Ako využiť nadbytočné paradajky? Recept na lahodný PARADAJKOVÝ KOLÁČ
18. 9. 2023, 15:43 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Reklama
Vychutnajte si bohatú paradajkovú úrodu v tomto skvelom paradajkovom koláči. Výborný na pohostenie pre návštevu ale aj ako ľahký obed, či večeru.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Robo Hubač
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Galéria k článku
48 fotografiíPrejsť do galérie
PARADAJKOVÝ KOLÁČ
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Paradjkový koláč.
4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 20-30 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 50 g zelených olív
- 220 g masla
- 100 ml ľadovej vody
Na náplň:
- 200 g syra feta
- 2 lyžice majonézy
- 1 strúčik cesnaku
- 5 lístkov šalvie + na ozdobu
- soľ, korenie podľa chuti
- 500 g cherry paradajok
- 1 vajce na potretie
- olivový olej na poliatie
POSTUP:
- Do do misy, vsypte múku, soľ, nadrobno nasekané olivy a premiešajte. Vmiešajte maslo nakrájané na kocky a vytvorte hrubú mrveničku. Vlejte 100 ml ľadovej vody a miešajte, kým sa zo zmesi nevytvorí cesto. Cesto vytvarujte do hrubej placky, zabaľte do fólie a odložte na 30 minút do chladničky.
- Syr feta zmiešajte v miske s majonézou, pretlačeným cesnakom a nadrobno nasekanou šalviou. Ochutnajte a dosoľte i okoreňte podľa chuti.
- Cesto vyberte z chladničky, rozvaľkajte do tvaru štvorca alebo obdĺžnika a preneste na plech vystlaný papierom na pečenie. Na povrch natrite syrovú zmes. Poukladajte celé alebo prekrojené paradajky, zahnite okraje cesta nahor a potrite ich vajíčkom. Paradajky pokvapkajte olivovým olejom, jemne osoľte, okoreňte a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte približne 20 minút do zlatista. Vyberte z rúry a rovno podávajte.