Reklama

Detská ANESTEZIOLOGIČKA Barbora a jej úžasné torty: Orechová s BIELOU čokoládou je TOP

Barbora

Zdroj: https://www.instagram.com/p/CKq2ijerFWu

Reklama

Keby ste ju videli v lekárskom plášti, neuhádli by ste, že je majsterkou cukrárskeho umenia. Jej profesia je detská anesteziologička, svoj "druhý" život má ako šikovná hobby cukrárka.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Urobte deťom ZDRAVÚ MAŠKRTU - pestrofarebné OVOCNÉ kože

    Takúto krásnu tortu ste mohli piecť v Sladkej výzve. Vyzývateľkou bola detská anesteziologička Barbora Bajaníková. Jej krásne sladké dielka si môžete pozrieť na bastickask.

    ORECHOVÁ TORTA S BIELOU ČOKOLÁDOU

    Zdroj: Dobré jedlo/Barbora Bajaníková

    Torta z bielej čokolády, orechov a karamelu.

    12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT,  PEČENIE 35-40 MINÚT

    Potrebujete:

    Na orechový korpus:

    • 6 vajec
    • 450 g práškového cukru
    • štipka soli
    • 15 lyžíc vody
    • 300 g polohrubej múky
    • 150 g pomletých orechov
    • 1 balíček kypriaceho prášku

    Na krém s bielou čokoládou:

    • 250 g bielej čokolády
    • 250 ml smotany na šľahanie (40 %)
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 500 g mascarpone
    • 200 g ricotty
    • 400 g smotanovej nátierky
    • 250 g jemného odtučneného tvarohu
    • 6-8 lyžíc práškového cukru

    Na slaný karamel:

    • 30 g bielej čokolády
    • 30 ml vody
    • 100 g kryštálového cukru
    • 20 g masla
    • štvrť lyžičky soli
    • 60 ml smotany na šľahanie (40 %)

    Ešte budete potrebovať:

    • 350 g čerstvých alebo mrazených malín
    • gélové farbivo
    • cukrovú vodu
    • kvietky, figy, lesné ovocie

    POSTUP

    1. Rúru predhrejte na 180 °C. V jednej miske vyšľahajte žĺtky s cukrom na penu. V druhej miske vyšľahajte bielky so štipkou soli na tuhý sneh. K žĺtkom primiešajte vlažnú vodu. Prisypte múku zmiešanú s mletými orechmi, kypriacim práškom a zľahka vymiešajte. Na záver jemne zapracujte sneh z bielkov.
    2. Takto pripravené cesto rovnomerne rozdeľte do 2 tortových foriem s priemerom 20 cm vystlaných papierom na pečenie. Korpusy pečte do zlatista 35-40 minút. Po vychladnutí upečené korpusy zarovnajte nožom a každý prerežte na dve časti.
    3. Pripravte čokoládový krém: Bielu čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli. V jednej mise šľahajte smotanu s vanilkovým cukrom do tuha. V druhej mise pri nízkych otáčkach zmiešajte mascarpone, ricottu, smotanovú nátierku, tvaroh a práškový cukor.
    4. K zmesi za stáleho šľahania prilievajte vlažnú bielu čokoládu. Na záver zľahka vmiešajte šľahačku. Krém odložte do chladničky stuhnúť.
    5. Pripravte slaný karamel: Bielu čokoládu nasekajte na drobno a dajte do misky. Do hrnca s vodou prisypte cukor a nechajte ho pomaly rozpustiť, nemiešajte. Občas chyťte rukoväť hrnca a iba zľahka ho potočte, až kým nevznikne karamel zlatistej farby. Potom do karamelu primiešajte zmäknuté maslo. Miešajte, pokým sa karamel nespojí s maslom. Nakoniec prilejte smotanu izbovej teploty. Miešajte, kým zmes nezačne poriadne bublať. Odstavte, pridajte soľ a zmes prilejte do misky s bielou čokoládou. Miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí. Slaný karamel nechajte vychladnúť a trochu stuhnúť.
    6. Skladanie torty: Vrchnú polovicu korpusu uložte na tortový podnos, rovnomerne doň vtlačte maliny s malým množstvom šťavy. Na vrstvu malín rovnomerne naneste krém. Na krém poukladajte zopár malín a polejte vrstvou slaného karamelu.
    7. Uložte ďalší plát a postup ešte dvakrát zopakujte. Na záver priložte vrchný diel korpusu. Tortu odložte do chladničky stuhnúť aspoň na 6 hodín, najlepšie cez noc.
    8. Po stuhnutí tortu obtrite zvyšným krémom a uhlaďte. Do cukrovej vody pridajte malé množstvo gélového farbiva a pomocou štetca alebo stierky tortu ofŕkajte. Ozdobte kvietkami, figami alebo lesným ovocím podľa svojej fantázie.