Reklama

Delikátne ZEMIAKOVÉ PRÍLOHY: Krokety, rosti, placky aj pusinky!

Zemiakové krokety.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Nemusia byť vždy len varené zemiaky, kaša alebo pyré. Tieto zemiakové prílohy môžete podávať k mäsu, rybám, zelenine, ale aj ako samotné chuťovky.

Zdroj: Dobré jedlo/ANZA

Zemiaková kaša s opečenou cibuľou.

Anketa

Robievate zo zemiakov rôzne prílohy?

  • Áno, občas pripravím niečo nevšedné.57%
  • Nie, najradšej robím pyré alebo kašu.42%

Hlasovanie bolo ukončené

Ani zemiaková kaša nemusí byť celkom "obyčajná". Skúste ju dochutiť muškátovým orieškom, syrom, smotanou, bylinkami aj restovanou cibuľou. Zemiaky môžete skombinovať s batatmi, hokkaidom, mrkvou, petržlenom, zelerom, hráškom i karfiolom.

Na prípravu zemiakových príloh vyberajte vhodné varné typy zemiakov, ktoré sa vzájomne líšia  nielen chuťou, ale aj štruktúrou a múčnatosťou. Zemiaky s pevnou štruktúrou sa hodia napríklad na prípravu šalátov. Polopevná a sypká zemiakov vyhovuje na kašu i pyré.
 
Varné typy zemiakov
 
A – veľmi pevná konzistencia
B – pevná konzistencia
C – polopevná konzistencia
BC – sypká konzistencia
C – sypká konzistencia

Zemiakové krokety so šalotkou a cesnakom

2 PORCIE I PRÍPRAVA 35 MINÚT I PEČENIE 10 MINÚT

 

POTREBUJETE:

  • 350 g zemiakov (varný typ B)

  • 100 g polohrubej múky + na posypanie dosky

  • 1 vajce

  • 1 žĺtok

  • 2 šalotky

  • 1-2 strúčiky cesnaku

  • olej na vyprážanie

  • jemná strúhanka na obaľovanie

  • soľ, mleté čierne korenie

 

POSTUP:

  1.  Zemiaky aj so šupkou uvarte v osolenej vriacej vode do mäkka. Sceďte, prelejte studenou vodou, ošúpte a pomocou lisu na zemiaky pretlačte do misy.

  2. Pridajte múku, vajce, žĺtok, očistenú šalotku posekanú nadrobno, očistený a roztlačený cesnak. Ochuťta soľou, korením a vypracujte jemné cesto.  

  3.  Dosku posypteme múkou a z cesta pripravte valčeky. Nakrájajte ich na rovnaké kúsky, z ktorých vyformujete rovnaké malé guľôčky – krokety. Obaľte ich v strúhanke a opečte v dostatočnom množstve oleja. Podávajte ako prílohu k rôznym pečeným mäsám, k divine, najlepšie s rôznymi omáčkami.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Pečené zemiakové pusinky.

Pečené zemiakové pusinky

3 PORCIE I PRÍPRAVA 45 MINÚT I PEČENIE 20 MINÚT

 

POTREBUJETE:

  • 800 g zemiakov (varný typ C)

  • 1 vajce

  • 100 ml kyslej smotany

  • 80 g strúhaného eidamu, goudy alebo čedaru

  • 1 lyžica masla

  • 2 bielky

  • štipka mletého muškátového orieška
  • soľ, mleté čierne korenie

 

POSTUP:

  1.  V osolenej vriacej vode uvarte očistené zemiaky pokrájané na kocky. Zlejte vodu, popučte, prípadne vyšľahajte ručným šľahačom, aby ste získali hladkú hmotu bez hrudiek.

  2.  Vyšľahané pyré preložte do misy, pridajte vajce, smotanu, syr, maslo a vymiešajte. Z dvoch bielkov vyšľahajte tuhý sneh a postupne ho zapracujte dozmesi. Ochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.

  3. Zmesou naplňte cukrárske vrecko so špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie vytláčajte malé kôpky cesta v tvare pusiniek. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 185 °C približne 20 minút dozlatista.

     

Zemiakové rosti

2 PORCIE I PRÍPRAVA 15 MINÚT I PEČENIE 50 MINÚT

 

POTREBUJETE:

  • 500 g zemiakov (varný typ A)

  • 1 stredná cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate (nemusí byť)
  • soľ, mleté čierne alebo biele korenie

  • olej 

 

POSTUP: 

  1.  Zemiaky umyte, ošúpte a nastrúhajte na hrubše. V mise so studenou vodou nechajte 5 minút postáť. Zemiaky nezhnednú a dobre nasajú vodu.
  2. Sceďte ich cez sito a mierne pritlačte. Primiešajte cibuľu nakrájanú na drobno a  postrúhaný cesnak. Osoľte, okoreňte, pridajte nasekanú vňať a premiešajte.
  3. Na rozohriatom olej v panvici opečte asi polovicu cesta z jednej strany. Opatrne vyberieme na dosku, nakrájajte na trojuholníky a dajte naspäť do panvice neopečenou stranou dole. Prílohu podávajte k mäsu na šťave, k zeleninovým šalátom, ale aj ako samostatné jedlo.

 

Autor článku

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!