Viete, ako použiť BYLINKY pri varení? TU sú osožné rady
8. 3. 2023, 21:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Dobré jedlo/Lýdioa Czakó
Nie je to veda, ale mali by ste vedieť, ako spracovať bylinky do jedla.

1. Najlepšie sú po odtrhuntí

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Najlepšiu chuť majú bylinky tesne po odtrhnutí, uvádza portál Záhradkár.sk. Ak ich pestujete na balkóne či na parapete okna, trhajte ich tesne pred prípravou, nie vopred do zásoby.
2. Najsilnejšie z mažiara
Podľa toho, ako intenzívnu chuť potrebujete do jedla dostať, voľte aj spôsob sekania. Bylinky podrvené v mažiari alebo rozmixované budú mať najintenzívnejšiu chuť. To preto, že aróma a vôňa sa uvoľňuje až po preseknutí tak, ako je to pri cesnaku.
3. Tieto varte dlho
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Presne opačné pravidlo platí pri bylinkách, ktoré majú intenzívnejšiu chuť. Takéto je ideálne pridávať do varenia hneď na začiatku a pokojne sa hodia aj na dlhé varenie. Ich aróma sa totiž uvoľňuje pomaly a postupne. Ide napríklad o rozmarín či tymian.
4. S mäkkými listami krájajte
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Keď bylinky nakrájate, majú menej intenzívnu arómu. Krájanie sa však odporúča pri bylinkách, ktoré majú mäkké listy, napríklad bazalka, mäta alebo petržlenová vňať.
5. Listy bez stoniek
Zo stonky otrhajte všetky lístky a do varenia použite bylinky bez stoniek. Nie sú vôbec pekné a nenachádza sa v nich až toľko intenzívnej vône a chute ako v lístkoch. Stonky však nemusíte odzadzovať, pokojne ich zviažte a pridajte napríklad do vývaru či iných jedál, kde nimi jemne ozvláštnite chuť.
6. Aby zostali zelené
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Je to viac-menej estetická chyba, ale dobrý kuchár si dáva záležať aj na tejto stránke. Niektoré bylinky majú tendenciu sčernať, ak ich krájate príliš skoro pred varením. Rovnako je to aj keď ich pridáte do limonády a nakrájané bylinky sa vo vode lúhujú príliš dlho. Preto bylinky krájajte až tesne pred podávaním. Ide napríklad o mätu, medovku či šalviu.
7. Jemné na koniec
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Bylinky, ktoré majú jemné listy alebo sú celé krehké, nevarte príliš dlho. Do jedál ich pridávajte až na konci varenia. K takýmto bylinkám patrí napríklad bazalka, kôpor alebo mäta.
V Dobrom jedle vždy nájdete chutné recepty a osožné rady: