Reklama

Máte radi KEFÍR? Testovali sme, ktorý chutí najlepšie

Zdravý a svieži kefír.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Zdravý a výborne osviežujúci fermentovaný nápoj z kravského alebo kozieho mlieka, ktorý voláme aj kefírové mlieko. Zapijete ním horúci deň, pečené zemiaky, no hodí sa aj do cesta na koláč alebo napríklad do cviklovej polievky.

Zdroj: Shutterstock

Kefírové mlieko je nízkokalorický zdroj probiotík a bielkovín.

AKÝ BY MAL BYŤ?

  • Kefír vzniká kombinovaným účinkom mliečnych baktérií a kvasiniek. Mikroflóra kefírových zŕn je teda bohatšia ako pri acidofilnom mlieku.
  • Má príjemne mliečnu kyslú chuť a je osviežujúci vplyvom CO2 vytvoreného kvasinkami.
  • Kefír by mal mať súvislú mliečno-bielu až smotanovo-krémovú farbu, s mierne žltkastým odtieňom. Má byť primerane hustý a hladký a môžu sa v ňom vyskytovať bublinky. Prítomnosť menšieho množstva uvoľnenej srvátky nie je nedostatkom.
  • Jeho vôňa aj chuť sú čisté, mliečne kyslasté, charakteristické, bez cudzích pachov či príchutí. Chybou nie je ani slabo kvasničná dochuť.
×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    DIA RECEPTY na celý deň: Ak máte cukrovku, zídu sa vždy!
    Zdroj: NMH

    Kefír Bohemilk, 0,75 l

    Zdroj: Robo Hubač

    0,75 l
    Výrobca: Opočno, Česká republika
    Zloženie: mlieko, kefírová kultúra
    Celkový dojem: Najhustejší nápoj zo všetkých vzoriek s hladkou štruktúrou bez hrudiek. Má jemnú vôňu, ľahko šteklí pod nosom ako sekt. Chuť má dostatočne mliečnu a kyslastú, pripomína skôr odtučnený jogurt ako kefír.  

    Kefír Melina, 400 g

    Zdroj: Robo hubač

    Vyrobené: v Poľsku
    Zloženie: mlieko, živé kultúry baktérií a kefírových kvasiniek
    Celkový dojem: Jediný hrudkovitý zástupca s výrazným kefírovým zrnom a bublinkami plynu v nápoji. Kefír má jemne kyslastú vôňu s kvasinkovým nádychom. Jeho chuť je  mliečna, kyslastá, s pozvoľným rozpúšťaním kefírového zrna na jazyku. V závere však prechádza do mierne trpkej dochuti.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Je pravda, ze s bielkovinami schudneme a budeme mať viac svalov?

      Kefír Babička, 960 g

      Zdroj: Robo Hubač

      Výrobca: Levické mliekarne, Levice
      Zloženie: pasterizované mlieko, kefírová kultúra
      Celkový dojem: Konzistencia kefíru je redšia, ale má príjemnú hladkú štruktúru. Vôňa je malo výrazná, takmer prázdna, len málo ju cítiť za kyslomliečnym produktom. Chuť je primerane kyslá, ale skôr vápenatá než mliečna, a na záver v kefíre cítiť jemne horkastý akcent.

      Kefírové mlieko K -Classic, 500 ml

      Zdroj: Robo Hubač

      Vyrobené: v Českej republike
      Zloženie: mlieko, mliekarenská a kvasinková kultúra
      Celkový dojem: Kefír s príliš riedkou, vodnatou konzistenciou bez hustejšieho základu má viditeľné kefírové zrná. Vo vôni prekáža silnejšia kvasnicová aróma, ktorej chýbajú vyvážené mliečne tóny. Chuť je síce dostatočne kyslá, namiesto mlieka však cítiť len srvátku.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Current Time 
      Duration 
      Remaining Time 
      Loaded: 0%
       
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • captions and subtitles off, selected

        Kefírové mlieko Pilos, 950 g

        Zdroj: Robo Hubač

        Výrobca: Mlékárna Valašské Meziříčí, Česká republika
        Celkový dojem: Stredne hustý kyslomliečny produkt s hladkou bezhrudkovou konzistenciou. Vôňa je len jemne kyslastá a slabo mliečna, s miernym akcentom po sladkej srvátke.  V nápoji cítiť aj inú chuť – kyslo-mastnú s výraznejšou olejovou dochuťou, ktorá potláča prirodzenú sviežosť kefíru.

        Víťaz testu: Kefír Z lásky k tradícii, 950 g

        Zdroj: Robo Hubač


        Výrobca: Levické mliekarne, Levice
        Zloženie: pasterizované mlieko, kefírová kultúra
        Celkový dojem: Nápoj s redšou, ale hladkou konzistenciou, bez viditeľných kefírových hrudiek. Jeho chuť je vyvážená, príjemne mliečno-smotanová s harmonickou kyslosťou bez cudzej dochuti. Vôňa je svieža, čistá, prirodzene kyslomliečna.

        Autor článku

        Mária Abrahámová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!