Recept na RÍBEZĽOVÝ KOLÁČ: S vanilkovým krémom je neodolateľný!
12. 6. 2024, 11:22 (aktualizované: 12. 6. 2024, 14:08)
Reklama
Svieži koláčik z ríbezlí budete piecť celú sezónu! Recept s vanilkovým krémom od našej cukrárky Veroniky sa isto zaradí medzi vašich favoritov.
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
27 fotografiíPrejsť do galérie
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Ríbezľový koláč s vanilkovým krémom.
RÍBEZĽOVÝ KOLÁČ S VANILKOVÝM KRÉMOM
8 AŽ 10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, CHLADENIE
Potrebujete:
Na cesto:
- 220 g hladkej múky
- štipka soli
- 75 g práškového cukru
- 130 g studeného masla
- 3 žĺtky
Na vanilkový krém:
- 250 ml mlieka
- 4 lyžice cukru
- 1 balíček vanilkového pudingu
- 2 žĺtky
- 130 g mascarpone
POSTUP:
- Do misy vsypte múku, soľ, cukor, maslo nakrájané na kocky a vypracujte do konzistencie mrveničky. Pridajte žĺtky a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a odložte na dve hodiny do chladničky.
- Cesto vyvaľkajte na hrúbku 3 až 4 mm a vložte do formy s priemerom 22 cm. Pretŕčajúce okraje orežte a dno popichajte vidličkou. Na cesto uložte papier na pečenie a vysypte naň suché fazule.
- Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a približne 15 minút. Potom papier s fazuľami odstráňte a dopečte ešte 10 minút. Korpus nechajte vychladnúť.
- Na krém dajte do hrnca dve tretiny mlieka, cukor a priveďte pod bod varu. V miske zmiešajte zvyšné mlieko, pudingový prášok, žĺtky a horúce mlieko za stáleho miešania prilievajte, aby sa vyrovnali teploty. Zmes vráťte do hrnca a uvarte hustý puding. Zakryte ho fóliou a nechajte vychladnúť.
- Mascarpone dobre prešľahajte, po častiach pridávajte vychladnutý puding a dobre vyšľahajte. Krém rozotrite na korpus a vložte do chladničky na dve hodiny.
- Potom už stačí iba koláč vybrať, posypať čerstvými ríbezľami, jemne poprášiť cukrom a podávať.