Reklama

Misky plné sýtych ŠALÁTOV z jesenných surovín - na ktorom si pochutnáte?

Kurací šalát s jablkami a pekanovými orechami.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Ľahké šalátiky z leta sme vymenili za misky plné jesenných ingrediencií - cvikly, tekvice, sladkých zemiakov a karfiolu. Pochutnajte si!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Sezóna ešte nekončí! Pripravte si BEDLE tak ako sú najlepšie! TEASER

    ŠALÁT S PEČENOU CVIKLOU A PRÍRODNÝM SYROM

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT

    Potrebujete:

    • 6 stredne veľkých cvikiel
    • 200 g rukoly
    • 1 avokádo
    • 120 g prírodného syra
    • 50 g opražených vlašských orechov

    Na zálievku:

    • pol šálky extra panenského olivového oleja
    • štvrť šálky balzamového octu
    • 1 lyžicu javorového sirupu
    • 2 lyžičky dijonskej horčice
    • soľ, mleté čierne korenie

    POSTUP

    1. Predhrejte rúru na 200 °C. Každú cviklu zabaľte do alobalu a uložte na plech. Pečte asi 1 hodinu do mäkka, nechajte vychladnúť, ošúpte a nakrájajte na mesiačiky.
    2. Pripravte zálievku: V miske šľahajte olivový olej s balzamovým octom, javorovým sirupom a dijonskou horčicou, kým sa úplne nespoja. Dochuťte soľou a korením.
    3. Rukolu dajte do veľkej servírovacej misy a zľahka premiešajte so zálievkou. Pridajte cviklu, na mesiačiky nakrájane avokádo a prírodný syr. Šalát posypte nasucho opraženými a podrvenými vlašskými orechmi.
    4. Jemne premiešajte a podľa potreby pridajte viac zálievky.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Chutná zapečená biela fazuľa s pancettou a olivami TEASER

      CHLEBOVÝ ŠALÁT SO ZÁLIEVKOU Z PEČENÉHO KURČAŤA

      6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

      Potrebujete:

      • 400 g kuracích pŕs
      • štvrť bochníka kváskového chleba
      • 2 rímske šaláty
      • štvrť hlávky malej červenej kapusty
      • štvrť karfiolu
      • 1 šalátová uhorka
      • slnečnicové semienka
      • soľ, mleté čierne korenie
      • olivový olej

      Na zálievku:

      • 2 lyžice červeného vínneho octu
      • 1 šalotka
      • olej z pečenia kuracích pŕs
      • 1 a pol lyžičky dijonskej horčice
      • cukor podľa chuti
      • 2 lyžice nasekanej pažítky
      • soľ, mleté čierne korenie
      • olivový olej

      POSTUP

      1. Kuracie prsia umyte a osušte. Posypte soľou a korením, polejte olejom a upečte v rúre vyhriatej na 180 °C.
      2. Urobte zálievku: V miske premiešajte vínny ocot s nadrobno nakrájanou šalotkou a nechajte 10 minút postáť. Do šálky nalejte vychladnutý olej z pečenia kurčaťa a dolejte k nemu olivový olej tak, aby ste ho na zálievku mali trištvrte šálky. Olej zmiešajte s dijonskou horčicou a cukrom. Pridajte nasekanú pažítku a dochuťte soľou a korením.
      3. Chlieb natrhajte na kúsky, dajte ho na plech v jednej vrstve, dochuťte soľou a korením. Pečte do zlatista 8 až 10 minút.
      4. Z rímskych šalátov odstráňte horné listy a nechajte len svetlejšie „srdiečka“. Nakrájajte, pridajte na prúžky nakrájanú kapustu, karfiol rozobratý na ružičky a uhorku nakrájanú na kolieska. Prisypte slnečnicové semienka, opečený chlieb a zalejte zálievkou. Šalát dochuťte soľou a korením.
      ×
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Ako upiecť DOMÁCI CHLIEB? Je to ľahšie, než by ste čakali! TEASER

        KURACÍ ŠALÁT S JABLKAMI A PEKANOVÝMI ORECHMI

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 120 MINÚT

        Potrebujete:

        • 2 jablká fuji alebo 1 až 2 šálky sušených jablkových plátkov
        • pol šálky pekanových orechov
        • 2 lyžice hnedého cukru
        • 400 g uvarených alebo upečených kuracích pŕs
        • 250 g zeleniny (mrkva, cvikla)
        • 100 cherry paradajok
        • 100 g gorgonzoly
        • soľ, mleté čierne korenie • olej

        Na zálievku:

        • štvrť šálky bieleho balzamového octu
        • 1 prelisovaný strúčik cesnaku
        • 1 lyžica kyslej smotany
        • 2 lyžice dijonskej horčice
        • 2 lyžičky medu
        • soľ, mleté čierne korenie
        • pol šálky extra panenského olivového oleja

        POSTUP

        1. Ak chcete vyrobiť jablkové lupienky, predhrejte rúru na 100 °C. Jablká nakrájajte na tenké plátky a položte ich v jednej vrstve na plech. Pečte hodinu, potom plátky otočte a pečte ešte hodinu.
        2. Pekanové orechy zohrejte v nepriľnavej panvici na strednom ohni. Pridajte hnedý cukor a neustále miešajte, keďže cukor sa topí. Orechy opekajte 2 až 3 minúty, potom ich dajte na papier na pečenie, aby vychladli. Do šalátu ich môžete dať celé alebo podrviť.
        3. Kuracie prsia uvarte v osolenej vode alebo ich upečte, či ugrilujte. Mrkvu a predvarenú cviklu nastrúhajte alebo nakrájajte na prúžky a krátko opečte. Nechajte vychladnúť. Paradajky nakrájajte.
        4. Zeleninu dajte do misy alebo na veľký servírovací tanier a zľahka posypte soľou a korením. Navrch dajte nakrájané alebo natrhané kuracie mäso, jablkové lupienky, pekanové orechy, kuracie mäso, paradajky a gorgonzolu.
        5. Na dresing spolu dobre zmiešajte všetky suroviny. Zalejte ním šalát a môžete servírovať.