Postup

 krok

V osolenej vriacej vode uvarte umyté zemiaky aj so šupkou. Zlejte ich a prepláchnite studenou vodou. Olúpané zemiaky nastrúhajte priamo na pomúčenú dosku na jemnom strúhadle.

 krok

Do zemiakov pridajte soľ a múku.

 krok

Vypracujte jemné pružné cesto a vytvarujte ho do valčeka s priemerom asi 5 cm. 

 krok

Cesto nakrájajte ostrým nožom na rovnaké kúsky hrubé 2 až 5,5 cm a vytvarujte z nich malé bochníky.

 krok

Na dobre pomúčenej doske rozvaľkajte bochníky do rovnakých okrúhlych placiek.

 krok

Prebytočnú múku z placiek oklepte a opekajte na rozpálenej suchej panvici. Priebežne múku odstraňujte, lebo sa začne pripaľovať. Ešte horúce lokše potrite husacou (alebo kačacou) masťou. Hotové lokše preložte alebo stočte a zakryte, aby sa dobre sparili a boli jemné a vláčne.

Kategórie