objednať časopis
všetky kategórie

Úžasný dezert, ktorý dodá nedeli neodolateľný šmrnc.

Aj vám určite mama piekla koláče, ktorých chuť a vôňu si zapamätáte na celý život. Neviem, od ktorej grófky mala moja mama tento recept, no patrí do bohatej zbierky koláčov, ktoré sme spolu takmer každý víkend i cez sviatky piekli. A veľmi dobre chutí aj s tvarohom.

GRÓFKIN STRÚHANÝ KOLÁČ S MAKOM

12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, 45 MINÚT
Stredne veľký plech

Grófkin strúhaný koláč s makom
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

POTREBUJETE:

Na cesto:

  • 450 g polohrubej múky (môže byť špaldová)
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 130 g masla
  • 4 žĺtky
  • 150 g jemného kryštálového cukru
  • 2-3 lyžice vlažného mlieka
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu

Na plnku:

  • 5-6 väčších jabĺk
  • 150-200 g mletého maku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lyžica práškového cukru + na posypanie
  • hrozienka alebo sušené brusnice (nemusia byť)
  • 4 bielky

Postup receptu nájdete na ďalšej strane >>