HOVÄDZIE S CHRENOVOU OMÁČKOU
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 2-3 HODINY
Potrebujete:
- 800 g hovädzieho mäsa (stehno, plece)
- 2 cibule
- 2 hrste nakrájanej koreňovej zeleniny (petržlen, zeler, mrkva)
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 guľôčky nového korenia
- pol lyžičky celého čierneho korenia
- 2 bobkové listy1 l vody alebo vývaru50 g masla a 50 g múky (nemusí byť)
- 200 ml smotany na šľahanie
- cukor a ocot
strúhaný čerstvý alebo sterilizovaný chren - 1 lyžica masla na zjemnenie omáčkysoľ, mleté biele korenie
- bravčová masť alebo olej
POSTUP
- Hovädzie mäso deň vopred nasoľte. Zviažte ho kuchynským špagátikom, ak má nepravidelný tvar.
- Na druhý deň mäso osušte kuchynskou papierovou utierkou a sprudka opečte zo všetkých strán na rozpálenom tuku. Vyberte ho z hrnca a na výpeku opražte nahrubo nakrájanú cibuľu (ak treba, pridajte ešte tuk), nakrájanú koreňovú zeleninu a nakoniec pridajte celý cesnak, korenia a bobkové listy.
- Mäso vráťte do hrnca, podlejte ho vodou alebo vývarom, prikryte papierom na pečenie a pokrievkou a hrniec vložte do rúry vyhriatej na 135 °C asi na 4 hodiny. Mäso raz za hodinu otočte.
- Hrniec vyberte z rúry, mäso nechajte mierne vychladnúť v tekutine, vyberte ho z hrnca a tekutinu sceďte.
- Hladkú múku krátko opražte na masle (ak nepoužívate zápražku, zahustite vývar napríklad nastrúhaným zemiakom) a postupne pomaly do zápražky prilievajte vývar z mäsa. Povarte ho asi 15 minút do želanej hustoty, zjemnite smotanou na šľahanie a ešte pár minút povarte. Omáčku dochuťte cukrom, octom, soľou a mletým bielym korením. Do omáčky nastrúhajte čerstvý alebo pridajte sterilizovaný chren a zjemnite ju trochou masla. Podávajte s knedľami.
Máte radi "koprovku"? Recept je TU >>>