Zabudnite na únavu! 5 superpotravín, ktoré musíte zaradiť do jarného jedálnička
11. 3. 2025, 12:01 (aktualizované: 28. 3. 2025, 22:58)

Zdroj: Chat GPT / Veroni
Aké potraviny by ste mali zaradiť do svojho jedálnička, aby ste posilnili imunitu a predišli jarnej únave?
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
Zdroj: Shutterstock
Sezónna zelenina by vo vašom jedálničku rozhodne chýbať nemala!
Marec je obdobím, keď sa menia ročné obdobia, dni sú síce dlhšie, ale telo sa ešte stále zotavuje zo zimy. Jarná únava je bežný jav spôsobený nedostatkom vitamínov, nízkou hladinou energie a oslabeným imunitným systémom.
Ako predísť jarnej únave?
Práve teraz je dôležité zamerať sa na stravu bohatú na vitamíny a minerály, ktoré nám pomôžu získať späť vitalitu a vyhnúť sa prechladnutiam či sezónnym vírusom. Aké potraviny by ste mali zaradiť do svojho jedálnička, aby ste posilnili imunitu a predišli jarnej únave?
Kľúčové živiny pre imunitu a boj proti jarnej únave:
- Vitamín C – podporuje imunitný systém a pomáha telu bojovať proti infekciám. Nachádza sa v citrusoch, kyslej kapuste, kivi, červenej paprike a petržlenovej vňati.
- Vitamín D – v zime nám ho chýba, pretože sa tvorí hlavne zo slnečného žiarenia. Doplniť ho môžete z tukových rýb, vajec, hríbov a mliečnych výrobkov.
- Zinok – podporuje regeneráciu organizmu a tvorbu imunitných buniek. Nájdete ho v strukovinách, semienkach, orechoch a mäse.
- Probiotiká – zdravé črevá sú základom silnej imunity. Kyslá kapusta, kefír, jogurty a kimchi vám pomôžu udržať črevnú mikroflóru v rovnováhe.
- Antioxidanty – chránia bunky pred poškodením a pomáhajú telu lepšie sa vyrovnávať so zmenami počasia. Nájdete ich v lesnom ovocí, zeleni a bylinkách, ako je medvedí cesnak či žihľava.
Zdroj: Shutterstock
Šalát z kyslej kapusty
Čo jesť v marci? 5 potravín, ktoré vás udržia v kondícii
- Kyslá kapusta – je jedným z najlepších zdrojov vitamínu C a probiotík. Pomáha posilňovať črevnú mikroflóru a podporuje trávenie.
- Losos a sardinky – obsahujú omega-3 mastné kyseliny a vitamín D, ktoré pomáhajú znížiť zápaly v tele a podporujú imunitný systém.
- Brokolica a špenát – bohaté na antioxidanty, vitamíny A, C a železo, čím podporujú okysličenie organizmu a pomáhajú proti únave.
- Orechy a semienka – obsahujú zinok, horčík a zdravé tuky, ktoré sú dôležité pre imunitnú odpoveď a nervový systém.
- Cesnak a cibuľa – sú prírodnými antibiotikami, ktoré majú antibakteriálne účinky a pomáhajú telu bojovať proti vírusom a baktériám.
Recepty na posilnenie imunity nájdete na ďalšej strane >>>