Domáce ZEMIAKOVÉ LOKŠE: Sú také jednoduché a chutia skvelo!
Zabudnite na kupované lokše. Veď vyrobiť domáce je tak jednoduché a chutia stokrát lepšie! Budú výborné k pečenej kačke, pečienke alebo naplnené sladkou plnkou, čo poviete na lokše s lekvárom?
- 80 min.
- porcie: 12
- Stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 500 gzemiakov
- 150 gpolohrubej múky
- 1 kskopcovitá lyžička soli
- 1 kshusacia masť na potieranie
Postup
krok
V osolenej vriacej vode uvarte umyté zemiaky aj so šupkou. Zlejte ich a prepláchnite studenou vodou. Olúpané zemiaky nastrúhajte priamo na pomúčenú dosku na jemnom strúhadle.
krok
Do zemiakov pridajte soľ a múku.
krok
Vypracujte jemné pružné cesto a vytvarujte ho do valčeka s priemerom asi 5 cm.
krok
Cesto nakrájajte ostrým nožom na rovnaké kúsky hrubé 2 až 5,5 cm a vytvarujte z nich malé bochníky.
krok
Na dobre pomúčenej doske rozvaľkajte bochníky do rovnakých okrúhlych placiek.
krok
Prebytočnú múku z placiek oklepte a opekajte na rozpálenej suchej panvici. Priebežne múku odstraňujte, lebo sa začne pripaľovať. Ešte horúce lokše potrite husacou (alebo kačacou) masťou. Hotové lokše preložte alebo stočte a zakryte, aby sa dobre sparili a boli jemné a vláčne.
Kategórie
Najnovšie video
Odporúčame vám
Výtvory z našej kuchyne
zobraziť viac
Jablkové galetky so slaným karamelom: Doprajete si tento pôžitok?

Kysnutý koláč so slivkami: Je snáď niečo lepšie?
