Buchty s jablkami
Buchty s jablkami.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
20 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT + KYSNUTIE
Potrebujete:
Na buchty:
- 250 ml vlažného mlieka
- 30 g droždia
- 100 g krupicového cukru
- 500 g hladkej múky
- 80 g rozpusteného masla
- 2 žĺtky
- 100 g polohrubej múky
- kôra z 1 citróna
- pol lyžičky soli
- 50 g masla na potieranie + na vymazanie plechu
- práškový cukor na posypanie
Na plnku:
- 500 g kyslejších jabĺk
- 1 lyžica masla
- citrónová kôra z 1 citróna
- 120 g slivkového lekváru
POSTUP
- Polovicu vlažného mlieka vlejte do misky, pridajte droždie, lyžicu cukru, lyžicu hladkej múky, dobre premiešajte, zakryte a nechajte 15 minút na teplom mieste vzísť kvások.
- Kvások vlejte do väčšej misy a pridajte zvyšné mlieko, cukor, rozpustené, ale nie horúce maslo, žĺtky, obe múky, citrónovú kôru a soľ. Vymieste hladké, jemné cesto. Nechajte ho prikryté kysnúť na teplom mieste približne 45 minút.
- Zatiaľ pripravte jablkovú plnku: Jablká očistite a nakrájajte na malé kocky. Na panvicu dajte lyžicu masla a nechajte roztopiť. Pridajte jablká, dobre premiešajte a restujte približne 10-15 minút, aby jemne zmäkli, ale nerozpadávali sa. Odstavte, pridajte citrónovú kôru a slivkový lekvár. Dobre premiešajte a nechajte vychladnúť.
- Keď je cesto vykysnuté, preložte ho na dosku a rozdeľte na 20 kusov. Každý kúsok roztľapkajte na okrúhlu placku, do stredu dajte lyžicu jablkovej plnky, okraje cesta zdvihnite a dobre zlepte k sebe, aby plnka nevytiekla. Vytvarujte okrúhle buchtičky, dobre ich potrite rozpusteným maslom a položte do vymastenej formy zlepenými koncami nadol.
- Buchty nechajte ešte 20-25 minút podkysnúť. Potom ich vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30 minút, aby povrch buchiet ostal pekne zlatý. Pred podávaním nechajte buchty vychladnúť, potom posypte práškovým cukrom a môžete zvolávať hladošov, prípadne baliť do ruksaka.
Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>