MÄSOVÉ GUĽKY V RAJČINOVEJ OMÁČKE S KORENINAMI
podľa Márie Šimkovej
Nešetrite koreninami ani bylinkami, guľky i omáčka chutia vďaka nim stokrát lepšie, než ste zvyknutí.
Zdroj: MÁRIA ŠIMKOVÁ
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
Na rajčinovú omáčku:
- 1 liter riedkeho rajčinového pretlaku (alebo hustý pretlak zmiešaný s vodou)
- 1 plechovka lúpaných rajčín
- soľ, mleté čierne korenie
- za hrsť bazalky
- pol hrsti čerstvého oregana alebo jedna lyžica sušeného
- pol lyžičky korenia garam masala
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžica jablčného octu
Na mäsové guľky:
- 250 g uvarenej ryže s troškou kurkumy
- 1 lyžička soli
- 250 g ľubovoľného mletého mäsa
- 1 lyžička červenej papriky
- 1 lyžička čerstvo rozdrveného koriandra
- trošku korenia karí
- 2 lyžičky nasekaného majoránu
POSTUP:
- Vopred uvarte ryžu so soľou a s troškou kurkumy. Potom pripravte omáčku.
- Do hrnca vylejte rajčinový pretlak, plechovku lúpaných rajčín (netreba ich krájať, rozpadnú sa v omáčke) a podľa potreby ho zrieďte vodou. Osoľte ho, pridajte trošku korenia, bazalku, oregano, garam masala a priveďte do varu. Pridajte trošku cukru a octu. Ochutnajte a dochuťte podľa gusta. Nechajte asi 5 minút prevariť.
- Pripravte guľky: Vychladnutú ryžu zmiešajte s mletým mäsom, so soľou, s koreninami a bylinkami. Vypracujte guľky, ktoré jemne vkladajte do rajčinovej omáčky. Nechajte variť asi 15 minút, aby boli guľky hotové. Podávajte napríklad s kúskom kváskového chleba.
Viac inšpirácie na jedlá z paradajok nájdete v našej galérii TU!
Vyskúšajte aj ďalšie letné recepty z Dobrého jedla:
- Zapečte LETNÚ ZELENINU s chutnou plnkou: Takto chutí najlepšie CUKETA, BAKLAŽÁN, PAPRIKA, aj...
- Koláč na víkend: HRNČEKOVÝ ČUČORIEDKOVO-MALINOVÝ bude mať úspech!
- ŽIVÁNSKA PEČIENKA: Naložte hrniec a dajte DO PAHREBY! Geniálny RECEPT na leto
- Tradičný TRHANEC na RAŇAJKY: Aj s čerstvým KOMPÓTOM podávate do pol hodiny! RECEPT
- Čo uvariť z cukety? Vyskúšajte RECEPT NA CUKETOVÉ RIZOTO: Rýchla letná večera