Nech sa MAK sype plnými hrsťami: Najlepšie MAKOVÉ koláče na sviatočné dni
9. 12. 2021, 11:02 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Keď budete pripravovať tieto dobroty, trochu maku odsypte do misky. Položte ju na štedrovečerný stôl – zlé sa vám bude vyhýbať a, naopak, do domu príde bohatstvo - to tvrdili naše staré mamy. A tie sa oplatí počúvať.
MAKOVO-ČOKOLÁDOVÝ VENIEC
PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE 65 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 300 ml vlažného mlieka
- 2 lyžice kryštálového cukru
- pol kocky droždia (21 g)
- 40 g roztopeného masla
- 300 g hladkej múky
- 200 g polohrubej múky
- štvrť lyžičky soli
- 1 vajce + 1 žĺtok na potretie
- 35 g nemletého maku
Na plnku:
- 150 g mletého maku
- 100 g nastrúhanej čokolády (70 %)
- 100 g masla
- 50 g kryštálového cukru
- práškový cukor na ozdobu
- špajdle (nemusia byť)
Postup je na ďalšej strane...
POSTUP:
- Do misky dajte vlažné mlieko, cukor a droždie. Jemne zamiešajte, zakryte a nechajte 10-15 minút, aby vzišiel kvások.
- Do väčšej misy (môže byť aj robot) dajte roztopené maslo, obe múky, soľ, vajce a vlejte kvások. Vymiešajte hladké cesto a nakoniec doň pridajte nemletý mak. Ešte raz dobre premiešajte. Cesto zakryte a nechajte kysnúť 45 minút, aby zdvojnásobilo svoj objem.
- Zatiaľ pripravte náplň: Všetky suroviny vymiešajte do maslovej, dobre roztierateľnej pasty.
- Keď je cesto pekne vykysnuté, vyklopte ho na pomúčenú dosku a rozvaľkajte na hrúbku asi 5 mm do dlhšieho obdĺžnika. Celú plochu cesta natrite náplňou a rozdeľte na polovicu po dlhšej strane. Od stredu každú polovicu zrolujte, aby ste dostali dve samostatné rolády. Spojte oba konce do jedného a obe rolády narežte cez polovicu. Prepletajte ich a nakoniec zviňte do tvaru venca. Môžete ho zaistiť špajdľami, aby sa počas pečenia nerozpadol.
- Veniec preložte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite ho žĺtkom a nechajte ešte asi 20 minút kysnúť. Potom ho vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 30 minút do zlatista.
- Upečený veniec nechajte vychladnúť a potom ho poprášte práškovým cukrom.
MAKOVÉ ROŽTEKY
PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 35 MINÚT + 1 HODINA CHLADENIE, PEČENIE 20-25 MINÚT
Potrebujete:
- 220 g jemného tučného tvarohu
- 140 g masla izbovej teploty
- 60 g kryštálového cukru
- kôru z 1 citróna
- pol lyžičky mletej vanilky
- 1 vajce + 1 na potieranie
- 300 g hladkej múky
- štipku soli
Na náplň:
- 180 g mletého maku
- 250 ml kondenzovaného mlieka
- práškový cukor na poprášenie
POSTUP:
- V mise vymiešajte tvaroh s maslom, cukrom, citrónovou kôrou a vanilkou. Pridajte vajce, premiešajte a prisypte múku so štipkou soli. Cesto dobre vypracujte, zabaľte do fólie a odložte na hodinu do chladničky.
- Zatiaľ pripravte náplň: Zmiešajte mak a kondenzované mlieko, aby sa zmes ľahko rozotierala. V opačnom prípade ešte dolejte kondenzované mlieko. Cesto rozdeľte na polovicu a obe časti rozvaľkajte do kruhu. Potom ich potrite makovou náplňou, ale ich stred nechajte voľný.
- Oba kruhy rozrežte na 12 – 16 kusov podľa toho, aké veľké chcete mať rožteky. Každý kus zrolujte od dlhšej strany smerom k stredu. Rožteky potrite vajcom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte ich 20-25 minút do zlatista.
MAKOVÉ REZY S CITRÓNOVOU POLEVOU
PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 40 MINÚT + 1 HODINA CHLADENIE, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 350 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- 2 lyžice jogurtu
- 1 balíček kypriaceho prášku
- štipku soli
- slivkový lekvár na potretie
Na makovú hmotu:
- 2 žĺtky
- 220 g práškového cukru
- 50 g masla
- 200 ml mlieka
- 200 g mletého maku
- 150 g hladkej múky
- 4 bielky
Na citrónovú polevu:
- 300 g práškového cukru
- šťavu z 1 citróna
- 20 ml mlieka
Postup je na ďalšej strane...
POSTUP:
- Pripravte linecké cesto: Zmiešajte múku, maslo, cukor, žĺtky, jogurt, prášok do pečiva a soľ. Vypracujte hladké cesto a odložte aspoň na hodinu do chladničky.
- Cesto rozdeľte na polovice a jednu z nich vyvaľkajte na veľkosť formy (24 x 24 cm). Dno formy vysteľte papierom na pečenie a uložte naň polovicu vyvaľkaného cesta. Potrite ho slivkovým lekvárom.
- Urobte makovú hmotu: Vyšľahajte žĺtky s cukrom do peny, pridajte maslo izbovej teploty, mlieko (tiež izbovej teploty), mak, múku a všetko dobre premiešajte. Nakoniec do zmesi pridajte sneh vyšľahaný zo zvyšných bielkov. Hotovou plnkou potrite cesto s lekvárom. Vyvaľkajte druhú polovicu cesta a opatrne ho položte na makovú hmotu. Vrchné cesto popichajte vidličkou a dajte do rúry vyhriatej na 180 °C na 30 minút.
- Pripravte citrónovú polevu: Len vymiešajte všetky suroviny. Polevu vylejte na vychladnutý koláč a nechajte zaschnúť. Hotový koláč nakrájajte na kocky alebo obdĺžniky.
MAKOVÁ NEPEČENÁ TORTA
1 KUS, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE
Potrebujete:
- 250 g nemletého maku
- 100 g masla
- 200 g práškového cukru
- 100 ml rumu
- 100 g mletých orechov
- pomarančová kôra z jedného stredného pomaranča
- 1 malé balenie piškót
- 3 lyžice pomarančovej šťavy
- 1 smotana na šľahanie a kôra z pomaranča na ozdobu
POSTUP
- Nemletý mak dajte do hustého sitka a prelejte vriacou vodou. Nechajte odkvapkať a osušiť, potom ho pomeľte.
- V mise vyšľahajte maslo s cukrom do peny, pridajte pomletý mak, rum, orechy a kôru z pomaranča.
- Dno tortovej formy (s priemerom 18 cm) vyložte piškótami a trošku ich pokropte pomarančovou šťavou. Potom na ne rozotrite dve tretiny makovej hmoty a na ňu opäť poukladajte piškóty. Pokropte ich znovu pomarančovou šťavou. Na piškóty rozotrite zvyšok makovej hmoty a pekne ju uhlaďte.
- Tortu dajte chladiť aspoň na 2 hodiny, najlepšie však na noc. Podávajte ju s vyšľahanou nesladenou šľahačkou ozdobenou pomarančovou kôrou.