TRADIČNÝ symbol Veľkej noci nastupuje: Pečenie so ZAJKOM je zábavné, máme pre vás TORTU
27. 3. 2023, 12:39 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová
Reklama
Veľká noc a torta so zajačikom. Nič tradičnejšie už nemôže byť. Pripravte sa na sviatky jari, nie sú až tak ďaleko.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CbVMy4NOOTQ/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/Cam6KSuuipw/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/Cbd657ipQVM/
Galéria k článku
25 fotografiíPrejsť do galérie
VEĽKONOČNÁ TORTA
Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová
Veľkonočná čokoládová torta.
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT, CHLADENIE A SUŠENIE 24 HODÍN
Potrebujete:
- 100 g masla
- 300 g kryštálového cukru
- 150 ml mlieka
- 100 g čokolády (60-percentnej)
- 3 vajcia
- 250 g hladkej múky
- štipku soli
- tri štvrte lyžičky sódy bikarbóny
- tri štvrte lyžičky kypriaceho prášku
NA PLNKU:
- 120 g smotany na šľahanie
- 120 g čokolády (52-percentnej)
- kvalitný marhuľový džem
NA GANÁŠ:
- 100 g smotany na šľahanie
- 200 g čokolády (52-percentnej)
NA OZDOBU:
- 400 g bielej poťahovej hmoty
- 50 g ružovej, žltej a jarnej zelenej poťahovej hmoty
POSTUP
- Dve 18 cm formy vysteľte papierom na pečenie a boky potrite maslom alebo sprejom na pečenie. Maslo a polovicu cukru vymiešajte do peny.
- Mlieko, zvyšnú polovicu cukru a čokoládu zohrievajte, kým sa čokoláda nerozpustí a hmota nespojí. Vajcia pomaly primiešavajte k maslovej hmote.
- Múku, soľ, sódu bikarbónu a kypriaci prášok preosejte, zmiešajte a pridajte k maslovej zmesi. Premiešajte a pomaly pri nízkych otáčkach mixéra prilievajte horúcu čokoládovú zmes.
- Cesto rozlejte do pripravených foriem. Pečte na 175 °C asi 50 minút. Korpusy nechajte 15 minút odstáť, vyberte z formy a nechajte vychladnúť. Vychladnuté zabaľte do fólie a nechajte odpočívať do ďalšieho dňa pri izbovej teplote.
- Pripravte čokoládu na plnenie: Zohrejte smotanu, pridajte čokoládu a miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí. Nechajte niekoľko hodín tuhnúť pri izbovej teplote na hustotu mäkkého masla. Ten istý postup zopakujte pri príprave ganáše.
- Každý korpus rozkrojte na dve rovnaké časti, vrchnú tvrdú časť zrežte. Na spodný korpus natrite rovnomerne džem a tretinu čokoládovej plnky. Takto vrstvite celú tortu s tromi vrstvami krému. Tortu dajte aspoň na hodinu do chladničky. Povrch aj boky torty zarovnajte čokoládovou ganášou. Opäť nechajte vychladiť.
- Tortu potiahnite poťahovou hmotou a všetky strany zarovnajte. Farebné hmoty na dekoračné vajíčka vyvaľkajte asi na 3 mm hrúbku. Štruktúrovanou podložkou otlačte vzor a vykrajovačkou vykrojte vajíčka. Gélom na lepenie (piping gél) nalepte vajíčka okolo spodného okraja torty.
- Zajačika vystrihnite z jedlého papiera, piping gélom ho nalepte na vyvaľkanú bielu alebo ružovú poťahovú hmotu. Nechajte asi hodinu obschnúť. Potom ho vykrojte podľa tvaru jedlého papiera. Na zadnú časť kúskom hmoty a piping gélom prilepte špajdľu. Zajačika nechajte schnúť aspoň 24 hodín.
V Dobrom jedle vždy nájdete overené sezónne recepty a dobré rady: