objednať časopis
všetky kategórie

Po fajn lyžovačke alebo sánkovačke vám na chate k horúcemu čaju dobre padne aj niečo malé pod zub. Ak plánujete zostať na kopci dlhšie, Veronikine dobroty si jednoducho zabaľte so sebou. Hladní rozhodnete nebudete!

Buchty s jablkami

Buchty s jablkami.
Buchty s jablkami.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA

20 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT + KYSNUTIE

Potrebujete:

Na buchty:

  • 250 ml vlažného mlieka
  • 30 g droždia
  • 100 g krupicového cukru
  • 500 g hladkej múky
  • 80 g rozpusteného masla
  • 2 žĺtky
  • 100 g polohrubej múky
  • kôra z 1 citróna
  • pol lyžičky soli
  • 50 g masla na potieranie + na vymazanie plechu
  • práškový cukor na posypanie

Na plnku:

  • 500 g kyslejších jabĺk
  • 1 lyžica masla
  • citrónová kôra z 1 citróna
  • 120 g slivkového lekváru

POSTUP

  1. Polovicu vlažného mlieka vlejte do misky, pridajte droždie, lyžicu cukru, lyžicu hladkej múky, dobre premiešajte, zakryte a nechajte 15 minút na teplom mieste vzísť kvások.
  2. Kvások vlejte do väčšej misy a pridajte zvyšné mlieko, cukor, rozpustené, ale nie horúce maslo, žĺtky, obe múky, citrónovú kôru a soľ. Vymieste hladké, jemné cesto. Nechajte ho prikryté kysnúť na teplom mieste približne 45 minút.
  3. Zatiaľ pripravte jablkovú plnku: Jablká očistite a nakrájajte na malé kocky. Na panvicu dajte lyžicu masla a nechajte roztopiť. Pridajte jablká, dobre premiešajte a restujte približne 10-15 minút, aby jemne zmäkli, ale nerozpadávali sa. Odstavte, pridajte citrónovú kôru a slivkový lekvár. Dobre premiešajte a nechajte vychladnúť.
  4. Keď je cesto vykysnuté, preložte ho na dosku a rozdeľte na 20 kusov. Každý kúsok roztľapkajte na okrúhlu placku, do stredu dajte lyžicu jablkovej plnky, okraje cesta zdvihnite a dobre zlepte k sebe, aby plnka nevytiekla. Vytvarujte okrúhle buchtičky, dobre ich potrite rozpusteným maslom a položte do vymastenej formy zlepenými koncami nadol.
  5. Buchty nechajte ešte 20-25 minút podkysnúť. Potom ich vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30 minút, aby povrch buchiet ostal pekne zlatý. Pred podávaním nechajte buchty vychladnúť, potom posypte práškovým cukrom a môžete zvolávať hladošov, prípadne baliť do ruksaka.

Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>

Kategórie