Reklama

Lacné ZEMIAKOVÉ JEDLÁ: Slepý guláš, prívarok aj granadírmarš

Granatiersky pochod.

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Zemiaky nie sú len vďačnou potravinou, z ktorej sa dajú pripraviť prílohy na rôzne spôsoby, ale aj dusené, varené, či zapekané jedlá v jednom hrnci a pekáči. Pochutíte si a ešte aj ušetríte!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najrýchlejšia nátierka: Z pár surovín pripravíte parádne pohostenie

    Slepý guláš

    4 porcie, príprava 10 minút, varenie 30 minút

    POTREBUJETE:

    • 1 cibuľa
    • 1 lyžica masti
    • 2 strúčiky cesnaku
    • lyžička celej rasce
    • 2 zelené papriky
    • 4 veľké zemiaky
    • 1 lyžička mletej údenej papriky
    • 150 - 200 g mäkkej klobásy
    • 1 lyžička horčice
    • 2 lyžice ajvaru alebo kečupu";i:10;s:21:"1 a pol litra vývaru";i:11;s:15:"1 bobkový list";i:12;s:24:"4 zrnká nového korenia";i:13;s:8:"majorán";i:14;s:28:"mletý muškátový oriešok";i:15;s:20:"petržlenová vňať";i:16;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

    POSTUP:

    1. Na masti opečte nakrájanú cibuľu. Po 5 minútach pridajte plátky cesnaku a rascu. Nechajte rozvoňať a primiešajte nakrájanú zelenú papriku.
    2. Po pár minútach pridajte na kocky nakrájané zemiaky, poprášte mletou paprikou a opekajte 5 minút. Potom primiešajte nakrájanú klobásu, krátko spolu opečte, primiešajte horčicu a ajvar a zalejte vývarom. Pridajte bobkový list, korenie a soľ. Varte 15 minút.
    3. Guláš dochuťte majoránom, prípadne mletým muškátovým orieškom. Prevarte a odstavte. Pred podávaním posypte vňaťou.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Zberajte ŠÍPKY podľa bylinkárky: Takto vám znížia cholesterol a zastavia krvácanie!
      Zdroj: NMH

      Granatiersky pochod

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

      POTREBUJETE:

      • 700 g zemiakov
      • 1 lyžica masti
      • 1 stredne veľká cibuľa
      • soľ, korenie
      • 2 lyžičky mletej červenej papriky
      • 250 g cestovín – fliačkov
      • petržlenová vňať na posypanie

      POSTUP:

      1. Zemiaky očistite a nakrájajte na menšie kocky. Vsypte ich do vriacej osolenej vody a varte do zmäknutia.
      2. Do veľkej panvice alebo kastróla dajte zohriať masť. Vsypte na menšie kocky nakrájanú cibuľu a orestujte. Pridajte uvarené zemiaky, niektoré jemne rozpučte a dobre zmiešajte s cibuľou. Osoľte, okoreňte, pridajte papriku a minútu restujte.
      3. Vsypte fliačky uvarené podľa návodu na obale, všetko dobre premiešajte a môžete podávať. Na tanier si naložte peknú porciu, dobre posypte petržlenovou vňaťou a pridajte aj zopár kyslých uhoriek.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Grep, minerálka alebo cesnaková hrianka? Čo vám uškodí, ak užívate lieky na tlak?

        Zemiakový prívarok

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT

        Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

        Zemiakový prívarok s bravčovým mäsom.

        POTREBUJETE:

        • 700 g zemiakov
        • 4 zrniečka nového korenia
        • 4 zrniečka celého čierneho korenia
        • 2 bobkové listy
        • soľ
        • 200 ml smotany na varenie
        • 100 ml mlieka
        • 2 lyžice hladkej múky
        • 1 lyžica cukru
        • 2 lyžice octu";i:10;s:19:"kôpor podľa chuti

        POSTUP:

        1. Zemiaky očistite, nakrájajte na kocky a vsypte do väčšieho hrnca. Zalejte vodou, pridajte koreniny, osoľte a uvarte do mäkka. Zemiaky nezlievajte. V miske vymiešajte smotanu spolu s mliekom, múkou a vlejte k zemiakom. Dobre premiešajte a povarte ešte 3-4 minúty, aby sa múka prevarila.
        2. Odstavte a dochuťte cukrom, octom a pridajte nasekaný kôpor. Prívarok podávajte s duseným bravčovým mäsom alebo s vareným vajíčkom.

        Náš tip: Namiesto múky ho môžete zahustiť zemiakovými alebo ryžovými vločkami.

        Uvarte tiež: