Reklama

Nech sa MAK sype plnými hrsťami: Najlepšie MAKOVÉ koláče na sviatočné dni

Makový veniec.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Keď budete pripravovať tieto dobroty, trochu maku odsypte do misky. Položte ju na štedrovečerný stôl – zlé sa vám bude vyhýbať a, naopak, do domu príde bohatstvo - to tvrdili naše staré mamy. A tie sa oplatí počúvať.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte si s nami krok za krokom sviatočné maslové kocky s kvapkou rumu!

    MAKOVO-ČOKOLÁDOVÝ VENIEC

    PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE 65 MINÚT, PEČENIE 30  MINÚT

    Potrebujete:

    • 300 ml vlažného mlieka
    • 2 lyžice kryštálového cukru
    • pol kocky droždia (21 g)
    • 40 g roztopeného masla
    • 300 g hladkej múky
    • 200 g polohrubej múky
    • štvrť lyžičky soli
    • 1 vajce + 1 žĺtok na potretie
    • 35 g nemletého maku

    Na plnku:

    • 150 g mletého maku
    • 100 g nastrúhanej čokolády (70 %)
    • 100 g masla
    • 50 g kryštálového cukru
    • práškový cukor na ozdobu
    • špajdle (nemusia byť)

    Postup je na ďalšej strane...

    POSTUP:

    1. Do misky dajte vlažné mlieko, cukor a droždie. Jemne zamiešajte, zakryte a nechajte 10-15 minút, aby vzišiel kvások.
    2. Do väčšej misy (môže byť aj robot) dajte roztopené maslo, obe múky, soľ, vajce a vlejte kvások. Vymiešajte hladké cesto a nakoniec doň pridajte nemletý mak. Ešte raz dobre premiešajte. Cesto zakryte a nechajte kysnúť 45 minút, aby zdvojnásobilo svoj objem.
    3. Zatiaľ pripravte náplň: Všetky suroviny vymiešajte do maslovej, dobre roztierateľnej pasty.
    4. Keď je cesto pekne vykysnuté, vyklopte ho na pomúčenú dosku a rozvaľkajte na hrúbku asi 5 mm do dlhšieho obdĺžnika. Celú plochu cesta natrite náplňou a rozdeľte na polovicu po dlhšej strane. Od stredu každú polovicu zrolujte, aby ste dostali dve samostatné rolády. Spojte oba konce do jedného a obe rolády narežte cez polovicu. Prepletajte ich a  nakoniec zviňte do tvaru venca. Môžete ho zaistiť špajdľami, aby sa počas pečenia nerozpadol.
    5. Veniec preložte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite ho žĺtkom a nechajte ešte asi 20 minút kysnúť. Potom ho vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 30 minút do zlatista.
    6. Upečený veniec nechajte vychladnúť a potom ho poprášte práškovým cukrom.

    MAKOVÉ ROŽTEKY

    PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 35 MINÚT + 1 HODINA CHLADENIE, PEČENIE 20-25 MINÚT

    Potrebujete:

    • 220 g jemného tučného tvarohu
    • 140 g masla izbovej teploty
    • 60 g kryštálového cukru
    • kôru z 1 citróna
    • pol lyžičky mletej vanilky
    • 1 vajce + 1 na potieranie
    • 300 g hladkej múky
    • štipku soli

    Na náplň:

    • 180 g mletého maku
    • 250 ml kondenzovaného mlieka
    • práškový cukor na poprášenie

     

    POSTUP:

    1.  V mise vymiešajte tvaroh s maslom, cukrom, citrónovou kôrou a vanilkou. Pridajte vajce, premiešajte a prisypte múku so štipkou soli. Cesto dobre vypracujte, zabaľte do fólie a odložte na hodinu do chladničky.
    2. Zatiaľ pripravte náplň: Zmiešajte mak a kondenzované mlieko, aby sa zmes ľahko rozotierala. V opačnom prípade ešte dolejte kondenzované mlieko. Cesto rozdeľte na polovicu a obe časti rozvaľkajte do kruhu. Potom ich potrite makovou náplňou, ale ich stred nechajte voľný. 
    3. Oba kruhy rozrežte na 12 – 16 kusov podľa toho, aké veľké chcete mať rožteky. Každý kus zrolujte od dlhšej strany smerom k stredu. Rožteky potrite vajcom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte ich 20-25 minút do zlatista.

