objednať časopis
všetky kategórie

Mohli by nám ponúkať všakovaké delikatesy z panovníckych dvorov! Ak by pred nás postavili tanier s dobrou chrenovkou alebo kôprovou omáčkou, mali by sme oči len pre ne. Klasiku majú naše chuťové bunky zakódovanú.

HOVÄDZIE S CHRENOVOU OMÁČKOU

Chrenová omáčka s hovädzím mäsom.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 2-3 HODINY

Potrebujete:

  • 800 g hovädzieho mäsa (stehno, plece)
  • 2 cibule
  • 2 hrste nakrájanej koreňovej zeleniny (petržlen, zeler, mrkva)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 guľôčky nového korenia
  • pol lyžičky celého čierneho korenia
  • 2 bobkové listy1 l vody alebo vývaru50 g masla a 50 g múky (nemusí byť)
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • cukor a ocot
    strúhaný čerstvý alebo sterilizovaný chren
  • 1 lyžica masla na zjemnenie omáčkysoľ, mleté biele korenie
  • bravčová masť alebo olej 
Bravčová panenka očarí každého!
Čítajte viac
LUXUSNÝ OBED ako od šéfkuchára: ŠŤAVNATÁ bravčová PANENKA so SLIVKOVOU OMÁČKOU

POSTUP

  1. Hovädzie mäso deň vopred nasoľte. Zviažte ho kuchynským špagátikom, ak má nepravidelný tvar.
  2. Na druhý deň mäso osušte kuchynskou papierovou utierkou a sprudka opečte zo všetkých strán na rozpálenom tuku. Vyberte ho z hrnca a na výpeku opražte nahrubo nakrájanú cibuľu (ak treba, pridajte ešte tuk), nakrájanú koreňovú zeleninu a nakoniec pridajte celý cesnak, korenia a bobkové listy.
  3. Mäso vráťte do hrnca, podlejte ho vodou alebo vývarom, prikryte papierom na pečenie a pokrievkou a hrniec vložte do rúry vyhriatej na 135 °C asi na 4 hodiny. Mäso raz za hodinu otočte.
  4. Hrniec vyberte z rúry, mäso nechajte mierne vychladnúť v tekutine, vyberte ho z hrnca a tekutinu sceďte.
  5. Hladkú múku krátko opražte na masle (ak nepoužívate zápražku, zahustite vývar napríklad nastrúhaným zemiakom) a postupne pomaly do zápražky prilievajte vývar z mäsa. Povarte ho asi 15 minút do želanej hustoty, zjemnite smotanou na šľahanie a ešte pár minút povarte. Omáčku dochuťte cukrom, octom, soľou a mletým bielym korením. Do omáčky nastrúhajte čerstvý alebo pridajte sterilizovaný chren a zjemnite ju trochou masla. Podávajte s knedľami.

Máte radi "koprovku"? Recept je TU >>>