Reklama

Recept na RÍBEZĽOVÝ KOLÁČ: S vanilkovým krémom je neodolateľný!

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Svieži koláčik z ríbezlí budete piecť celú sezónu! Recept s vanilkovým krémom od našej cukrárky Veroniky sa isto zaradí medzi vašich favoritov.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Ríbezľový koláč s vanilkovým krémom.

RÍBEZĽOVÝ KOLÁČ S VANILKOVÝM KRÉMOM

8 AŽ 10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, CHLADENIE

Potrebujete:

Na cesto:

  • 220 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 75 g práškového cukru
  • 130 g studeného masla
  • 3 žĺtky

Na vanilkový krém:

  • 250 ml mlieka
  • 4 lyžice cukru
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 2 žĺtky
  • 130 g mascarpone

POSTUP:

  1. Do misy vsypte múku, soľ, cukor, maslo nakrájané na kocky a vypracujte do konzistencie mrveničky. Pridajte žĺtky a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a odložte na dve hodiny do chladničky.
  2. Cesto vyvaľkajte na hrúbku 3 až 4 mm a vložte do formy s priemerom 22 cm. Pretŕčajúce okraje orežte a dno popichajte vidličkou. Na cesto uložte papier na pečenie a vysypte naň suché fazule.
  3. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a približne 15 minút. Potom papier s fazuľami odstráňte a dopečte ešte 10 minút. Korpus nechajte vychladnúť.
  4. Na krém dajte do hrnca dve tretiny mlieka, cukor a priveďte pod bod varu. V miske zmiešajte zvyšné mlieko, pudingový prášok, žĺtky a horúce mlieko za stáleho miešania prilievajte, aby sa vyrovnali teploty. Zmes vráťte do hrnca a uvarte hustý puding. Zakryte ho fóliou a nechajte vychladnúť.
  5. Mascarpone dobre prešľahajte, po častiach pridávajte vychladnutý puding a dobre vyšľahajte. Krém rozotrite na korpus a vložte do chladničky na dve hodiny.
  6. Potom už stačí iba koláč vybrať, posypať čerstvými ríbezľami, jemne poprášiť cukrom a podávať.

Autori článku

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.