objednať časopis
všetky kategórie

Ak ju zbožňujete rovnako ako my, niet čo riešiť. Sladkú dobrotu s kávou musíte ochutnať čo najskôr.

Kým sa do nej pustíte, prečítajte si cennú radu známej cukrárky Evy Paulovičovej, autorky receptu: „Boky tortovej formy nenatierajte ani nevykladajte papierom na pečenie. Vrch torty bude po upečení krásne rovný..." Tak teda, nech sa vám doma tortička vydarí!

Kávová torta s čokoládovými hoblinami

Fantastická kávová torta. Napríklad aj k šálke dobrej kávy.
Fantastická kávová torta. Napríklad aj k šálke dobrej kávy.
Zdroj: Shutterstock

16 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 + 45 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT, CHLADENIE 2 HODINY

Potrebujete:

Na korpus:

  • 100 g zmäknutého masla
  • 160 g práškového cukru
  • štipka mletej škorice
  • 5 vajec
  • 80 g horkej čokolády s obsahom kakaa 50-60 %
  • 160 g polohrubej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 2 lyžice kávového likéru

Na krém:

  • 500 ml mlieka
  • 1 balenie krémového prášku Zlatý klas
  • 2 lyžičky práškovej instantnej kávy
  • 100 g bielej čokolády
  • 200 g masla
  • 75 g práškového cukru
  • a 200 g horkej čokolády na hobliny
Tehotná Katka miluje piecť. Toto je jej obľúbený kiš.
Čítajte viac
Tehuľka Katka Jakeš nám dala RECEPT na geniálne PITÉ po jej babke: Nemá chybu!

POSTUP:

  1. Dno tortovej formy (s priemerom 24 cm) vyložte papierom na pečenie. Maslo so 100 g cukru a so škoricou vyšľahajte a postupne zašľahajte žĺtky (bielky odložte). Potom vmiešajte vlažnú rozpustenú čokoládu. Z bielkov a zo zvyšného cukru vyšľahajte tuhý sneh. Do pripravenej žĺtkovo-čokoládovej hmoty striedavo po častiach zapracujte zmes múky a kypriaceho prášku a sneh z bielkov. Cesto rozotrite do tortovej formy a pečte pri teplote 160 °C 45 minút.
  2. Pripravte krém: V 150 ml mlieka rozmiešajte krémový prášok a instantnú kávu. Zmes nalejte do 350 ml vriaceho mlieka a uvarte hustý puding. V horúcom pudingu rozpustite kúsky bielej čokolády a miešajte do vychladnutia. Zmäknuté maslo s cukrom vyšľahajte do peny a postupne zašľahajte vychladnutý puding.
  3. Urobte čokoládové hobliny: Rozpustenú čokoládu nalejte na ťažšiu dosku na krájanie (najlepšia je mramorová), stierkou ju roztiahnite na hrúbku asi 5 mm. Čokoládu nechajte vychladnúť a stuhnúť. Hobliny naškriabte potiahnutím noža pod 45-stupňovým uhlom krížom cez čokoládu.
  4. Vychladnutý tortový korpus prekrojte na tri rovnaké pláty. Pláty pokvapkajte likérom a spojte dvoma tretinami krému. Zvyšným krémom natrite vrch a boky torty. Tortu vložte na 2 hodiny do chladničky a pred podávaním ozdobte čokoládovými hoblinami.

Ďalšie tipy na KÁVOVÉ DEZERTY sú v našej GALÉRII: KLIKNITE SEM!

Kategórie