Reklama

Domáce ZEMIAKOVÉ LOKŠE: Sú také jednoduché a chutia skvelo!

Petra Bošanská

Zdroj: Petra Bošanská

Reklama

Zabudnite na kupované lokše. Veď vyrobiť domáce je tak jednoduché a chutia stokrát lepšie! Budú výborné k pečenej kačke, pečienke alebo naplnené sladkou plnkou, čo poviete na lokše s lekvárom?

  • Dĺžka prípravy (min): 80
  • Počet porcií: 12
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujeme:

  • 500 g zemiakov
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 ks kopcovitá lyžička soli
  • 1 ks husacia masť na potieranie

Postup

Krok 1

V osolenej vriacej vode uvarte umyté zemiaky aj so šupkou. Zlejte ich a prepláchnite studenou vodou. Olúpané zemiaky nastrúhajte priamo na pomúčenú dosku na jemnom strúhadle.

Krok 2

Do zemiakov pridajte soľ a múku.

Krok 3

Vypracujte jemné pružné cesto a vytvarujte ho do valčeka s priemerom asi 5 cm. 

Krok 4

Cesto nakrájajte ostrým nožom na rovnaké kúsky hrubé 2 až 5,5 cm a vytvarujte z nich malé bochníky.

Krok 5

Na dobre pomúčenej doske rozvaľkajte bochníky do rovnakých okrúhlych placiek.

Krok 6

Prebytočnú múku z placiek oklepte a opekajte na rozpálenej suchej panvici. Priebežne múku odstraňujte, lebo sa začne pripaľovať. Ešte horúce lokše potrite husacou (alebo kačacou) masťou. Hotové lokše preložte alebo stočte a zakryte, aby sa dobre sparili a boli jemné a vláčne.