Máte radi KEFÍR? Testovali sme, ktorý chutí najlepšie
22. 7. 2024, 8:21 (aktualizované: 22. 7. 2024, 9:23)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdravý a výborne osviežujúci fermentovaný nápoj z kravského alebo kozieho mlieka, ktorý voláme aj kefírové mlieko. Zapijete ním horúci deň, pečené zemiaky, no hodí sa aj do cesta na koláč alebo napríklad do cviklovej polievky.
Zdroj: Shutterstock
Kefírové mlieko je nízkokalorický zdroj probiotík a bielkovín.
AKÝ BY MAL BYŤ?
- Kefír vzniká kombinovaným účinkom mliečnych baktérií a kvasiniek. Mikroflóra kefírových zŕn je teda bohatšia ako pri acidofilnom mlieku.
- Má príjemne mliečnu kyslú chuť a je osviežujúci vplyvom CO2 vytvoreného kvasinkami.
- Kefír by mal mať súvislú mliečno-bielu až smotanovo-krémovú farbu, s mierne žltkastým odtieňom. Má byť primerane hustý a hladký a môžu sa v ňom vyskytovať bublinky. Prítomnosť menšieho množstva uvoľnenej srvátky nie je nedostatkom.
- Jeho vôňa aj chuť sú čisté, mliečne kyslasté, charakteristické, bez cudzích pachov či príchutí. Chybou nie je ani slabo kvasničná dochuť.
Kefír Bohemilk, 0,75 l
Zdroj: Robo Hubač
0,75 l
Výrobca: Opočno, Česká republika
Zloženie: mlieko, kefírová kultúra
Celkový dojem: Najhustejší nápoj zo všetkých vzoriek s hladkou štruktúrou bez hrudiek. Má jemnú vôňu, ľahko šteklí pod nosom ako sekt. Chuť má dostatočne mliečnu a kyslastú, pripomína skôr odtučnený jogurt ako kefír.
Kefír Melina, 400 g
Zdroj: Robo hubač
Vyrobené: v Poľsku
Zloženie: mlieko, živé kultúry baktérií a kefírových kvasiniek
Celkový dojem: Jediný hrudkovitý zástupca s výrazným kefírovým zrnom a bublinkami plynu v nápoji. Kefír má jemne kyslastú vôňu s kvasinkovým nádychom. Jeho chuť je mliečna, kyslastá, s pozvoľným rozpúšťaním kefírového zrna na jazyku. V závere však prechádza do mierne trpkej dochuti.

Kefír Babička, 960 g
Zdroj: Robo Hubač
Výrobca: Levické mliekarne, Levice
Zloženie: pasterizované mlieko, kefírová kultúra
Celkový dojem: Konzistencia kefíru je redšia, ale má príjemnú hladkú štruktúru. Vôňa je malo výrazná, takmer prázdna, len málo ju cítiť za kyslomliečnym produktom. Chuť je primerane kyslá, ale skôr vápenatá než mliečna, a na záver v kefíre cítiť jemne horkastý akcent.
Kefírové mlieko K -Classic, 500 ml
Zdroj: Robo Hubač
Vyrobené: v Českej republike
Zloženie: mlieko, mliekarenská a kvasinková kultúra
Celkový dojem: Kefír s príliš riedkou, vodnatou konzistenciou bez hustejšieho základu má viditeľné kefírové zrná. Vo vôni prekáža silnejšia kvasnicová aróma, ktorej chýbajú vyvážené mliečne tóny. Chuť je síce dostatočne kyslá, namiesto mlieka však cítiť len srvátku.

Kefírové mlieko Pilos, 950 g
Zdroj: Robo Hubač
Výrobca: Mlékárna Valašské Meziříčí, Česká republika
Celkový dojem: Stredne hustý kyslomliečny produkt s hladkou bezhrudkovou konzistenciou. Vôňa je len jemne kyslastá a slabo mliečna, s miernym akcentom po sladkej srvátke. V nápoji cítiť aj inú chuť – kyslo-mastnú s výraznejšou olejovou dochuťou, ktorá potláča prirodzenú sviežosť kefíru.
Víťaz testu: Kefír Z lásky k tradícii, 950 g
Zdroj: Robo Hubač
Výrobca: Levické mliekarne, Levice
Zloženie: pasterizované mlieko, kefírová kultúra
Celkový dojem: Nápoj s redšou, ale hladkou konzistenciou, bez viditeľných kefírových hrudiek. Jeho chuť je vyvážená, príjemne mliečno-smotanová s harmonickou kyslosťou bez cudzej dochuti. Vôňa je svieža, čistá, prirodzene kyslomliečna.