Reklama

NAVARTE VONKU: Lacné LEČO, parádne ŠPEKÁČIKY a voňavé TRDELNÍKY budete milovať

Malí veľkí hladoši si tento víkend opäť užijú.

Zdroj: Miro Miklas

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Niekto zoženie kvalitné špekáčiky, iný donesie niečo malé na zahryznutie, ďalší sa postará o pitie. Výsledkom bude skvelý deň plný dobrého jedla a zábavy ako za starých čias. Užite si to!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    UHORKY SÚ TU! Máme recept na jednoduchú SUPER DOBROTU!
    Zdroj: NMH

    Zaveste nad oheň kotlík a pripravte si skvelé lečo. K špekáčikom pripravte rýchle dipy, z ktorých budú vaši hladoši paf a nakoniec im upečte fantastický dezert. Rovno vonku pri ohni...

    Kotlíkové lečo

    Zdroj: Gurmet

    Kotlíkové lečo sa uvarí samo. A potom začne veľká hostina!

    6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 35 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 cibuľa
    • 6 farebných paprík
    • 4 paradajky
    • 4 vajcia
    • 150 g klobásy (čabianskej)
    • petržlenová vňať na ozdobu
    • soľ, mleté čierne korenie
    • olej (masť)

    POSTUP:

    1.  Cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno. Papriky a paradajky nakrájajte na kúsky. V hrnci rozohrejte olej a cibuľu orestujte. Pridajte papriky a paradajky a tiež ich opečte. Osoľte a okoreňte.
    2. Zelenina pomerne rýchlo pustí dosť vody, takže ju za občasného premiešania duste dostatočný čas, aby sa odparila. Podľa zrelosti plodov to bude trvať 15 až 25 minút.
    3. Kým sa zelenina dusí, klobásu nakrájajte na kolieska. V panvici rozohrejte olej a opečte ju dozlatista. Čabiansku je lepšie opiecť osobitne, niektoré druhy pustia dosť oleja a lečo by bolo príliš mastné. Ak lečo pripravujete v kotlíku, pridajte údeninu už k cibuli a vyberte takú, ktorá nepustí toľko tuku.
    4. Klobásku vmiešajte k zelenine, pridajte vajcia a miešajte, kým sa nespoja s ostatnými surovinami. Nemalo by to trvať viac než niekoľko minút. Hotové lečo ozdobte nakrájanou petržlenovou vňaťou a podávajte s chlebom.

    Posedenie pri ohni a opekanie špekáčikov sú nevyhnutnosti pekných dní. Pozvite priateľov a užite si perfektný deň. Z dipov, ktoré budete podávať ku špekáčikom, budú nadšení!

    Opečené špekáčiky s dipmi

    Zdroj: Gurmet

    So studenými dipmi sa pri opekačke veľmi neexperimentuje. Ak túžite po trochu iných chutiach, nemusíte vymýšľať nič zložité, stačí len trochu vylepšiť obľúbené dochucovadlá. Nemáte poruke čerstvé bylinky? Použite sušené.

    Vieme, ktoré ŠPEKÁČIKY z obchodu sú naj! Pozrite si výsledok nášho veľkého TESTU:

    4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT

    Potrebujete:

    • 6 kvalitných špekáčikov

    Na horčicový dip:

    • 4 lyžice hrubozrnnej horčice
    • 2-3 lyžičky medu
    • 1 lyžička nasekaného kôpru

    Na chrenový dip:

    • 5 lyžíc majonézy
    • nastrúhaný chren (podľa chuti)
    • pol jablka

    Na kečupový dip:

    • 4 lyžice dobrého kečupu
    • 1 lyžička sezamového oleja
    • čili omáčka podľa chuti
    • opečený sezam na posypanie
    ×
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
     
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • captions and subtitles off, selected

      POSTUP:

      1. Pripravte dipy: V prvej miske zmiešajte suroviny na horčicový dip – medu môžete pridať viac, záleží na tom, či preferujete ostrejšiu alebo sladšiu chuť, obe majú niečo do seba. V ďalšej miske premiešajte majonézu s chrenom a pridajte nastrúhané jablko. Lúpať ho nemusíte, šupka dip dobre ochutí. V tretej miske prešľahajte kečup s olejom a podľa chuti dolaďte čili omáčkou. Nakoniec dip ozdobte opečeným sezamom.
      2. Špekáčiky narežte a opečte na ohni. Dipy sa hodia k najrôznejším klobáskam, párkom a údeninám. Dobrú chuť!
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
       
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • captions and subtitles off, selected

        Mami, bude aj niečo sladké? Otázka na telo vás odteraz nezaskočí na žiadnej opekačke. Deň predtým zarobte pizzové cesto (alebo ho kúpte) a pri ohni z neho ušúľajte škoricové hady, ktoré budú voňať a chutiť ako pravé trdelníky. Deti sa ich nedojedia :)

        Hady na palici

        Zdroj: Dobré jedlo/MICHAL SMRČOK

        Hady na palici budete piecť dokola. Sú fantastické!

        8-10 KUSOV PRÍPRAVA 15 MINÚT PEČENIE 6-8 MINÚT

        Potrebujete:

        Na pizzové cesto (alebo ho kúpte):

        • 1 kg hladkej múky (môžete zmiešať pol na pol bielu so špaldovou)
        • 1 lyžička soli
        • 1 lyžica kryštálového cukru (hnedého)
        • 14 g sušených kvasníc
        • 600 ml teplej vody
        • 100 ml olivového oleja

        Na opekanie:

        • trochu múky, škoricový cukor a olivový olej (alebo verzia naslano – celá rasca a hrubozrnná soľ)

        Na podávanie:

        • džemy podľa chuti (najlepšie domáce), nutela, čerstvé ovocie

        POSTUP:

        1. Ak pizzové cesto nekúpite, ale idete robiť vlastné: Priamo na dosku na vaľkanie preosejte múku a pridajte soľ. V menšej miske zmiešajte cukor, kvasnice, vodu aj olej a počkajte zopár minút, kým vzíde kvások.
        2. V múke urobte jamku a prelejte do nej kváskovú zmes. Vidličkou alebo rukami nahrňte múku do jamky, zmesi spojte a vymieste hladké, vláčne cesto. Potom ho preneste do väčšej misy vysypanej múkou, zakryte obrúskom a dajte na hodinu kysnúť na teplé miesto. Vykysnuté cesto zabaľte do fólie a dajte do chladničky – vydrží v nej dva dni, v mrazničke aj pol roka.
        3. V deň opekačky preložte cesto do väčšej pomúčenej nádoby (na teple vám bude rásť). Pri ohnisku z neho odkrajujte časti veľké ako päsť a na lopáriku posypanom múkou z nich ušúľajte hady. Každého potrite olivovým olejom a posypte škoricovým cukrom. Po jednom ich obmotajte okolo palice – nemusíte natesno, lebo opekaním ešte narastú – a opekajte nad miernym ohňom alebo pahrebou 6-8 minút. Počas pečenia ich, samozrejme, otáčajte.
        4. Hotové hady ponúkajte s džemom, nutelou a čerstvým ovocím. Budete sa všetci zalizovať!

        Na ľadový čaj nemusíte mať špeciálne drahé zmesi, jeho tajomstvo je v bleskovom schladení. Len tak si nápoj zachová čerstvú chuť. K ohňu sme urobili čierny čaj, rovnako si však môžete pripraviť zelený aj biely variant alebo obľúbený rooibos.

        Domáci ľadový čaj

        Zdroj: Gurmet

        Na ľadový čaj nemusíte mať špeciálne drahé zmesi, jeho tajomstvo je v bleskovom schladení.

        1 LITER, PRÍPRAVA 10 MINÚT

        Potrebujete:

        • 5 lyžičiek čierneho sypaného čaju
        • voda a ľad
        • cukor podľa chuti
        • čerstvá mäta
        • 1 citrón

        POSTUP:

        1. Do kanvice alebo do inej vhodnej nádoby dajte sitko s čajom a prelejte ho pol litrom vriacej vody. Nechajte lúhovať 5 minút a potom sitko vyberte. Ak chcete čaj osladiť, je tá správna chvíľka, v studenej vode by sa cukor nerozpustil. Čaj by mal byť silnejší a sladší, než ste štandardne zvyknutí.
        2. Džbán, ktorý znesie teplotný šok, naplňte ľadom až po okraj a prilejte horúci čaj. Rozpúšťajúci sa ľad ho rýchlo ochladí a zároveň rozriedi, aby bol silný tak akurát. Do džbánu pridajte vetvičky mäty, citrón nakrájaný na kolieska a ak treba, aj ďalší ľad. Premiešajte a nalievajte.

        Už ste počuli náš podcast?

        Autor článku

        Katarína Brunovská

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.