Rýchla PARADAJKOVÁ FOCACCIA: Recept z rodiny najznámejšieho pestovateľa paradajok!
10. 8. 2023, 15:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: MATEJ KALINA
Reklama
Musíte ju upiecť! Naša hostiteľka Hajnálka pridáva cesnak priamo do cesta a jej focaccia tak chutí fantasticky.
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Galéria k článku
21 fotografiíPrejsť do galérie
Hajnálka Bindics je manželka známeho pestovateľa paradajok Zoltána a paradajkové recepty má v malíčku. Ochutnali sme niekoľko jej dobrôt a túto jej nadýchanú focacciu vám môžeme len odporúčať. Nech sa vám doma vydarí!
"Najviac sa do nej hodia malé cherry paradajky. Nielen svojím tvarom, ale aj sladkou chuťou. Krásne tak kontrastujú s cesnakom a so soľou,“ vysvetľuje Hajnálka.
Paradajková focaccia
1 PLECH PRÍPRAVA 25 MINÚT + KYSNUTIE 60 MINÚT PEČENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g hladkej múky
- 400 ml vlažnej vody
- 1 lyžička cukru
- 1 sušené droždie
- 4 strúčiky cesnaku
- 10 cherry paradajok
- čerstvý rozmarín
- soľ (plus hrubozrnná morská na posypanie)
- olivový olej
POSTUP:
- Do vody dajte cukor a droždie, zamiešajte a počkajte 10 minút, kým vzíde kvások. Potom primiešajte 50 ml oleja.
- Do múky zamiešajte štipku soli, prelisovaný cesnak a potom vlejte kvások. Vypracujte hladké, nelepivé cesto a prikryté nechajte kysnúť 1 hodinu.
- Vykysnuté cesto vyvaľkajte alebo rovno na vymastenom plechu roztiahnite do tvaru focaccie. Doň pekne povtláčajte rozpolené paradajky, posypte rozmarínom, hrubozrnnou soľou a pokvapkajte olejom. Nechajte ešte 10 minút podkysnúť.
- Focacciu pečte v rúre vyhriatej na 200 C 20-25 minút. Počkajte, kým vychladne, pokvapkajte ju olivovým olejom a môžete podávať.