so soľou, s tvarohom a maslom. Vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte 30 minút oddýchnuť v chladničke.
    2. Jablká očistite a nahrubo nastrúhajte.
    3. Cesto vyvaľkajte na tenký plát. Na cesto rovnomerne na dve tretiny rozložte jablká, posypte ich škoricou, cukrom a mletými orechmi. Potom opatrne zaviňte a štrúdľu preložte na plech vyložený papierom na pečenie. Povrch potrite žĺtkom, popichajte vidličkou, vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30 minút.
    4. Kým sa štrúdľa pečie, pripravte si vanilkovú omáčku. Do hrnca vlejte šľahačkovú smotanu s vanilkovou pastou. V miske vymiešajte žĺtky s cukrom a za stáleho miešania prilejte časť zohriatej smotany, aby sa vyrovnali teploty. Potom žĺtkovú zmes vlejte späť do hrnca a na slabom ohni uvarte hladkú omáčku.
    5. Upečenú štrúdľu nechajte trochu vychladnúť, potom ju nakrájajte a podávajte preliatu vanilkovou omáčkou.

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.