Slávne PUKANSKÉ PÁRANCE s tvarohom: Tradičný RECEPT od etnologičky Katky Nádaskej!
7. 7. 2024, 6:00

Zdroj: Laura Witteková
„Ponúkli ma nimi ženičky na známych Pukanských remeselníckych trhoch, ktoré nadväzujú na slávu remesla a cechov v tomto baníckom kráľovskom meste. Vskutku jednoduché, ale chutné a vďačné jedlo ma ihneď dostalo!“ prezradila Dobrému jedlu Katka.
Zdroj: Matej Kalina
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: NMH
„Párance boli tradičným jedlom, ktoré si varili napríklad drevorubači, keď boli v lese často aj 14 dní. Keďže ich príprava bola veľmi jednoduchá, párať sa učili už 8-9-ročné deti," objasňuje naša najznámejšia etnologička a historička Katka Nádaská, ktorá už desaťročia zbiera recepty z celého Slovenska.
Múčne jedlá sa podávali najmä ako hlavný chod po hustých zeleninových polievkach, ktoré sa jedli už skoro ráno pred odchodom na pole. „Našimi tradičnými sú najmä strukovinové, vlastne na celom území Slovenska. Hrubé rezance, párance či trhance však gazdinky naložili aj priamo do polievky, aby sa ešte viac zahustila, a všetci vydržali pracovať až do večera," vysvetľuje.
Anketa
Urobíte si úžasné PÁRANCE podľa Katkinho receptu?
- Áno71%
- Nie14%
- Už mi na ne tečú slinky!14%
Hlasovanie bolo ukončené
V recepte na párance z banského mesta Pukanec v Štiavnických vrchoch od Katky Nádaskej nájdete klasickú bielu múku. „Ale naše praprababičky používali veľmi dlho špaldovú, pohánkovú, ražnú... pšenica nebola v tom čase vyšľachtená. S bielou múkou to u nás bolo podobne ako s bielym cukrom. Považovala sa za vzácnosť,“ upozorňuje etnologička. V týchto skvelých párancoch z Pukanca ju teda pokojne nahraďte „staršími“ sestrami, ak chcete. Určite budú takisto skvelé.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Pukanské párance s tvarohom z banského mesta Pukanec v Štiavnických vrchoch.
Pukanské párance s tvarohom
5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g polohrubej múky
- 200 ml vody
- soľ podľa chuti
- tvaroh, cukor a maslo na podávanie
POSTUP:
- Z múky, vody a zo soli vymieste cesto a vypracujte bochník.
- Z cesta krájajte dlhé pásy a z nich trhajte párance rovno do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú, sceďte ich.
- Párance podávajte s tvarohom, cukrom a poliate maslom. Dobrú chuť!