Je čas na VYBRATIE ZEMIAKOV zo zeme: Prečítajte si cenné rady známeho pestovateľa!
17. 9. 2024, 13:02 (aktualizované: 17. 9. 2024, 13:18)

Zdroj: Shutterstock
„Je veľmi dôležité, aby zemiaky mali dozretú a pevnú šupku pre čo najlepšie skladovanie počas celej zimy," radí známy pestovateľ Stanislav Bartoš zo spišskej FARMY Nemešany.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová
Zdroj: Matej Kalina
Galéria k článku

Na malebnú scenériu vzorne obrobených polí pod Spišským hradom v okolí obce Nemešany sa dobre pozerá nielen ľuďom so vzťahom k poľnohospodárstvu. Za tým, aby tieto polia pekne vyzerali a zároveň dokázali priniesť úrodu kvalitných zemiakov, stojí množstvo ľudskej práce – ťažkej a podkutej odbornosťou.
Zdroj: Archív farmy Nemešany
Známa farma na pestovanie zemiakov v Nemešanoch. Pestovateľ Stanislav Bartoš je prvý zľava.
Stanislav Bartoš z rodinného podniku, ktorý svojimi vychýrenými zemiakmi zásobuje školské jedálne, reštaurácie či veľkosklady, vie o tom svoje. Ľudia z rôznych končín Slovenska však často prichádzajú pre osobný odber až priamo na farmu. Práve v týchto dňoch je na to ideálny čas. Prečítajte si jeho cenné rady v krátkom rozhovore aj tipy na uskladnenie zemiakov na ďalšej strane článku...

Zdroj: NMH
1. Kto založil vašu farmu pod Spišským hradom?
Rodinnú farmu založil ešte v roku 1992 náš otec Stanislav Bartoš, ktorý s ňou mne a bratovi pomáha aj ako sedemdesiatročný dodnes. Z malého trojhektárového gazdovstva sa postupne stala moderná, dynamicky sa rozvíjajúca farma, ktorá sa z prevádzky v obci v rodinnom dome presunula do veľkého areálu bývalého poľnohospodárskeho družstva. V súčasnosti obhospodarujeme vyše 400 ha poľnohospodárskej pôdy v siedmich katastrálnych územiach.
Zdroj: Shutterstock
Pestujete zemiaky?
2. Ktoré odrody zemiakov patria medzi vaše topky?
Zemiaky pestujeme v rámci osevného postupu, zvyčajne dve až tri odrody. Najlepšia sa u nás javí žltá, veľmi univerzálna odroda soraya, vhodná na jemnú bezhrudkovú zemiakovú kašu, ktorá sa nerozvára v polievke, a urobíte z nej aj veľmi chutný zemiakový šalát. Červená odroda baltic rose je zas perfektná na pečené zemiaky.
Rozhovor so Stanislavom Bartošom pokračuje na ďalšej strane...

3. Práve je čas, keď sa zemiaky vyberajú zo zeme. Ako to robiť správne? A do akých dobrôt potom putujú u vás doma?
Je veľmi dôležité, aby zemiaky mali dozretú a pevnú šupku pre čo najlepšie skladovanie počas celej zimy. Prvé predaje sa preto začínajú v septembri a pre zimné uskladnenie odporúčame nákupy koncom septembra a začiatkom októbra. Zemiakov bude určite dosť a oplatí sa neponáhľať. U nás doma idú na odbyt varené s rascou, v klasickej kaši, zapekané v rúre alebo aj ako hranolčeky.
A ako uskladniť zemiaky na zimu? Tipy známeho pestovateľa si prečítajte na ďalšej strane...

Zdroj: instagram.com/onegreatvegan
Ako ich uskladniť?
„My skladujeme zemiaky v drevených, ale aj kovových paletách v podzemnej zemiakarni, kde sa celý rok drží ideálna teplota. Ak máte pivničku, zemiaky patria do nej. Pre tých, ktorí nedokážu skladovať zemiaky po celú zimu alebo bývajú v bytovkách či v rodinných domoch s teplými pivnicami, je najideálnejším riešením zásobovať sa zemiakmi pravidelným nákupom – napríklad v 15-kilových vreciach. To zabezpečí najmenšie straty pri skladovaní. A keď máte svoje vypestované zemiaky a je ich veľa, len ich dobre uložte,“ radí farmár. Fantastické DOBROTY ZO ZEMIAKOV nájdete v galérii článku TU >>>