Domáce ZEMIAKOVÉ LOKŠE: Sú také jednoduché a chutia skvelo!
17. 10. 2022, 23:41 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Petra Bošanská
Zabudnite na kupované lokše. Veď vyrobiť domáce je tak jednoduché a chutia stokrát lepšie! Budú výborné k pečenej kačke, pečienke alebo naplnené sladkou plnkou, čo poviete na lokše s lekvárom?
- Dĺžka prípravy (min): 80
- Počet porcií: 12
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 500 g zemiakov
- 150 g polohrubej múky
- 1 ks kopcovitá lyžička soli
- 1 ks husacia masť na potieranie
Postup
Krok 1
V osolenej vriacej vode uvarte umyté zemiaky aj so šupkou. Zlejte ich a prepláchnite studenou vodou. Olúpané zemiaky nastrúhajte priamo na pomúčenú dosku na jemnom strúhadle.
Krok 2
Do zemiakov pridajte soľ a múku.
Krok 3
Vypracujte jemné pružné cesto a vytvarujte ho do valčeka s priemerom asi 5 cm.
Krok 4
Cesto nakrájajte ostrým nožom na rovnaké kúsky hrubé 2 až 5,5 cm a vytvarujte z nich malé bochníky.
Krok 5
Na dobre pomúčenej doske rozvaľkajte bochníky do rovnakých okrúhlych placiek.
Krok 6
Prebytočnú múku z placiek oklepte a opekajte na rozpálenej suchej panvici. Priebežne múku odstraňujte, lebo sa začne pripaľovať. Ešte horúce lokše potrite husacou (alebo kačacou) masťou. Hotové lokše preložte alebo stočte a zakryte, aby sa dobre sparili a boli jemné a vláčne.