Delikátne ZEMIAKOVÉ PRÍLOHY: Krokety, rosti, placky aj pusinky!
27. 9. 2024, 16:02

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Nemusia byť vždy len varené zemiaky, kaša alebo pyré. Tieto zemiakové prílohy môžete podávať k mäsu, rybám, zelenine, ale aj ako samotné chuťovky.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Zdroj: Dobré jedlo/ANZA
Zemiaková kaša s opečenou cibuľou.
Anketa
Robievate zo zemiakov rôzne prílohy?
- Áno, občas pripravím niečo nevšedné.57%
- Nie, najradšej robím pyré alebo kašu.42%
Hlasovanie bolo ukončené
Ani zemiaková kaša nemusí byť celkom "obyčajná". Skúste ju dochutiť muškátovým orieškom, syrom, smotanou, bylinkami aj restovanou cibuľou. Zemiaky môžete skombinovať s batatmi, hokkaidom, mrkvou, petržlenom, zelerom, hráškom i karfiolom.
Na prípravu zemiakových príloh vyberajte vhodné varné typy zemiakov, ktoré sa vzájomne líšia nielen chuťou, ale aj štruktúrou a múčnatosťou. Zemiaky s pevnou štruktúrou sa hodia napríklad na prípravu šalátov. Polopevná a sypká zemiakov vyhovuje na kašu i pyré.
Varné typy zemiakov
A – veľmi pevná konzistencia
B – pevná konzistencia
C – polopevná konzistencia
BC – sypká konzistencia
C – sypká konzistencia
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zemiakové krokety.
Zemiakové krokety so šalotkou a cesnakom
2 PORCIE I PRÍPRAVA 35 MINÚT I PEČENIE 10 MINÚT
POTREBUJETE:
-
350 g zemiakov (varný typ B)
-
100 g polohrubej múky + na posypanie dosky
-
1 vajce
-
1 žĺtok
-
2 šalotky
-
1-2 strúčiky cesnaku
-
olej na vyprážanie
-
jemná strúhanka na obaľovanie
-
soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
-
Zemiaky aj so šupkou uvarte v osolenej vriacej vode do mäkka. Sceďte, prelejte studenou vodou, ošúpte a pomocou lisu na zemiaky pretlačte do misy.
-
Pridajte múku, vajce, žĺtok, očistenú šalotku posekanú nadrobno, očistený a roztlačený cesnak. Ochuťta soľou, korením a vypracujte jemné cesto.
-
Dosku posypteme múkou a z cesta pripravte valčeky. Nakrájajte ich na rovnaké kúsky, z ktorých vyformujete rovnaké malé guľôčky – krokety. Obaľte ich v strúhanke a opečte v dostatočnom množstve oleja. Podávajte ako prílohu k rôznym pečeným mäsám, k divine, najlepšie s rôznymi omáčkami.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Pečené zemiakové pusinky.
Pečené zemiakové pusinky
3 PORCIE I PRÍPRAVA 45 MINÚT I PEČENIE 20 MINÚT
POTREBUJETE:
-
800 g zemiakov (varný typ C)
-
1 vajce
-
100 ml kyslej smotany
-
80 g strúhaného eidamu, goudy alebo čedaru
-
1 lyžica masla
-
2 bielky
- štipka mletého muškátového orieška
-
soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
-
V osolenej vriacej vode uvarte očistené zemiaky pokrájané na kocky. Zlejte vodu, popučte, prípadne vyšľahajte ručným šľahačom, aby ste získali hladkú hmotu bez hrudiek.
-
Vyšľahané pyré preložte do misy, pridajte vajce, smotanu, syr, maslo a vymiešajte. Z dvoch bielkov vyšľahajte tuhý sneh a postupne ho zapracujte dozmesi. Ochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.
-
Zmesou naplňte cukrárske vrecko so špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie vytláčajte malé kôpky cesta v tvare pusiniek. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 185 °C približne 20 minút dozlatista.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zemiakové rosti.
Zemiakové rosti
2 PORCIE I PRÍPRAVA 15 MINÚT I PEČENIE 50 MINÚT
POTREBUJETE:
-
500 g zemiakov (varný typ A)
-
1 stredná cibuľa
-
2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate (nemusí byť)
-
soľ, mleté čierne alebo biele korenie
-
olej
POSTUP:
- Zemiaky umyte, ošúpte a nastrúhajte na hrubše. V mise so studenou vodou nechajte 5 minút postáť. Zemiaky nezhnednú a dobre nasajú vodu.
- Sceďte ich cez sito a mierne pritlačte. Primiešajte cibuľu nakrájanú na drobno a postrúhaný cesnak. Osoľte, okoreňte, pridajte nasekanú vňať a premiešajte.
- Na rozohriatom olej v panvici opečte asi polovicu cesta z jednej strany. Opatrne vyberieme na dosku, nakrájajte na trojuholníky a dajte naspäť do panvice neopečenou stranou dole. Prílohu podávajte k mäsu na šťave, k zeleninovým šalátom, ale aj ako samostatné jedlo.