Tvarohové guľky s kokosom: Rýchla a zdravá maškrta pre deti aj športovcov!
22. 3. 2025, 12:01
Aký druhy tvarohu poznáme?

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Koláče s tvarohovou plnkou sú veľmi chutné.
Podľa obsahu tuku:
* Tučný tvaroh – obsahuje 8 až 10 % tuku, je krémovejší, vhodný na jemné krémy, do cesta i do cheesecakov.
* Polotučný tvaroh – obsahuje 3 až 5 % tuku, je vhodný do buchiet aj na nátierky.
Nízkotučný tvaroh obsahuje do 1 % tuku, je diétny a menej krémový.
Podľa konzistencie:
* Hrudkovitý tvaroh – sypký, suchší, vhodný do koláčov a náplní do kysnutých koláčov.
* Mäkký tvaroh – jemný, krémový, ideálny na nátierky, nepečené dezerty, do pité či tvarohového cesta.
Zdroj: Shutterstock
Tvarohové guľky s kokosom a ovocnou omáčkou. Môžete ich podávať aj s bielym jogurtom.
Tvarohové guľky s kokosom
4 porcie, príprava 20 minút, varenie 3 minúty
POTREBUJETE:
- 500 g hrudkovitého tvarohu
- 160 až 180 g detskej krupice
- štipka soli + na varenie
- pol lyžice práškového cukru (prípadne viac)
- 2 vajcia
- mrazené ovocie a cukor na omáčku
- strúhaný kokos na posypanie
- maslo na poliatie
POSTUP:
-
Z tvarohu, krupice, zo soli, z cukru a vajíčok vytvorte rukami kompaktnú hmotu. Vytvarujte z nej menšie guľky a dajte na 10 minút do chladničky.
-
Zatiaľ z mrazeného ovocia a cukru uvarte na miernom ohni v kastróle redšiu omáčku.
-
Guľky vložte do vriacej vody so štipkou soli a varte približne 10 minút, kým nevyplávajú na povrch. Opatrne sceďte, polejte ovocnou omáčkou (alebo rozpusteným maslom) a posypte jemne opraženým kokosom.
Náš tip: Do tvarohovej zmesi primiešajte namiesto cukru čakankový sirup, ktorý je zdravším sladidlom.