objednať časopis
všetky kategórie

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke patria k letu a prázdninám. Voňavý a chutný recept nám venovala obľúbená foodblogerka Mária Šimková.

MÄSOVÉ GUĽKY V RAJČINOVEJ OMÁČKE S KORENINAMI

podľa Márie Šimkovej

Nešetrite koreninami ani bylinkami, guľky i omáčka chutia vďaka nim stokrát lepšie, než ste zvyknutí.
Nešetrite koreninami ani bylinkami, guľky i omáčka chutia vďaka nim stokrát lepšie, než ste zvyknutí.
Zdroj: MÁRIA ŠIMKOVÁ

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT

Potrebujete:

Na rajčinovú omáčku:

  • 1 liter riedkeho rajčinového pretlaku (alebo hustý pretlak zmiešaný s vodou)
  • 1 plechovka lúpaných rajčín
  • soľ, mleté čierne korenie
  • za hrsť bazalky
  • pol hrsti čerstvého oregana alebo jedna lyžica sušeného
  • pol lyžičky korenia garam masala
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžica jablčného octu

Na mäsové guľky:

  • 250 g uvarenej ryže s troškou kurkumy
  • 1 lyžička soli
  • 250 g ľubovoľného mletého mäsa
  • 1 lyžička červenej papriky
  • 1 lyžička čerstvo rozdrveného koriandra
  • trošku korenia karí
  • 2 lyžičky nasekaného majoránu
Fazuľové lečo
Čítajte viac
Recept na LEČO 5x inak: Ktoré vám zachutí najviac?

POSTUP:

  1. Vopred uvarte ryžu so soľou a s troškou kurkumy. Potom pripravte omáčku.
  2. Do hrnca vylejte rajčinový pretlak, plechovku lúpaných rajčín (netreba ich krájať, rozpadnú sa v omáčke) a podľa potreby ho zrieďte vodou. Osoľte ho, pridajte trošku korenia, bazalku, oregano, garam masala a priveďte do varu. Pridajte trošku cukru a octu. Ochutnajte a dochuťte podľa gusta. Nechajte asi 5 minút prevariť.
  3. Pripravte guľky: Vychladnutú ryžu zmiešajte s mletým mäsom, so soľou, s koreninami a bylinkami. Vypracujte guľky, ktoré jemne vkladajte do rajčinovej omáčky. Nechajte variť asi 15 minút, aby boli guľky hotové. Podávajte napríklad s kúskom kváskového chleba.

Viac inšpirácie na jedlá z paradajok nájdete v našej galérii TU!

Vyskúšajte aj ďalšie letné recepty z Dobrého jedla: