13 zdravotných účinkov MATERINEJ DÚŠKY: Zberajte, sú jej plné lúky!
20. 6. 2024, 21:04

Zdroj: Shutterstock
Reklama
Dúška materina či materina dúška (Thymus serpyllum) je legendami opradená bylinka. Označuje sa aj ako matka všetkých bylín. Najčastejšie z nej pripravujeme čaj, sirup, no využiť sa dá aj na ochutenie šalátov, polievok, omáčok, pečeného mäsa či zeleniny.

Video Player is loading.
Osviežujúce miešané drinky: Pripravte si doma MOJITO!Už Egypťania ju používali pri balzamovaní, Rimania ju používali ako prísadu do parfumov a ľudia verili, že keď si ju dajú pod vankúš, tak ich bylina ochráni pred zlými snami. Čo všetko dokáže vyliečiť, sme si prečítali v článku na webe časopisu Záhradkár. Zberá sa od konca mája do septembra, tak si narobte zásoby!
Účinky na zdravie
Zdroj: Shutterstock
Materina dúška
- Bylinka je výborná, keď zápasíte s kašľom a prechladnutím. Je ideálne dopriať si z nej čaj. Dúška pomôže najmä pri vlhkom kašli.
- Má protizápalový účinok.
- Posilňuje imunitný systém.
- Dúška materina má tiež antimikrobiálne účinky.
- Má výborné dezinfekčné účinky.
- Pomôže pri nervozite i nespavosti.
- Znižuje plynatosť.
- Pomáha zmierniť menštruačné bolesti.
- Pôsobí aj proti svalovým kŕčom.
- Má pozitívny vplyv na zdravie močových ciest a jej močopudné a protizápalové účinky môžu pomôcť aj pri liečení zápalu močových ciest.";i:10;s:53:"Bylinka môže pomôcť aj s vysokým krvným tlakom.";i:11;s:56:"Pomôže s odstránením nepríjemného zápachu z úst.";i:12;s:66:"Obklady z dúšky materinej pomáhajú aj pri problémoch s akné.

Video Player is loading.
Nápady na DOMÁCI DŽEM: Vyskúšajte ČEREŠŇOVÝ S MEDOM A RUMOM!Ako ju správne zberať?
Zdroj: Shutterstock
Pridajte si ju pokojne aj do kúpeľa, neoľutujete.
- Bylinka kvitne od začiatku mája až do jesene. Zberá sa z nej kvitnúca vňať.
- Na zber bylinky je dobré vyzbrojiť sa nožnicami a vňať odstruhávať, pretože korene sa veľmi ľahko vyťahujú. Bylinku si môžete nazberať kedykoľvek v období, keď kvitne.
- Zberajte ju v suchom počasí a počkajte kým na rastline nebude rosa.
- Bylinku môžete použiť sušenú aj čerstvú. Čerstvú môžete pridať do šalátu, z jej čerstvých kvetov pripravte čaj alebo sirup.
- Bylinku je najlepšie sušiť zviazanú vo zväzkoch na suchom, tienistom a dobre vetranom mieste. Taktiež ju môžete sušiť aj v sušičke, ale dajte pozor, aby ste neprekročili teplotu 35°C.