Skúšali ste už CIBUĽOVÝ PRÁŠOK? Urobte si ho doma a ušetrite si slzy pri krájaní cibule!
16. 10. 2022, 15:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Shutterstock
Ak máte doma prebytok cibule a neviete čo s ňou, skúste ju usušiť. Neoľutujete!

Nahradiť čerstvú cibuľu tou sušenou je ideálne, ak nemáte čas na šúpanie a krájanie. Sušené cibuľové vločky, krúžky, alebo jemný prášok môžete využiť pri každodennom varení a pridať ich do polievok a duseného mäsa. Rozpustia sa s tekutinou a dodajú nezameniteľnú cibuľovú chuť. Ľahko sa tiež kombinujú so sušenými bylinkami a korením, aby sa vytvorila zmes stabilná pri skladovaní, o čom napísal aj portál Záhradkár.sk. Na rehydratáciu namočte jednu časť sušenej cibule do dvoch častí teplej vody, kým nebude mäkká, asi 20 minút.
Zdroj: Shutterstock
Z cibule sa dá vyrobiť výborné korenie.
Ako usušiť cibuľu?
Sušička je základným kuchynským prístrojom, ktorý uľahčuje konzervovanie. Suší ovocie a zeleninu fúkaním teplého vzduchu cez sušiace sitá. Vôňa sušenej cibule je veľmi silná a bude vo vašej domácnosti pretrvávať ešte dlho. Namiesto toho, aby ste "prevoňali" svoj dom, umiestnite sušičku radšej do pivnice, prístrešku, či garáže. Navyše, vôňa cibule bude pretrvávať aj na sitách sušičky. Ak chcete odstrániť tento zápach, umyte sitá v teplej mydlovej vode a potrite ich citrónovou šťavou. Opláchnite a vysušte na vzduchu.
Recept na cibuľový prášok nájdete na ďalšej strane >>>

Zdroj: Shutterstock
Cibuľa obsahuje množstvo vitamínov.
Cibuľový prášok
Potrebujete:
- ľubovoľné množstvo cibule
- sušičku potravín
- ostrý nôž
- dosku na krájanie
- mlynček na korenie alebo mixér
- sitko na preosiatie prášku
- sklenené poháriky (koreničky)
Zdroj: Shutterstock
Nahradiť čerstvú cibuľu tou sušenou je ideálne, ak nemáte čas na šúpanie a krájanie.
Postup:
- Cibuľu ošúpte, odrežte konce a nakrájajte ju na rovnako veľké kúsky (kolieska).
- Oddeľte jednotlivé časti cibule a rozložte ich rovnomerne na sitá sušičky v jednej vrstve.
- Nastavte teplotu sušičky na 50 °C a sušte 3 až 9 hodín.
- Dĺžka sušenia závisí od veľkosti kúskov cibule a obsahu vlhkosti.
- Dehydrovaná cibuľa by mala byť chrumkavá, keď ju rozdrvíte prstami.
- Sušené kúsky cibule nechajte vychladnúť, rozdrvte na menšie lupienky alebo cibuľový prášok.
- Nasypte cibuľu do mlynčeka na korenie alebo ju pomixujte, kým nezískate prášok.
- Na preosiatie použite jemné sitko a prášok nasypte do sklenených nádob.
- Dehydrované cibuľové vločky, krúžky a prášok skladujte v samostatných nádobách. Označte ich dátumom a uchovávajte na chladnom mieste mimo priameho svetla.
- Po niekoľkých dňoch skontrolujte poháre, aby ste sa uistili či sa na skle nehromadí vlhkosť. Ak zistíte vlhkosť, znova zmes vysušte a nasypte do čistých pohárov.
Čítajte viac z Dobrého jedla: