Reklama

Slávne PUKANSKÉ PÁRANCE s tvarohom: Tradičný RECEPT od etnologičky Katky Nádaskej!

Pukanské párance s tvarohom

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

„Ponúkli ma nimi ženičky na známych Pukanských remeselníckych trhoch, ktoré nadväzujú na slávu remesla a cechov v tomto baníckom kráľovskom meste. Vskutku jednoduché, ale chutné a vďačné jedlo ma ihneď dostalo!“ prezradila Dobrému jedlu Katka.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Parádny ČUČORIEDKOVÝ KOLÁČ z Telgártu: Extra šťavnatý RECEPT, budete sa zalizovať!
    Zdroj: NMH

    Párance boli tradičným jedlom, ktoré si varili napríklad drevorubači, keď boli v lese často aj 14 dní. Keďže ich príprava bola veľmi jednoduchá, párať sa učili už 8-9-ročné deti," objasňuje naša najznámejšia etnologička a historička Katka Nádaská, ktorá už desaťročia zbiera recepty z celého Slovenska.

    Múčne jedlá sa podávali najmä ako hlavný chod po hustých zeleninových polievkach, ktoré sa jedli už skoro ráno pred odchodom na pole. „Našimi tradičnými sú najmä strukovinové, vlastne na celom území Slovenska. Hrubé rezance, párance či trhance však gazdinky naložili aj priamo do polievky, aby sa ešte viac zahustila, a všetci vydržali pracovať až do večera," vysvetľuje.

    Anketa

    Urobíte si úžasné PÁRANCE podľa Katkinho receptu?

    • Áno71%
    • Nie14%
    • Už mi na ne tečú slinky!14%

    Hlasovanie bolo ukončené

    V recepte na párance z banského mesta Pukanec v Štiavnických vrchoch od Katky Nádaskej nájdete klasickú bielu múku. „Ale naše praprababičky používali veľmi dlho špaldovú, pohánkovú, ražnú... pšenica nebola v tom čase vyšľachtená. S bielou múkou to u nás bolo podobne ako s bielym cukrom. Považovala sa za vzácnosť,“ upozorňuje etnologička. V týchto skvelých párancoch z Pukanca ju teda pokojne nahraďte „staršími“ sestrami, ak chcete. Určite budú takisto skvelé.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Pukanské párance s tvarohom z banského mesta Pukanec v Štiavnických vrchoch.

    Pukanské párance s tvarohom

    5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT

    Potrebujete:

    • 500 g polohrubej múky
    • 200 ml vody
    • soľ podľa chuti
    • tvaroh, cukor a maslo na podávanie

    POSTUP:

    1. Z múky, vody a zo soli vymieste cesto a vypracujte bochník.
    2. Z cesta krájajte dlhé pásy a z nich trhajte párance rovno do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú, sceďte ich.
    3. Párance podávajte s tvarohom, cukrom a poliate maslom. Dobrú chuť!

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.