Reklama

Musíme si dať po športe tvaroh alebo vajíčko? Všetko o proteínoch

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:43
Remaining Time 0:43
Loaded: 13.80%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Je pravda, ze s bielkovinami schudneme a budeme mať viac svalov?
    Reklama
    Ema Tekelyová-Pospíšilová

    Ema Tekelyová-Pospíšilová

    šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo

    S biochemičkou Veronikou Hanákovou sme sa v najnovšej časti podcastu Dobré jedlo pre Zdravie rozprávali aj o tom, či je lepšie proteínový prášok rozmiešať vo vode alebo v mlieku a či sa vôbec mlieko oplatí piť.

    Anketa

    Máte radšej rastlinné alebo živočíšne bielkoviny?

    • Jem všetko vrátane mäsa, vajec a mliečných produktov.50%
    • Vyhýbam sa mäsu, ak si ho dám, tak len z kvalitného zdroja.16%
    • Nejem mäso ani ryby, uprednostňujem tofu či strukoviny ako zdroj bielkovín.33%

    Hlasovanie bolo ukončené

    V podcaste o proteínoch sa dozviete:

    • Sú proteíny a bielkoviny to isté?
    • Kde všade sa nachádzajú a čo sa stane, ak to s nimi preženieme?
    • Môže práve proteín za to, že sa nám kazia zuby alebo bojujeme s akné?
    • Je pravda, že ak ho máme v strave priveľa, smrdí aj náš pot viac?
    • Dokážeme dostatok proteínov získať aj z rastlinných zdrojov?
    • Ako zistíme, koľko bielkovín naše telo skutočne potrebuje? Je rozdiel medzi dieťaťom, ženou, mužom a seniorom?
    • Musíme si dať po športe tvaroh alebo vajíčko?
    • A čo taká proteínová tyčinka? Má zmysel ju po tréningu jesť?
    • Je proteínový jogurt hodnotnejší ako obyčajný biely?
    • Aký je rozdiel medzi rastlinným a klasickým mliekom? ";i:10;s:74:"Oplatí sa držať bielkovinovú diétu a kupovať proteínový chlebík? ";i:11;s:207:"Naozaj môžu proteíny za alergie a rakovinu?

    Celý podcast si môžete vypočuť tu:

    Zdroj: Shutterstock

    Sú proteínové mliečne výrobky iba marketingový ťah? Postačí nám iba obyčajný jogurt alebo polotučné mlieko?

    Zdroj: Shutterstock

    Rastlinné proteíny nie sú zlé, ak si vieme správne vyskladať jedálniček. Hrach vás milo prekvapí svojim účinkami.

    Autor článku

    Ema Tekelyová-Pospíšilová

    šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo
    Šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo sa dlhé roky venuje zdravému vareniu a pečeniu z kvalitných a lokálnych surovín. Najnovšie v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie rozoberá s odborníkmi a špecialistami, ako vplýva jedlo na naše zdravie, kedy pomáha proti rakovine, kedy klobása a čokoláda neublížia pri diéte ale aj kedy si môžete dať pohárik po športe. Jednoducho a zrozumiteľne, aby sa nám zdravšie žilo a dobre jedlo.