Aj vám určite mama piekla koláče, ktorých chuť a vôňu si zapamätáte na celý život. Neviem, od ktorej grófky mala moja mama tento recept, no patrí do bohatej zbierky koláčov, ktoré sme spolu takmer každý víkend i cez sviatky piekli. A veľmi dobre chutí aj s tvarohom.
GRÓFKIN STRÚHANÝ KOLÁČ S MAKOM
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, 45 MINÚT
Stredne veľký plech
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 450 g polohrubej múky (môže byť špaldová)
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 130 g masla
- 4 žĺtky
- 150 g jemného kryštálového cukru
- 2-3 lyžice vlažného mlieka
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu
Na plnku:
- 5-6 väčších jabĺk
- 150-200 g mletého maku
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lyžica práškového cukru + na posypanie
- hrozienka alebo sušené brusnice (nemusia byť)
- 4 bielky
Postup receptu nájdete na ďalšej strane >>