Reklama

Letné OLIVOVÉ POCHÚŤKY: Pizza, šalát, špagety, aj grilované!

Grilované olivy.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Zelené olivy bez kôstky naplňte kúskom fety, goudy, čili papričky alebo sušenej paradajky a opečte spolu s tymianom na grile alebo grilovacej panvici. Môžete ich napichnúť na špajdľu striedavo so cherry paradajkami. No chutné sú aj v týchto ďalších dobrotách.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ešte lepší ako mäso: Syr halloumi je perfektná surovina na grilovanie!
    Zdroj: NMH

    Domáca pizza s olivami

    4 kusy, príprava 30 minút, + odležanie,  pečenie 10 minút

     

    POTREBUJETE: 

    • 500 ml vody
    • 25 g soli
    • 800 g hladkej múky 00
    • 25 g droždia
    • 25 g extra panenského olivového oleja + na potretie
    • 400 g lúpaných drvených paradajok
    • 4 lyžice bazalkového pesta
    • 2 väčšie paradajky
    • po 2 hrste zelených a čiernych olív bez kôstky 
    • 3 - 4 strúčiky cesnaku
    • čertvá bazalka

     

    POTREBUJETE: 

    1. Do misy dajte vodu a soľ. Primiešavajte múku, rozdrobené droždie a olej. Cesto preložte na dosku, prikryte vlhkou utierkou a nechajte 20 minút odležať.
    2. Cesto rozdeľte na 4 bochníky, dajte  na plech, dobre prikryte fóliou a pri izbovej teplote nechajte odstáť 6-8 hodín.
    3. Z bochníkov vytvarujte pizze, každú potrite drvenými paradajkami,  pestom, okraje potrite olejom s pretlačeným cesnakom, navrch uložte kolieska paradajok , olivy  a každú pizzu pečte 10 minút do zlatista pri 220 °C.
    4. Pizzu podávajte posypanú bazalkou a prípadne aj nastrúhanou mozzarellou.

     

     

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      PRÍVARKY nových chutí: NAVARTE NA DVA DNI a jedzte s chlebom

      Tuniakové špagety s olivami

      2 porcie, príprava 5 minút, varenie 8 -10 minút

       

      POTREBUJETE: 

      • 200 g špagiet
      • 1 väščia konzerva tuniaka v olivovom oleji
      • 1 biela cibuľa
      • za dve hrste zelených olív bez kôstok
      • soľ, mleté čierne korenie
      • bazalka

       

      POSTUP: 

      1. Špagety uvarte v mierne osolenej vode podľa návodu na obale "na skus".
      2. Tuniaka zmiešajte s nadrobno nakrájanou cibuľou a kolieskami olív. Podľa chuti osoľte, okoreňte a pár minút prehrejte v hlbšej panvici. 
      3. Špagety sceďte a aj s trochou vývaru  zľahka vmiešajte do tuniakovej zmesi. Podávajte posypané bazalkou.

       

       

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Dokáže spomaliť metabolizmus drastická diéta a môže zlenivieť aj vekom?

        Grécky šalát

        2 porcie, príprava 10 minút

         

        POTREBUJETE: 

        • 4 väčšie paradajky
        • 1 šalátová uhorka
        • 1 zelená alebo červená paprika
        • pol červenej cibule
        • veľké olivy (čierne alebo zelené)
        • 250 g syra feta
        • sušené oregano
        • extra panenský olivový olej
        • mleté čierne korenie, soľ
        • bageta na podávanie

         

        POSTUP: 

        1. Šalát vrstvite rovno do misky, v ktorej ho budete servírovať. Na spodok uložte nakrájané paradajky, pridajte plátky uhorky, prúžky papriky, polovičné kolieska cibule a olivy.
        2. Pridajte nakrájanú fetu, všetko polejte olivovým olejom a posypte sušeným oreganom.
        3. Ochuťte soľou a korením. K šalátu podávajte bagetu, prípadne focacciu

         

        Vyskúšajte aj tieto letné dobroty:

        Autor článku

        Mária Abrahámová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!