    MAKOVÉ REZY S CITRÓNOVOU POLEVOU

    PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 40 MINÚT + 1 HODINA CHLADENIE, PEČENIE 30 MINÚT

    Potrebujete:

    • 350 g hladkej múky
    • 200 g masla
    • 100 g práškového cukru
    • 2 žĺtky
    • 2 lyžice jogurtu
    • 1 balíček kypriaceho prášku
    • štipku soli
    • slivkový lekvár na potretie

    Na makovú hmotu:

    • 2 žĺtky
    • 220 g práškového cukru
    • 50 g masla
    • 200 ml mlieka
    • 200 g mletého maku
    • 150 g hladkej múky
    • 4 bielky

    Na citrónovú polevu:

    • 300 g práškového cukru
    • šťavu z 1 citróna
    • 20 ml mlieka

    Postup je na ďalšej strane...

    POSTUP:

    1. Pripravte linecké cesto: Zmiešajte múku, maslo, cukor, žĺtky, jogurt, prášok do pečiva a soľ. Vypracujte hladké cesto a odložte aspoň na hodinu do chladničky.
    2. Cesto rozdeľte na polovice a jednu z nich vyvaľkajte na veľkosť formy (24 x 24 cm). Dno formy vysteľte papierom na pečenie a uložte naň polovicu vyvaľkaného cesta. Potrite ho slivkovým lekvárom.
    3. Urobte makovú hmotu: Vyšľahajte žĺtky s cukrom do peny, pridajte maslo izbovej teploty, mlieko (tiež izbovej teploty), mak, múku a všetko dobre premiešajte. Nakoniec do zmesi pridajte sneh vyšľahaný zo zvyšných bielkov. Hotovou plnkou potrite cesto s lekvárom. Vyvaľkajte druhú polovicu cesta a opatrne ho položte na makovú hmotu. Vrchné cesto popichajte vidličkou a dajte do rúry vyhriatej na 180 °C na 30 minút.
    4. Pripravte citrónovú polevu: Len vymiešajte všetky suroviny. Polevu vylejte na vychladnutý koláč a nechajte zaschnúť. Hotový koláč nakrájajte na kocky alebo obdĺžniky.

    MAKOVÁ NEPEČENÁ TORTA

    1 KUS, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE

    Potrebujete:

    • 250 g nemletého maku
    • 100 g masla
    • 200 g práškového cukru
    • 100 ml rumu
    • 100 g mletých orechov
    • pomarančová kôra z jedného stredného pomaranča
    • 1 malé balenie piškót
    • 3 lyžice pomarančovej šťavy
    • 1 smotana na šľahanie a kôra z pomaranča na ozdobu

    POSTUP

    1. Nemletý mak dajte do hustého sitka a prelejte vriacou vodou. Nechajte odkvapkať a osušiť, potom ho pomeľte.
    2. V mise vyšľahajte maslo s cukrom do peny, pridajte pomletý mak, rum, orechy a kôru z pomaranča.
    3. Dno tortovej formy (s priemerom 18 cm) vyložte piškótami a trošku ich pokropte pomarančovou šťavou. Potom na ne rozotrite dve tretiny makovej hmoty a na ňu opäť poukladajte piškóty. Pokropte ich znovu pomarančovou šťavou. Na piškóty rozotrite zvyšok makovej hmoty a pekne ju uhlaďte.
    4. Tortu dajte chladiť aspoň na 2 hodiny, najlepšie však na noc. Podávajte ju s vyšľahanou nesladenou šľahačkou ozdobenou pomarančovou kôrou.