Letné OLIVOVÉ POCHÚŤKY: Pizza, šalát, špagety, aj grilované!
10. 6. 2024, 6:11 (aktualizované: 10. 6. 2024, 6:12)

Zdroj: Shutterstock
Reklama
Zelené olivy bez kôstky naplňte kúskom fety, goudy, čili papričky alebo sušenej paradajky a opečte spolu s tymianom na grile alebo grilovacej panvici. Môžete ich napichnúť na špajdľu striedavo so cherry paradajkami. No chutné sú aj v týchto ďalších dobrotách.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Galéria k článku
15 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Ešte lepší ako mäso: Syr halloumi je perfektná surovina na grilovanie!Zdroj: NMH
Domáca pizza s olivami
4 kusy, príprava 30 minút, + odležanie, pečenie 10 minút
POTREBUJETE:
- 500 ml vody
- 25 g soli
- 800 g hladkej múky 00
- 25 g droždia
- 25 g extra panenského olivového oleja + na potretie
- 400 g lúpaných drvených paradajok
- 4 lyžice bazalkového pesta
- 2 väčšie paradajky
- po 2 hrste zelených a čiernych olív bez kôstky
- 3 - 4 strúčiky cesnaku
- čertvá bazalka
POTREBUJETE:
- Do misy dajte vodu a soľ. Primiešavajte múku, rozdrobené droždie a olej. Cesto preložte na dosku, prikryte vlhkou utierkou a nechajte 20 minút odležať.
- Cesto rozdeľte na 4 bochníky, dajte na plech, dobre prikryte fóliou a pri izbovej teplote nechajte odstáť 6-8 hodín.
- Z bochníkov vytvarujte pizze, každú potrite drvenými paradajkami, pestom, okraje potrite olejom s pretlačeným cesnakom, navrch uložte kolieska paradajok , olivy a každú pizzu pečte 10 minút do zlatista pri 220 °C.
- Pizzu podávajte posypanú bazalkou a prípadne aj nastrúhanou mozzarellou.

Video Player is loading.
PRÍVARKY nových chutí: NAVARTE NA DVA DNI a jedzte s chlebomTuniakové špagety s olivami
2 porcie, príprava 5 minút, varenie 8 -10 minút
POTREBUJETE:
- 200 g špagiet
- 1 väščia konzerva tuniaka v olivovom oleji
- 1 biela cibuľa
- za dve hrste zelených olív bez kôstok
- soľ, mleté čierne korenie
- bazalka
POSTUP:
- Špagety uvarte v mierne osolenej vode podľa návodu na obale "na skus".
- Tuniaka zmiešajte s nadrobno nakrájanou cibuľou a kolieskami olív. Podľa chuti osoľte, okoreňte a pár minút prehrejte v hlbšej panvici.
- Špagety sceďte a aj s trochou vývaru zľahka vmiešajte do tuniakovej zmesi. Podávajte posypané bazalkou.

Video Player is loading.
Dokáže spomaliť metabolizmus drastická diéta a môže zlenivieť aj vekom?Grécky šalát
2 porcie, príprava 10 minút
POTREBUJETE:
- 4 väčšie paradajky
- 1 šalátová uhorka
- 1 zelená alebo červená paprika
- pol červenej cibule
- veľké olivy (čierne alebo zelené)
- 250 g syra feta
- sušené oregano
- extra panenský olivový olej
- mleté čierne korenie, soľ
- bageta na podávanie
POSTUP:
- Šalát vrstvite rovno do misky, v ktorej ho budete servírovať. Na spodok uložte nakrájané paradajky, pridajte plátky uhorky, prúžky papriky, polovičné kolieska cibule a olivy.
- Pridajte nakrájanú fetu, všetko polejte olivovým olejom a posypte sušeným oreganom.
- Ochuťte soľou a korením. K šalátu podávajte bagetu, prípadne focacciu.
Vyskúšajte aj tieto letné dobroty: