Reklama

TRADIČNÝ symbol Veľkej noci nastupuje: Pečenie so ZAJKOM je zábavné, máme pre vás TORTU

Veľkonočná čokoládová torta.

Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová

Reklama

Veľká noc a torta so zajačikom. Nič tradičnejšie už nemôže byť. Pripravte sa na sviatky jari, nie sú až tak ďaleko.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Pozvánka do Sladkej výzvy - upečte veľkonočného zajka

    VEĽKONOČNÁ TORTA 

    Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová

    Veľkonočná čokoládová torta.

    8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT, CHLADENIE A SUŠENIE 24 HODÍN

    Potrebujete: 

    • 100 g masla
    • 300 g kryštálového cukru
    • 150 ml mlieka
    • 100 g čokolády (60-percentnej)
    • 3 vajcia
    • 250 g hladkej múky
    • štipku soli
    • tri štvrte lyžičky sódy bikarbóny
    • tri štvrte lyžičky kypriaceho prášku

    NA PLNKU:

    • 120 g smotany na šľahanie
    • 120 g čokolády (52-percentnej)
    • kvalitný marhuľový džem

    NA GANÁŠ:

    • 100 g smotany na šľahanie
    • 200 g čokolády (52-percentnej)

    NA OZDOBU:

    • 400 g bielej poťahovej hmoty
    • 50 g ružovej, žltej a jarnej zelenej poťahovej hmoty

    POSTUP

    1. Dve 18 cm formy vysteľte papierom na pečenie a boky potrite maslom alebo sprejom na pečenie. Maslo a polovicu cukru vymiešajte do peny.
    2. Mlieko, zvyšnú polovicu cukru a čokoládu zohrievajte, kým sa čokoláda nerozpustí a hmota nespojí. Vajcia pomaly primiešavajte k maslovej hmote. 
    3. Múku, soľ, sódu bikarbónu a kypriaci prášok preosejte, zmiešajte a pridajte k maslovej zmesi. Premiešajte a pomaly pri nízkych otáčkach mixéra prilievajte horúcu čokoládovú zmes.
    4. Cesto rozlejte do pripravených foriem. Pečte na 175 °C asi 50 minút. Korpusy nechajte 15 minút odstáť, vyberte z formy a nechajte vychladnúť. Vychladnuté zabaľte do fólie a nechajte odpočívať do ďalšieho dňa pri izbovej teplote.
    5. Pripravte čokoládu na plnenie: Zohrejte smotanu, pridajte čokoládu a miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí. Nechajte niekoľko hodín tuhnúť pri izbovej teplote na hustotu mäkkého masla. Ten istý postup zopakujte pri príprave ganáše.
    6. Každý korpus rozkrojte na dve rovnaké časti, vrchnú tvrdú časť zrežte. Na spodný korpus natrite rovnomerne džem a tretinu čokoládovej plnky. Takto vrstvite celú tortu s tromi vrstvami krému. Tortu dajte aspoň na hodinu do chladničky. Povrch aj boky torty zarovnajte čokoládovou ganášou. Opäť nechajte vychladiť.
    7. Tortu potiahnite poťahovou hmotou a všetky strany zarovnajte. Farebné hmoty na dekoračné vajíčka vyvaľkajte asi na 3 mm hrúbku. Štruktúrovanou podložkou otlačte vzor a vykrajovačkou vykrojte vajíčka. Gélom na lepenie (piping gél) nalepte vajíčka okolo spodného okraja torty.
    8. Zajačika vystrihnite z jedlého papiera, piping gélom ho nalepte na vyvaľkanú bielu alebo ružovú poťahovú hmotu. Nechajte asi hodinu obschnúť. Potom ho vykrojte podľa tvaru jedlého papiera. Na zadnú časť kúskom hmoty a piping gélom prilepte špajdľu. Zajačika nechajte schnúť aspoň 24 hodín.

    V Dobrom jedle vždy nájdete overené sezónne recepty a dobré rady: