Lacné ZEMIAKOVÉ JEDLÁ: Slepý guláš, prívarok aj granadírmarš
27. 10. 2023, 11:32 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Laura Witteková
Reklama
Zemiaky nie sú len vďačnou potravinou, z ktorej sa dajú pripraviť prílohy na rôzne spôsoby, ale aj dusené, varené, či zapekané jedlá v jednom hrnci a pekáči. Pochutíte si a ešte aj ušetríte!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Galéria k článku
14 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Najrýchlejšia nátierka: Z pár surovín pripravíte parádne pohostenieSlepý guláš
4 porcie, príprava 10 minút, varenie 30 minút
POTREBUJETE:
- 1 cibuľa
- 1 lyžica masti
- 2 strúčiky cesnaku
- lyžička celej rasce
- 2 zelené papriky
- 4 veľké zemiaky
- 1 lyžička mletej údenej papriky
- 150 - 200 g mäkkej klobásy
- 1 lyžička horčice
- 2 lyžice ajvaru alebo kečupu";i:10;s:21:"1 a pol litra vývaru";i:11;s:15:"1 bobkový list";i:12;s:24:"4 zrnká nového korenia";i:13;s:8:"majorán";i:14;s:28:"mletý muškátový oriešok";i:15;s:20:"petržlenová vňať";i:16;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Na masti opečte nakrájanú cibuľu. Po 5 minútach pridajte plátky cesnaku a rascu. Nechajte rozvoňať a primiešajte nakrájanú zelenú papriku.
- Po pár minútach pridajte na kocky nakrájané zemiaky, poprášte mletou paprikou a opekajte 5 minút. Potom primiešajte nakrájanú klobásu, krátko spolu opečte, primiešajte horčicu a ajvar a zalejte vývarom. Pridajte bobkový list, korenie a soľ. Varte 15 minút.
- Guláš dochuťte majoránom, prípadne mletým muškátovým orieškom. Prevarte a odstavte. Pred podávaním posypte vňaťou.

Video Player is loading.
Zberajte ŠÍPKY podľa bylinkárky: Takto vám znížia cholesterol a zastavia krvácanie!Zdroj: NMH
Granatiersky pochod
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
POTREBUJETE:
- 700 g zemiakov
- 1 lyžica masti
- 1 stredne veľká cibuľa
- soľ, korenie
- 2 lyžičky mletej červenej papriky
- 250 g cestovín – fliačkov
- petržlenová vňať na posypanie
POSTUP:
- Zemiaky očistite a nakrájajte na menšie kocky. Vsypte ich do vriacej osolenej vody a varte do zmäknutia.
- Do veľkej panvice alebo kastróla dajte zohriať masť. Vsypte na menšie kocky nakrájanú cibuľu a orestujte. Pridajte uvarené zemiaky, niektoré jemne rozpučte a dobre zmiešajte s cibuľou. Osoľte, okoreňte, pridajte papriku a minútu restujte.
- Vsypte fliačky uvarené podľa návodu na obale, všetko dobre premiešajte a môžete podávať. Na tanier si naložte peknú porciu, dobre posypte petržlenovou vňaťou a pridajte aj zopár kyslých uhoriek.

Video Player is loading.
Grep, minerálka alebo cesnaková hrianka? Čo vám uškodí, ak užívate lieky na tlak?Zemiakový prívarok
4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zemiakový prívarok s bravčovým mäsom.
POTREBUJETE:
- 700 g zemiakov
- 4 zrniečka nového korenia
- 4 zrniečka celého čierneho korenia
- 2 bobkové listy
- soľ
- 200 ml smotany na varenie
- 100 ml mlieka
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 lyžica cukru
- 2 lyžice octu";i:10;s:19:"kôpor podľa chuti
POSTUP:
- Zemiaky očistite, nakrájajte na kocky a vsypte do väčšieho hrnca. Zalejte vodou, pridajte koreniny, osoľte a uvarte do mäkka. Zemiaky nezlievajte. V miske vymiešajte smotanu spolu s mliekom, múkou a vlejte k zemiakom. Dobre premiešajte a povarte ešte 3-4 minúty, aby sa múka prevarila.
- Odstavte a dochuťte cukrom, octom a pridajte nasekaný kôpor. Prívarok podávajte s duseným bravčovým mäsom alebo s vareným vajíčkom.
Náš tip: Namiesto múky ho môžete zahustiť zemiakovými alebo ryžovými vločkami.
Uvarte tiež: