Reklama

Chodec Matej Tóth nám venoval recept na OCINOVE PEČENÉ ZEMIAKY: To je ale dobrota!

Matej rád spomína na ocinove zemiaky.

Zdroj: Archív M.T.

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

„Vlastne boli jediným jedlom, ktoré nám pripravoval, keď sme boli s bratom malí. Ale milovali sme ich všetci, dokonca aj naši susedia,“ spomína s úsmevom náš úspešný olympionik.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Mária Čírová má recept na DEDKOVU ŠOŠOVICOVÚ POLIEVKU
    Zdroj: NMH

    Zdroj: Archív M.T.

    Malý Matej Tóth so svojou milovanou babinou.

    „... stala sa z toho naša rodinná tradícia. Ocino upiekol zemiaky so šupkou a keď boli hotové, posadali sme si za stôl. Často sa k nám pridali aj susedia. Každý si rozpučil svoj zemiak, posolil ho, dal si naň maslo... krása! Najlepšie chutili s pohárom čerstvého mlieka. Nič viac k nim netreba.“

    Miloval som aj babine palacinky, robila ich na kvantá. Do veľkého plechu uložila na jednu stranu zrolované palacinky, plnené jahodovým džemom, na druhú stranu plnené marhuľovým džemom a posypané grankom.

    Takisto som zbožňoval jej vyprážaný karfiol s mladými zemiakmi na masle s uhorkovým šalátom, ktorý mi pripomína prázdniny u starých rodičov. A nesmiem zabudnúť ani na mamin vlašský šalát! Doteraz som nejedol žiadny iný, ktorý by chutil ako ten od nej...“ dodáva Matej.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Roman Juraško má recept na POLIEVKU PROTI CHOROBÁM
      Zdroj: NMH

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Pečené zemiaky s maslom a mliekom, recept z detstva od slovenského olympionika Mateja Tótha.

      Ocinove pečené zemiaky

      PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT

      Potrebujete:

      • 1,5 kg zemiakov
      • bravčová masť na vymastenie plechu
      • soľ
      • maslo a mlieko na podávanie

      POSTUP:

      1. Zemiaky nešúpte, len ich dobre umyte a očistite kefkou. Usušené rozložte na vymastený plech, môžete ich predtým pomastiť. Osoľte a pečte pri 190 °C asi 25 minút. Potom zemiaky popichajte vidličkou, či sú prepečené. Ak nie, pečte ich ešte 10 minút.
      2. Horúce zemiaky nakrojte (rozpučte) a votrite do nich maslo. Ak treba, dosoľte. Starú slovenskú dobrotu zapíjajte mliekom alebo kefírom. Dobrú chuť!

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.