Chodec Matej Tóth nám venoval recept na OCINOVE PEČENÉ ZEMIAKY: To je ale dobrota!
24. 8. 2024, 7:02

Zdroj: Archív M.T.
„Vlastne boli jediným jedlom, ktoré nám pripravoval, keď sme boli s bratom malí. Ale milovali sme ich všetci, dokonca aj naši susedia,“ spomína s úsmevom náš úspešný olympionik.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Gurmet/Šárka Babická
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Zdroj: Archív M.T.
Malý Matej Tóth so svojou milovanou babinou.
„... stala sa z toho naša rodinná tradícia. Ocino upiekol zemiaky so šupkou a keď boli hotové, posadali sme si za stôl. Často sa k nám pridali aj susedia. Každý si rozpučil svoj zemiak, posolil ho, dal si naň maslo... krása! Najlepšie chutili s pohárom čerstvého mlieka. Nič viac k nim netreba.“
„Miloval som aj babine palacinky, robila ich na kvantá. Do veľkého plechu uložila na jednu stranu zrolované palacinky, plnené jahodovým džemom, na druhú stranu plnené marhuľovým džemom a posypané grankom.
Takisto som zbožňoval jej vyprážaný karfiol s mladými zemiakmi na masle s uhorkovým šalátom, ktorý mi pripomína prázdniny u starých rodičov. A nesmiem zabudnúť ani na mamin vlašský šalát! Doteraz som nejedol žiadny iný, ktorý by chutil ako ten od nej...“ dodáva Matej.

Zdroj: NMH
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Pečené zemiaky s maslom a mliekom, recept z detstva od slovenského olympionika Mateja Tótha.
Ocinove pečené zemiaky
PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT
Potrebujete:
- 1,5 kg zemiakov
- bravčová masť na vymastenie plechu
- soľ
- maslo a mlieko na podávanie
POSTUP:
- Zemiaky nešúpte, len ich dobre umyte a očistite kefkou. Usušené rozložte na vymastený plech, môžete ich predtým pomastiť. Osoľte a pečte pri 190 °C asi 25 minút. Potom zemiaky popichajte vidličkou, či sú prepečené. Ak nie, pečte ich ešte 10 minút.
- Horúce zemiaky nakrojte (rozpučte) a votrite do nich maslo. Ak treba, dosoľte. Starú slovenskú dobrotu zapíjajte mliekom alebo kefírom. Dobrú chuť!