Misky plné sýtych ŠALÁTOV z jesenných surovín - na ktorom si pochutnáte?
24. 10. 2022, 12:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
Ľahké šalátiky z leta sme vymenili za misky plné jesenných ingrediencií - cvikly, tekvice, sladkých zemiakov a karfiolu. Pochutnajte si!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Iva Kocová @ivka_veggierecipes
Galéria k článku
20 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Sezóna ešte nekončí! Pripravte si BEDLE tak ako sú najlepšie! TEASERŠALÁT S PEČENOU CVIKLOU A PRÍRODNÝM SYROM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT
Potrebujete:
- 6 stredne veľkých cvikiel
- 200 g rukoly
- 1 avokádo
- 120 g prírodného syra
- 50 g opražených vlašských orechov
Na zálievku:
- pol šálky extra panenského olivového oleja
- štvrť šálky balzamového octu
- 1 lyžicu javorového sirupu
- 2 lyžičky dijonskej horčice
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP
- Predhrejte rúru na 200 °C. Každú cviklu zabaľte do alobalu a uložte na plech. Pečte asi 1 hodinu do mäkka, nechajte vychladnúť, ošúpte a nakrájajte na mesiačiky.
- Pripravte zálievku: V miske šľahajte olivový olej s balzamovým octom, javorovým sirupom a dijonskou horčicou, kým sa úplne nespoja. Dochuťte soľou a korením.
- Rukolu dajte do veľkej servírovacej misy a zľahka premiešajte so zálievkou. Pridajte cviklu, na mesiačiky nakrájane avokádo a prírodný syr. Šalát posypte nasucho opraženými a podrvenými vlašskými orechmi.
- Jemne premiešajte a podľa potreby pridajte viac zálievky.

Video Player is loading.
Chutná zapečená biela fazuľa s pancettou a olivami TEASERCHLEBOVÝ ŠALÁT SO ZÁLIEVKOU Z PEČENÉHO KURČAŤA
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT
Potrebujete:
- 400 g kuracích pŕs
- štvrť bochníka kváskového chleba
- 2 rímske šaláty
- štvrť hlávky malej červenej kapusty
- štvrť karfiolu
- 1 šalátová uhorka
- slnečnicové semienka
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
Na zálievku:
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- 1 šalotka
- olej z pečenia kuracích pŕs
- 1 a pol lyžičky dijonskej horčice
- cukor podľa chuti
- 2 lyžice nasekanej pažítky
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
POSTUP
- Kuracie prsia umyte a osušte. Posypte soľou a korením, polejte olejom a upečte v rúre vyhriatej na 180 °C.
- Urobte zálievku: V miske premiešajte vínny ocot s nadrobno nakrájanou šalotkou a nechajte 10 minút postáť. Do šálky nalejte vychladnutý olej z pečenia kurčaťa a dolejte k nemu olivový olej tak, aby ste ho na zálievku mali trištvrte šálky. Olej zmiešajte s dijonskou horčicou a cukrom. Pridajte nasekanú pažítku a dochuťte soľou a korením.
- Chlieb natrhajte na kúsky, dajte ho na plech v jednej vrstve, dochuťte soľou a korením. Pečte do zlatista 8 až 10 minút.
- Z rímskych šalátov odstráňte horné listy a nechajte len svetlejšie „srdiečka“. Nakrájajte, pridajte na prúžky nakrájanú kapustu, karfiol rozobratý na ružičky a uhorku nakrájanú na kolieska. Prisypte slnečnicové semienka, opečený chlieb a zalejte zálievkou. Šalát dochuťte soľou a korením.
KURACÍ ŠALÁT S JABLKAMI A PEKANOVÝMI ORECHMI
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 120 MINÚT
Potrebujete:
- 2 jablká fuji alebo 1 až 2 šálky sušených jablkových plátkov
- pol šálky pekanových orechov
- 2 lyžice hnedého cukru
- 400 g uvarených alebo upečených kuracích pŕs
- 250 g zeleniny (mrkva, cvikla)
- 100 cherry paradajok
- 100 g gorgonzoly
- soľ, mleté čierne korenie • olej
Na zálievku:
- štvrť šálky bieleho balzamového octu
- 1 prelisovaný strúčik cesnaku
- 1 lyžica kyslej smotany
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 2 lyžičky medu
- soľ, mleté čierne korenie
- pol šálky extra panenského olivového oleja
POSTUP
- Ak chcete vyrobiť jablkové lupienky, predhrejte rúru na 100 °C. Jablká nakrájajte na tenké plátky a položte ich v jednej vrstve na plech. Pečte hodinu, potom plátky otočte a pečte ešte hodinu.
- Pekanové orechy zohrejte v nepriľnavej panvici na strednom ohni. Pridajte hnedý cukor a neustále miešajte, keďže cukor sa topí. Orechy opekajte 2 až 3 minúty, potom ich dajte na papier na pečenie, aby vychladli. Do šalátu ich môžete dať celé alebo podrviť.
- Kuracie prsia uvarte v osolenej vode alebo ich upečte, či ugrilujte. Mrkvu a predvarenú cviklu nastrúhajte alebo nakrájajte na prúžky a krátko opečte. Nechajte vychladnúť. Paradajky nakrájajte.
- Zeleninu dajte do misy alebo na veľký servírovací tanier a zľahka posypte soľou a korením. Navrch dajte nakrájané alebo natrhané kuracie mäso, jablkové lupienky, pekanové orechy, kuracie mäso, paradajky a gorgonzolu.
- Na dresing spolu dobre zmiešajte všetky suroviny. Zalejte ním šalát a môžete servírovať.